Як батьки можуть допомогти своїм дітям підготуватися до музичного концерту

Як батьки можуть допомогти своїм дітям підготуватися до музичного концерту

Ось деякі речі, які вчителі музики хочуть, щоб батьки знали про концерти ваших дітей.

Позначити дату

Більшість музичних концертів (академ концертів) заброньовано заздалегідь. Як тільки ваш учитель оголосить дату, позначте її у своєму календарі, щоб ви могли розставити пріоритети і не пропустили подію. Вчителі враховують безліч різних факторів, щоб вибрати дату сольного концерту, і, звичайно ж, кожна сім'я має свої обмеження в розкладі, які слід враховувати. Якщо у день концерту у вас виникнуть інші справи, знайте, що для вашого вчителя дуже багато важить, якщо ви зможете віддати пріоритет присутності на концерті.

Дізнайтеся, що потрібно зробити вашій дитині, щоб підготуватися

Ваша дитина, ймовірно, працювала над певним музичним твором для підготовки до концерту, але якщо ви точно не знаєте, що це таке, зверніться до свого вчителя і дізнайтеся, що ваша дитина має практикувати вдома.

Запитайте свого вчителя, чи повинна ваша дитина запам'ятовувати якусь музику, скільки творів буде виконано і чи є інші деталі, які необхідно знати.

Забезпечте продуктивну практику вдома

Як тільки ви дізнаєтеся, що очікується від вашої дитини, переконайтеся, що вона налаштована на роботу і може займатися вдома. Гарна гра потребує багато часу для постійної практики. Вправи на інструменті – це обов’язкова складова успішного виступу. Це безумовно не те, чого можна навчитися в останню хвилину або за одне велике тренування.

Найкращі виступи трапляються після щоденних тренувань, які дуже рутинні. Це часто неоковирно і не завжди весело, але постійно проводячи багато часу за інструментом, ви підготуєтесь до професійного виступу.

Допоможіть дитині знайти постійний час у своєму щоденному розкладі. Допоможіть їй не забувати практикувати, навіть якщо це не здається веселим чи цікавим.

Дізнатись подробиці концерту

Дізнайтеся подробиці, такі як місце, паркування, час прибуття, що учні повинні вдягнути і що взяти з собою.

День виступу може бути нервовим, тому плануйте заздалегідь, щоб точно знати, коли та де мають бути ваші учні та глядачі. Іноді учням може знадобитися прибути трохи раніше, або вчителі можуть заздалегідь призначити час для репетицій. Часто молодим виконавцям потрібно прийти зі своїми сім'ями незадовго до початку концерту.

Переконайтеся, що ви заздалегідь розумієте дрес-код вашого вчителя і купуєте весь одяг, необхідний для виступу. Деякі вчителі можуть включити забавний елемент, наприклад тематичний аксесуар або однакові футболки для всієї студії.

Крім того, переконайтеся, що ви знаєте, чи очікується, що ваш учень принесе щось із собою. Деякі учні запам'ятовують ноти, а іншим потрібно буде принести свої ноти. Багато студентів, які вивчили музику напам'ять, люблять, щоб їхні книги були поблизу. Якщо ваш учень наполягає на тому, щоб принести книгу, навіть якщо його музика вивчена напам'ять, зрозумійте, що йому може бути просто приємно знати, що вона поряд, або вони можуть захотіти подивитись на неї протягом хвилини перед виступом.

Знайдіть можливості попрактикуватися у виконанні (Для піаністів)

Одна з найбільших проблем під час виступу полягає в тому, що діти мають швидко адаптуватися до гри на піаніно в новому місці та перед новими людьми. Навіть якщо учень справді підготовлений і впевнений у собі, гра у новому середовищі може сильно дезорієнтувати. Відмінний спосіб підготуватися до цього почуття - повторювати його знову і знову. Учні можуть зробити це, знайшовши прості можливості попрактикуватися у грі на різних фортепіано та перед різними людьми.

Деякі шкільні вчителі музики готові до того, щоб учні виступали на шкільному музичному уроці. Якщо ви регулярно відвідуєте будь-які місця - школу, церкву, будинки друзів і т. д. – де є фортепіано, подивіться, чи зможете ви організувати швидкий виступ, поки ви там. Якщо ви ніколи не буваєте в місцях, де є піаніно в різних місцях, ви завжди можете попрактикуватися вдома, зібравши друзів або сім'ю, щоб послухати, або підключивши далеких родичів відеочатом.

Незважаючи на те, що ці ситуації набагато менш формальні, ніж справжній концерт, вони все ж таки чинять невеликий стрес на вашу дитину і допомагають їй зрозуміти, що означає долати нервозність або невпевненість, які можуть закрадатися, коли люди спостерігають за ними.

Запросіть друзів та сім'ю прийти на концерт

Важлива наявність фан-клубу, який підтримає вашу дитину. Це дійсно багато означає для учнів, коли вони знають, що їхні друзі та сім'я знаходять час, щоб подивитися щось важливе для них. Майже завжди є місце для бабусь і дідусів, тіток, дядьків, кузенів та близьких друзів. Просто запитайте у свого викладача, чи достатньо місця для ваших гостей, чи є обмеження на кількість запрошених.

Допоможіть дитині зрозуміти, що їй потрібно робити

Ви ніколи не знаєте як ваша дитина відреагує на ідею виступу. Деякі діти абсолютно спокійні, в той час як інші дуже нервують через ідею грати перед іншими людьми. Реакція вашої дитини може здивувати вас і здатися нехарактерною. Ймовірно, вона навіть змінюватиметься з року в рік.

Обговорення того, що відбудеться на концерті, допоможе справі пройти гладкіше. Допоможіть своєму учневі зрозуміти, де він сидітиме, як він дізнається, коли настане його черга грати, і що йому потрібно робити, коли настане його черга. Більшість вчителів проводять багато часу на уроках, обговорюючи всі ці деталі і навіть тренуючись виконувати рухи. Якщо ваша дитина здається невпевненою в тому, що станеться, запитайте свого вчителя.

Будьте найбільшим уболівальником своєї дитини

Швидше за все, ви почнете нервувати за свою дитину в міру наближення концерту. Дуже важливо не проеціювати свою знервованість на дитину перед виступом. Намагайтеся залишатися позитивним і підбадьорюючим у дні, що передують сольному концерту. Хваліть і нагадуйте їм про те, як здорово вони почуватимуться на фініші. Якщо ваша сім'я любить відзначати досягнення, приготуйте частування або щось особливе, чого ви з нетерпінням чекаєте після закінчення виступу.

Пам'ятайте, що для учнів цілком нормально мати деякі помилки та спотикання під час виступу. Ці невеликі помилки не мають великого значення, і вони не применшують загального результату виступу. Але діти схильні до катострофізації. Є велика вірогідність, що ви навіть не помітите їх, але для вашої дитини це може бути єдиною річчю, яка є важливою у її виступі.

Допоможіть дитині пережити цей емоційний досвід

Після вистави музиканта переповнюють почуття. Учні зазвичай відчувають полегшення чи хвилювання, коли їх виступ пройшов добре. Також нормально, що учні почуваються пригніченими чи розчарованими, якщо все йде не так, як вони сподівалися. Навіть якщо з вашої точки зору виступ здається чудовим, діти можуть зациклюватись на дрібних недоліках.

Дайте своїм учням можливість зрозуміти, що вони думають про свою роботу і допоможіть їм спланувати, що наступного разу може піти інакше.

На підготовку до концерту у вчителів, учнів та батьків йде дуже багато часу. Найголовніше, насолоджуйтесь процесом та допоможіть своєму учневі проявити себе під час виступу!


Читати також