Науково-популярні відео тижня. Добірка від 15.05.2023

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Становлення сучасной України - Причини та наслідки

Тімоті Снайдер — професор історії Єльського університету Річарда К. Левіна та постійний співробітник Інституту наук про людину у Відні викладає курс "Становлення сучасної України". 23 лютого 2022 року Україна повинна була існувати як суспільство та Держава, інакше наступного дня українці не чинили б колективного опору російському вторгненню. Що означає існування нації? Це питання структур, дій чи обох? Чому існування України спричинило такі суперечки? У чому польська, російська, і єврейське саморозуміння залежить від досвіду в Україні? Як і коли виникла сучасна українська нація? Якщо на те пішло, як виникає будь-яка сучасна нація? 

13 червня 2009 року Роберт Сапольські, всесвітньо відомий професор неврології, нейронаук, нейрохірургії та біологічних наук, прочитав денну лекцію. Будучи обраним для виступу випускниками Стенфордського університету, Сапольський розповів про унікальність людини по відношенню до решти тваринного світу. Деякі з тем, на які він говорив, включають агресію, теорію розуму, золоте правило та задоволення.

Військова школа "Боривітер" навчає війсковослужбовців за низкою напрямів. Сьогодні дізнаємося більше про напрям "Військове управління та планування". А також познайомимося з системою імітаційного моделювання Steel Beasts Pro.

Дев'ята розповідь дослідника американської літератури Максима Нестелєєва з циклу «В лабіринтах американського постмодернізму: література», записана для проєкту «Тижня» «Skovoroda auditorium». Девід Фостер Воллес (1962—2008) — американський «філософ з головою хлопчика». Прозаїк в бандані. Сумний тенісист і вигадник нової гри Есхатон. Найвідоміший роман — «Невгавний жарт», 1079 сторінок з купою приміток про те, як воно жити в США наприкінці ХХ століття (спойлер — сумно). Критики називали його «Том Пінчон Покоління Х». Залишив неймовірно прекрасну есеїстику, яку дехто вважає талановитішою за його прозу. Страждав від депресії та залежності від телевізора, тому в «Невгавному жарті» людей вбиває однойменний відеокартридж, від перегляду якого не можна відірватися. Автор-натхненник «Нової щирості» та багатьох негативних відгуків про постмодерністів-попередників, багатьох із яких, на жаль, не пережив.

Нове відео на каналі імені Шевченка.

Ця риба існувала вісімдесят мільйонів років тому й заселяла планету разом із титанозаврами і птеродактилями. Але на відміну від них плащоносцеві вдалося дожити до наших днів і практично не змінитися. То де можливо зустрітися з цією істотою у наш час? І чи реально вижити після такої зустрічі? Зараз дізнаємося!

В сьогоднішньому відео ви отримаєте відповіді на такі запитання: які дощі йдуть на газовому гігантові? Чи дійсно на планеті пахне тухлими яйцями? І чи можемо ми дістатися центру Юпітера? 

Що таке практична раціональність? Розум у сфері людських вчинків і цілей. Приклад міркувань Стівена Пінкера і Ребеки Годстейн. Відмінність теоретичного і практичного розуму. Теорії істини: - Класична теорія істини; - Когерентна теорія істини; - Прагматистська теорія істини; - Консенсусна (комунікативна) теорія істини. Теоретична раціональність: процес пошуку, перевірки та підтвердження істини (ймовірності). Практична раціональність: питання значущості та легітимності. Цінності та норми. Факти та цінності. Питання рівності та справедливості. 

Як бізнеси ринулися заробляти на штучному інтелекті через гайп довкола ChatGPT? Хто виживе в кривавій різні стартапів? Навіщо Ілон Маск і Стів Возняк підписали лист про призупинення досліджень штучного інтелекту? Дивіться в новому епізоді «Проєкт інтелект». 

Батько наш Мазепа

Історія для дорослих продовжує розбирати минуле України. Сьогодні - про одного з найвизначніших українських керманичів - гетьмана Івана Мазепу. 

Нове відео на каналі Всесвіт UA.

Біологія The last of us

На це відео чекали всі, хто прочитав книгу Планета грибів і подивилися The Last of Us.

Стабільність та розвиток - два дуже важливі фактори для нашого ментального здоров'я. Як відбувається цикл стресу, та що це таке, дивіться сьогодні у блозі психотерапевтки Мар'яни Франко.


Читати також