06-06-2023 Розваги 259

Ларс фон Трієр: як почати дивитися його фільми

Ларс фон Трієр: як почати дивитися його фільми

Останній геній кінематографа, психопат із кінокамерою, експериментатор, порушник спокою. У новому випуску розповідаємо про найскандальнішу, яскраву і обговорювану фігуру в сучасному кіно.

«Він калічить дітей. А ми у вечірніх костюмах маємо дивитися на це?» — так у 2018 році відреагувала каннська публіка на прем'єру фільму Ларса фон Трієра «Дім, який побудував Джек». Близько сотні обурених глядачів вийшли із зали. За сім років до цього там же, в Каннах, режисер заявив, що «розуміє Гітлера», і керівництво фестивалю відразу оголосило його персоною нон грата.

Останній геній кінематографу та психопат з кінокамерою; експериментатор, що досліджує межі екрану, і порушник спокою, що упивається «ляпасами суспільного смаку»; новатор, який відкриває нові форми, і плагіатор, який безпардонно цитує Тарковського і Дрейєра, — скандальнішої, яскравішої та обговорюваної фігури в сучасному кіно, напевно, не знайти. Його картини влаштовані так, що до них не можна байдуже ставитися. Їх або ненавидять і проклинають, або називають шедеврами і звеличують до небес.

Сам фон Трієр вважає, що фільм має бути схожим на камінчик у черевику — тобто бути незручним. Докучати, набридати, заважати рухатися вперед. «Я плекаю надію, — сказав він у зв'язку з фільмом „Меланхолія“, — що, можливо, у всі ці збиті вершки потрапить уламок кістки, об який зламається чутливий зуб». Режисура Трієра — витончена маніпуляція, гра в кішки-мишки з почуттями та очікуваннями глядача, який чекає катарсису та ясності висловлювання, а натомість отримує заплутану шифровку та виходить із зали у сум'ятті почуттів. Збентеження, роздратування, обурення через те, що тебе використали і розтоптали твої найпотаємніші думки та почуття, — природна реакція на кінематограф фон Трієра. Режисер винахідливо виводить нас із себе — щоб показати те, що ми, перебуваючи у горезвісній зоні комфорту, просто не могли роздивитися.

З чого почати

Кадр із фильму «Розсікаючи хвилі». 1996 рік

З фільму «Розсікаючи хвилі» (1996), за який Трієр отримав Гран-прі в Каннах, премію «Сезар» та приз Європейської кіноакадемії.

За рік до виходу картини режисер разом із колегами створює та підписує маніфест «Догма 95», що пориває з культом краси та ілюзії у кінематографі: «За допомогою нових технологій будь-хто охочий у будь-який момент може знищити останні сліди правди в смертельних обіймах сенсаційності. Завдяки ілюзії кіно може сховати все». Формально «Розсікаючи хвилі» не належить до «Догми»
 
Але всі принципи і прийоми руху чітко видно: тремтлива ручна камера, зернисте зображення, зйомки на натурі і в реальних інтер'єрах, природне освітлення, відсутність зірок, навмисно неохайний монтаж.

У центрі сюжету типовий трієрівський персонаж - ідеаліст, що зустрічається з непривабливою реальністю. Юна Бесс МакНіл (дебют у кіно Емілі Вотсон), яка живе в закритій релігійній громаді на заході Шотландії, виходить заміж за чужака - працівника нафтової платформи Яна (Стеллан Скарсгард). Місцеві не схвалюють цей шлюб, але Бесс щаслива, адже вона дізналася, що таке справжнє кохання. Вона має стосунки з Богом, вона веде з ним наївний і зворушливий діалог: ховається за церковною лавкою і, понизивши голос, сама відповідає на свої ж питання.

Трієр закохує глядача в героїню, а потім відправляє його прямо в етичну пастку. На платформі трапляється аварія, Ян паралізований, він розуміє, що не може дати Бес фізичного тепла, якого вона так чекає, і вимагає, щоб вона займалася сексом з іншими чоловіками і розповідала йому про це - тільки так вона може допомогти йому одужати. З моральних спонукань Бесс робить те, що вважається аморальним, стає повією. З нею перестають спілкуватися, її виганяють із храму, позбавляють спілкування з Богом. Єдиний, до кого вона могла б звернутися за підтримкою, невидимий для неї — він знаходиться по той бік екрану, це глядач фільму. Таким чином Трієр ставить глядача, що нічого не підозрює, на місце невидимого і невразливого Судді, тобто Господа Бога.

«Догматична» робота з реальністю, безжальне зіткнення ідеальної та реальної картин світу, віртуозна маніпулятивність — основні риси режисерського стилю фон Трієра чудово видно у цьому фільмі.

Що дивитись далі

Кадр із фільму «Ідіоти». 1998 рік

«Розсікаючи хвилі» відкриває трилогію «Золоте серце», в якій фон Трієр продовжує маніпулювати свідомістю глядача і препарувати сльозовижимальний жанр — мелодраму. Тому слідом можна побачити другу і третю частини цієї трилогії — «Ідіотів» (1998) і «Танцюристку в темряві» (2000). Персонажі «Ідіотів» видають себе за розумово відсталих і досліджують межі поведінки, що соціально схвалюється. Все це заради пошуку «внутрішнього ідіота» в собі — якоїсь нульової точки свого «я», на яку не впливають зовнішні сили та очікування. Героїня «Танцюристки в темряві» втрачає зір, блискуче зіграна ісландською співачкою Бйорк, навпаки, залежна від середовища та обставин. Вона виявляється у ситуації навмисно загостреної моральної дилеми — власне життя чи здоров'я сина. І, подібно Бесс з «Розсікаючи хвилі», вибирає самопожертву, демонструючи не зовнішню, а внутрішню свободу. Тьмяне зображення «Догми» тут парадоксальним чином поєднується з яскравою палітрою музичних кліпів — героїня любить мюзикли і представляє їх персонажем. Фільм отримав «Золоту пальмову гілку» кінофестивалю Канна, а Бйорк — приз за кращу жіночу роль.

Кадр із фільму «Мандерлей». 2005 рік

Трієр, схиблений на контролі себе та навколишнього світу, сам структурував свою творчість, поєднавши основні картини у чотири трилогії. Тому за його фільмографією зручно рухатись великими кроками — від циклу до циклу. І після перегляду трилогії "Золоте серце" логічно перейти до "американського" циклу - "США: Країна можливостей". Задуманий як трилогія, він перетворився на дилогію: Трієр охолодів до задуму і не став знімати третю частину, Вашингтон. Особливо відома перша частина — «Доґвілль» (2003) з Ніколь Кідман у головній ролі та зірками світового кіно Лорен Беколл та Гаррієт Андерссон у другорядних. Фільм вражає своєю умовністю, характерною для телевізійного театру. Величезний простір павільйону не заповнений декораціями. Натомість — позначки на підлозі та написи, що позначають межі будинків, рослини, собачу будку. У цьому фільмі фон Трієр остаточно розправляється з мелодрамою — вибудовує все за законами цього жанру, а в кульмінації віроломно порушує правила і залишає глядача віч-на-віч із моральною дилемою, яку героїня вирішує зовсім не так, як передбачає логіка жанру. Друга частина - "Мандерлей" (2005) - знову обманює очікування аудиторії: замість Ніколь Кідман героїню грає Брайс Даллас Говард. На зйомках «Доґвілля» Трієр і Кідман не ладнали, акторка відмовилася зніматися в продовженні історії, і режисер спритно перетворив катастрофу, що ледь не сталася, на художній прийом — «Мандерлей» став не стільки продовженням, скільки перевертнем «Доґвілля».

Кадр із фільму «Елемент злочину». 1984 рік

Після перегляду «американського» циклу можна переглянути ранні картини Трієра, об'єднані в «європейську» трилогію: «Елемент злочину» (1984), «Епідемія» (1987) та «Європа» (1991). У цих фільмах дія відбувається в атмосфері апокаліпсису, чітко видно модерністське «згущення форми» та ускладненість структури, а також вплив великих кіномодерністів Карла Теодора Дреєра, Андрія Тарковського, Райнера Вернера Фассбіндера, Керола Ріда та Орсона Веллса.

Кадр із фільму «Найголовніший бос». 2006 рік

Після непросто влаштованої «європейської трилогії» можна відпочити від великих циклів і перейти на жанрові експерименти Трієра. У «Найголовнішому босі» (2006) він деконструює комедію, а в серіалі «Королівство» (1994–1997) — фільм жахів. І досягає того, що хорор стає смішним, а комедія — жахливою.

Кадр із фільму «Антихрист». 2009 рік

І тепер можна нарешті підібратися до центрального трієрівського циклу — «трилогії депресії». Знімаючи ці фільми, режисер вийшов із тяжкого емоційного стану — за рахунок того, що буквально вивантажив свої болючі відчуття на екран. Тому дивитися «трилогію депресії» складніше за інші. У сімейній драмі «Антихрист» (2009) перед нами розгортається битва чоловічого та жіночого початків, які, як вважав швейцарський психіатр Карл Густав Юнг, живуть у кожній людині. Фільм-катастрофа «Меланхолія» (2011) присвячений боротьбі природи та цивілізації в кожному з нас, тут стикаються розум, який прагне все контролювати, і несвідоме, що винахідливо виходить з-під контролю.

«Німфоманка» (2013) поміщає глядача на межу художнього кіно та порнографії. У провокативній формі режисер знову робить центральним не зовнішній, а внутрішній конфлікт. Секс у цьому фільмі — гранично викликаюча метафора пошуку Абсолюту. Героїня Шарлотти Генсбур не може вгамувати свій сексуальний голод через те, що шукає ідеал анімусу, що вбирає в себе риси всіх чоловіків. І зрештою розуміє, що пошук Абсолюту виснажив її: вона опинилася у пастці своїх ідей, ігнорує реальність, не живе, а існує. Ідеал осяює шлях, але спочатку недосяжний, і настав час повертатися на грішну землю. У фільмі розгортається конфлікт реального та ідеального, того, що Фрейд назвав би его та супер-его. Розмову персонажів Шарлотти Генсбур і Стеллана Скарсгорда — наскрізний епізод, оповідальна рамка фільму — автор книги про Трієра Антон Долін називає «шизофренічним внутрішнім монологом» самого постановника, а кімнату, в якій розгортається дія, — «черепною коробкою режисера».

Кадр із фільму «Дім, який побудував Джек». 2018 рік

Цей внутрішній монолог у жорсткій, багато в чому знущальній, провокативній формі продовжується у картині, що примикає до «трилогії депресії», — «Дім, який побудував Джек» (2018). Це черговий фільм-автопортрет, тільки тепер метафорою пошуку Абсолюту виступає не секс, а смерть, низка жахливих вбивств. Багато критиків назвали фільм opus magnum, найамбіційнішою роботою режисера, в якій він поєднує всі основні мотиви своєї творчості і не соромиться цитувати самого себе. Тому «Домом» краще завершувати знайомство із фільмографією Ларса фон Трієра.

З яких фільмів не варто починати

Кадр із фільму «Медея». 1988 рік

З ранньої «Медеї» (1988), у якій Трієр звертається як до античного міфу, до нереалізованого задуму класика датського кіно Карла Теодора Дреєра. У 1960-х Дреєр хотів екранізувати трагедію Евріпіда та запросити на головну роль оперну співачку Марію Каллас. Однак його випередив П'єр Паоло Пазоліні і Дреєр вирішив закрити проект. Через чверть століття цей сценарій ліг в основу фільму Трієра (звісно, вже без Каллас) — і в результаті вийшов складний твір, переповнений символами. Особливо захоплюється режисер образами стихій та створює візуальну симфонію з кадрів води, землі, повітря та вогню – гарну, але непросту для розуміння.

Кадр із фільму «П'ять перешкод». 2003 рік

Не дуже вдалою точкою входу у фільмографію Трієра може стати його документальна картина «П'ять перешкод» (2003). Тут режисер знову вдається до допомоги авторитетної постаті — цього разу датського документаліста Йоргена Лета, автора класичного фільму «Досконала людина» (1967). Трієр пропонує Лету експеримент: перезняти власний фільм п'ять разів із новими обмеженнями. Це дивовижна картина про природу кінематографа взагалі та кінематографа Ларса фон Трієра зокрема, але її краще дивитися вже після знайомства з ігровими роботами режисера.

З ким працює Трієр

Ларс фон Трієр на зйомках фільму "Доґвілль". 2002 рік

Невживливий характер режисера став притчею в язицех: він доводив до сліз Ніколь Кідман, мучив на зйомках Бйорк, не даючи їй виходити з образу навіть під час перерв, і розжарив ситуацію до того, що співачка на кілька днів зникла з майданчика — ніхто не знав, де вона.

Тому режисер вважає за краще працювати з тими, хто давно звик до його викрутасів — продюсером Петером Ольбеком Єнсеном, композитором Йоахімом Гольбеком, художником по костюмах Манон Расмуссен, режисером монтажу Моллі Марлен Стенсгорд.

Чоловічі ролі Трієр часто розподіляє між чотирма улюбленими акторами — Стелланом Скарсгордом, Удо Кіром, Віллемом Дефо та Жан-Марком Барром. У трьох фільмах «депресивного» циклу знялася Шарлотта Генсбур, яка сміливо втілила всі найвідвертіші фантазії режисера і стала дзеркалом, в якому відбилися його тривоги, страхи та внутрішні конфлікти.

Цитати про Трієра

Ларс фон Трієр. 2001 рік

«Що ж стосується Ларса фон Трієра, то я думаю, що він геній, але сам він не завжди вірить у свою геніальність. Він постійно від чогось біжить, тоді як йому, навпаки, варто було б заспокоїтися і звернути погляд усередину, у себе самого».

Інгмар Бергман, кінорежисер

«Ларс фон Трієр – це Антоніоні чи Фелліні кінця XX століття. До речі, зверніть увагу, що робили Антоніоні та Фелліні наприкінці XX століття… Я б сказав, що Ларс фон Трієр сильніший…
      <…>
      …Для мене це один із улюблених людей, а якщо вже говорити музично, то це взагалі окрема стаття. Те, що він зробив у Меланхолії, — це грандіозно. Він зробив кліп на Вагнера, причому великий кліп. Багато в чому переосмислив, він дав йому ще один поштовх».

Володимир Мартинов, композитор

«Особливість Ларса в тому, що він завжди грає в цю гру, по-дитячому дражнячи дорослих, розсовуючи кордони, і ніхто і ніколи не говорив йому „ні“ до того дня. Він може категорично не погоджуватись, і у нас може бути ще одна сварка через це. Але я думаю, що це, мабуть, було благом для нього. Він знайшов свою стіну, і вона опинилася прямо перед його носом саме в Каннах, я вважав це красивим, краще не вигадаєш».

Томас Вінтерберг, кінорежисер

«Фон Трієр, який завжди був провокатором, схильний потрясати, приголомшувати і бути в конфронтації зі своєю аудиторією більше ніж будь-який інший серйозний режисер — навіть Бунюель і Херцог. Він робить це за допомогою сексу, болю, нудьги, теології та ексцентричних стилістичних експериментів. А чому ні? Принаймні ми впевнені, що дивимося фільм у тому вигляді, в якому його задумав режисер, а не студійну версію, в якій налякані продюсери згладили всі кути».

 Роджер Еберт, кінокритик

«З Ларсом слід постійно бути напоготові, готовим почати в потрібну йому хвилину, нічого не готувати заздалегідь і перебувати з ним на одній хвилі. Підтримувати інтерактивний зв'язок. <…>
      <…>
      <…> Я для Ларса солдатик, на якого завжди можна покластися. Але при цьому він не приділяє мені достатньо часу. Я не є джерелом неприємностей, а режисер завжди нагадує пожежника, який мчить туди, де він особливо потрібен. Сумно це констатувати».

Катрін Денев, актриса

«Багато в чому мене звільнив Ларс фон Трієр. У нього особливий підхід до роботи: ти можеш робити все, що тобі завгодно перед камерою. Немає розміток, заздалегідь прийнятих рішень, завдяки чому ти можеш спробувати зробити все, що захочеш, і по-справжньому випробувати всі можливості, які є у тієї чи іншої сцени, прописаної в сценарії».

Стеллан Скарсгорд, актор


Читати також