03-06-2023 Розваги 287

7 бездоганних ретро-фільмів, які змусять закохатися в моду різних епох

7 бездоганних ретро-фільмів, які змусять закохатися в моду різних епох

Ретро-драми ніколи не вийдуть з моди. Тільки дизайну костюмів достатньо, щоб змусити глядачів вирушити в ескапістську подорож у минуле. Чи це далеке XIX століття або двадцяті роки, екранізація товстих романів або оригінальні байопікі — зовнішній вигляд героїв відіграє не менш важливу роль, ніж сюжетні лінії. Згадуємо фільми, які здатні задовольнити потяг до вінтажної моди.

Марія-Антуанетта / Marie Antoinette

Марія-Антуанетта Marie Antoinette

Костюмована напівісторична картина Софії Копполи по справедливості вважається одним із найоригінальніших байопиків в історії. Сумно відома королева у виконанні магнетичної Кірстен Данст упивається гедоністичним способом життя, який може запропонувати Версаль перед падінням. Рожевий — колір дня, атласні стрічки — найкращі друзі аристократок, а важкі пишні зачіски набагато важливіші за зручність! Золоті інтер'єри палацу контрастують з пастельними вбраннями юної дофіни, яка відразу опинилася в зовсім чужому для себе світі. Замість політичної хроніки режисерка зосереджується на дорослішанні: день за днем наївний підліток-ласун перетворюється на самотню жінку з розбитими надіями та завидною колекцією туфель.

Анна Кареніна / Anna Karenina

Анна Кареніна Anna Karenina

У 2012 році Джо Райт розділив публіку на два табори: перші були роздратовані експериментальною адаптацією класики, другі ж зазнали чистого захоплення. Імперська країна оживає на екрані в театральній стилістиці: декорації обертаються навколо акторів, навколишнє середовище стрімко змінюється від однієї сцени до іншої. Розкішні вбрання героїв тут так само важливі, як психологізм в оригінальному тексті Л.М. Толстого. Найяскравішими точками картини, звичайно, виступають вбрання Анни (Кіра Найтлі): розкішна чорна сукня, якою жінка зачаровує все вище суспільство, багряно-червоне вбрання у поєднанні з перлами, білі накидки з хутра. Можна годинами ритися в гардеробі Кареніної або кинути, наприклад, погляд на зовнішній вигляд Кітті (Алісія Вікандер) - лагідна юна леді віддавала перевагу виключно ніжній палітрі. Екранна історія однієї нещасливої сім'ї містить не лише наліт трагедії, а й калейдоскоп образів, які здатні закрутити голову в такт бальним танцям.

Примарна нитка / Phantom Thread

Примарна нитка Phantom Thread

Післявоєнний Лондон 1950-х. У центрі сюжету вигаданий персонаж - геніальний кравець Рейнольдс Вудкок (Денієл Дей-Льюїс), головна фігура британської модної сцени. Разом із сестрою Сіріл (Леслі Менвілл) модельєр одягає всіх представників лондонської еліти. Від членів королівської родини до кінозірок, від світських левиць до панянок, у яких на носі бал дебютанток, — Вудкок створює неповторні образи для кожної клієнтки. Життя перфекціоніста змінюється після відвідування ресторану — миловидна та вольова офіціантка Альма (Вікі Кріпс) полонить чоловіка за лічені хвилини. І ось уже через короткий проміжок часу дівчина стає єдиною музою, коханою та руйнівницею ретельно вибудуваної повсякденності Рейнольдса. Парад вінтажного вбрання у фільмі служить не тільки тлом для розвитку відносин. Мотки шовку, відрізки стрічки, викрійки — усе це тканина світу, де живе, лається, мириться пара. Сукні – набагато більше, ніж просто прикраси вітрини. Через одяг виражається внутрішній світ персонажа, а художник по костюмах Марк Бріджес поряд з режисером Полом Томасом Андерсоном та завдяки своїм творінням сприяв формуванню характеру Вудкока.

Емма / Emma

Емма. Emma

Екранізації романів Джейн Остін - ідеальний варіант для любителів костюмованих драм, танців на балу та іншої старовини. Однією з останніх адаптацій текстів письменниці є «Емма», стилізована стрічка Отем де Вайлд з Анею Тейлор-Джою в головній ролі. Вишукані костюми легко переносять глядачів до англійської сільської місцевості XIX століття: муслинові, повітряні, пастельні тканини заполонили простір фільму, а художниця за костюмами Олександра Бірн змусила закохатися в епоху Регентства. Головною модницею округу виступає, безумовно, Емма — в арсеналі у юної леді скриня суконь із вишивкою, трендових накидок та елегантних рукавичок. Обережно: після перегляду захочеться терміново оновити гардероб та прикупити новий капелюх.

Великий Гетсбі / The Great Gatsby

Великий Гетсбі The Great Gatsby

Для любителів яскравих двадцятих «Великий Гетсбі» — криниця дивного вбрання. Початок XX століття, жінки звільнилися від тиранії корсетів та обстригли волосся. Десятиліття декадансу та танців до ранку вривається на екрани, щоб передати цайтгайст. Фільм База Лурмана посипан блискітками та смутком: здається, що час джазу не закінчився, а шик 20-х так і не вийшов із моди. Золота дівчинка Дейзі Б'юкенен (Кері Малліган) носить лавандові та мереживні сукні з хутряною накидкою, доповнюючи образ тіарою з коштовностями. Гардероб гольфістки Джордан Бейкер (Елізабет Дебікі) складається з суконь з відкритою спиною, блузок з короткими рукавами та капелюшок-клош. Чоловічі костюми анітрохи не поступаються жіночим вбранням, чи то образи Ніка Карравейя (Тобі Магвайр) чи Джея Гетсбі (Леонардо Ді Капріо), джентльмени завжди одягнені з голочки. Подібно до зеленого вогника на іншій стороні затоки, Лурман приваблює аудиторію розкішшю. І в нього це виходить.

Одного разу в... Голлівуді / Once Upon a Time in Hollywood

Одного разу в... Голлівуді Once Upon a Time in Hollywood

У цьому фільмі немає ні корсетів, ні напудрених перук, ні суконь з паєтками. До того ж, на відміну від інших картин зі списку, тут на передній план виходять чоловіки – герої Леонардо Ді Капріо та Бреда Пітта. Протягом усього фільму обидві зірки носять різні образи: від джинсових і шкіряних курток до розкішного домашнього одягу. За репрезентацію жіночої моди відповідає героїня Марго Роббі: пригадаємо сцену, де Шерон Тейт насолоджується танцем на вечірці у жовтому костюмі — на актрисі кроп-топ із довгими рукавами та короткі шорти. Жовтий – колір Каліфорнії та фільму Квентіна Тарантіно. Яскравий відтінок з'являється у гардеробі кожного персонажа: бадлон Ріка Далтона, гавайська сорочка Кліффа Буфа, літня міні-сукня Шерон під час вагітності. Режисер підносить глядачам любовне послання кіно, де представлено зразковий ретро-Голлівуд, — завіса ностальгії зачаровує глядачів і за замахом руки вводить в альтернативну історію.

Джекі / Jackie

Джекі Jackie

Джекі — ікона свого часу, законодавиця моди та дружина вбитого президента. Фільм Пабло Ларраіна реконструює день смерті Джона Кеннеді та портрет однієї з найпопулярніших жінок XX століття. Творці картини заглянули у шафу Жаклін та відтворили знакові вбрання. Художниця по костюмах Мадлен Фонтен виконала кропітку роботу, щоб Наталі Портман злилася зі своєю героїнею. Червоне вовняне вбрання від Dior, яке Джекі одягла під час телевізійного туру Білим домом, вечірня блакитна сукня з шовку і, звичайно, трагічно культовий рожевий костюм від Chanel, підібраний для поїздки в Даллас. Забризканий кров'ю одяг, який перша леді відмовлялася зняти, говорить промовистіше за слова і демонструє приголомшливу жорстокість, що випала на долю сім'ї Кеннеді.


Читати також