03-06-2023 Розваги 301

7 фільмів для тих, хто втрачає розум від «Все завжди і водночас»

7 фільмів для тих, хто втрачає розум від «Все завжди і водночас»

Фантастична комедія «Все завжди і водночас» від режисерського дуету Денієла Шайнерта та Дена Квана справила справжній фурор на минулій премії «Оскар»: фільм про нескінченне батьківське кохання та захоплюючі подорожі по мультивсесвіту обійшов таких мастодонтів індустрії, як Стівен Спілберг та Мартін Мак-Дона, забравши нагороди у головних номінаціях.

Для багатьох «Все завжди і водночас» і справді став одним із головних кіновідкриттів року — це підтверджують навіть збори у світовому прокаті. Спеціально для всіх шанувальників дітища Денієлсів ми зібрали найкумедніші та незвичайні фільми, які в тому чи іншому сенсі нагадують «Все завжди і водночас».

Після Янга / After Yang

Після Янга / After Yang

«Після Янга» інді-режисера Когонади — ще один науково-фантастичний фільм, який розповідає про сімейний розлад. Головний герой Джейк (Колін Фаррелл) разом із дочкою намагається відремонтувати домашнього андроїда Янга (Джостін Х. Мін), який довгий час вірою та правдою служив їхнім інтересам. У ході процесу реабілітації робота Джейк несподівано розуміє, що упускає щось вкрай важливе у житті. Як і «Все завжди і водночас», «Після Янга» має досить специфічну футуристичну стилістику. Подібно до персонажа Мішель Йео, герой Коліна Фаррелла істотно переосмислює своє ставлення до найближчих людей, усвідомлюючи, як довго вони потребували його прийняття та підтримки.

Привид / Every Day

Привид Every Day

«Привид» Майкла Саксі розповідає історію 16-річної Ріаннон (Енгаурі Райс), яка закохується в хлопчика-примару із загадковим ім'ям А. Щодня безтілесний дух вселяється у різних людей, сподіваючись таким чином компенсувати безповоротно втрачене життя. Втомившись від нескінченної зміни образів та облич, Ріаннон вирішує знайти для свого примарного бойфренда людське тіло. Жанрово та стилістично «Привид» мало чим нагадує «Все завжди і водночас». Проте фільми поєднує ідеї телепортації та обміну тілами, які мають зовсім різні передумови. У «Все завжди і водночас» телепортація використовується як шлях подорожі паралельним всесвітом, в «Привиді» ж здатність до телепортації дає герою право буквально вселятися в інших людей.

Віднесені привидами / Spirited Away

Віднесені привидами Spirited Away

«Віднесені привидами» — один із головних шедеврів майстра японської анімації Хаяо Міядзакі — розгортається навколо дівчинки Тіхіро, яка волею нагоди «застрягла» в лякуючому світі духів. Головна героїня робить все можливе, щоб якнайшвидше вибратися в реальність, адже там на неї чекає любляча сім'я, яка потребує її допомоги. Як і «Все завжди і водночас», «Віднесені привидами» створюють унікальний світ, сповнений сюрреалістичних ілюзій та нічних кошмарів. Міядзакі багато говорить про людську природу, не забуваючи вставити пару реверансів у бік ще дуже маленької і в чомусь навіть наївної, але нескінченно сильної жінки, здатної і гори згорнути, і зірку з неба дістати заради коханої людини.

Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля / Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Цікаво, що сіквел «Доктора Стренджа», як і «Все завжди і водночас», вийшов минулого року. Обидві картини концентруються на ідеї існування багатьох різних версій реальності. І якщо в стрічці Денієлсів мультивсесвіт карикатурний і хаотичний, то в «Докторі Стенджі» він має досить чіткий порядок, який створювався протягом багатьох років існування КВМ. Як і Евелін, персонаж Бенедикта Камбербетча вирушає в небезпечну подорож іншими світами, бореться з могутнім злом, здатним захопити весь світ. Однак Червона Відьма (Елізабет Олсен) при будь-якому розкладі виглядає ворогом куди більш жахливим, ніж Джой Ванг. Варто лише згадати сцену битви між Вандою та уславленими марвелівськими супергероями.

Людина-павук: Навколо всесвіту / Spider-Man: Into the Spider-Verse

Людина-павук: Навколо всесвіту Spider-Man: Into the Spider-Verse

Більшість сучасних глядачів, ймовірно, зійдуться на тому, що «Людина-павук: Навколо всесвіту» — одна з найкращих анімаційних стрічок останніх років, яка не тільки переосмислює шлях супергероя, а й дає історії про Людину-павука, що набила оскому, новий розвиток. Головного героя мультфільму - підлітка на ім'я Майлз (Шамік Мур) - кусає радіоактивний павук, внаслідок чого той набуває незвичайних здібностей. Разом із великою силою приходить і велика відповідальність — Майлз змушений протистояти лиходію Кінгпіну, який намагається відкрити портал мультивсесвіту та назавжди зруйнувати межі між реальностями. Подібно до героїні Мішель Йео, Майлз зустрічає різні версії себе з інших всесвітів, які допомагають йому усвідомити власну цінність та унікальність.

Шалено багаті азійці / Crazy Rich Asians

Шалено багаті азійці Crazy Rich Asians

Один із головних хітів 2018 року, романтична комедія «Шалено багаті азійці» розповідає про Рейчел Чу (Констанс Ву), яка за незнанням виходить заміж за спадкоємця найбагатшої азіатської родини. Напередодні урочистостей героїня стикається з тиском і хибними стереотипами світу багатих людей, які явно не раді прийняти до своїх лав персону іншого соціального статусу. Як і у фільмі «Все завжди і водночас», у «Шалено багатих азійцях» говорять про необхідність перестати судити книгу за обкладинкою. Ну і найважливіше: в «Шалено багатих азійцях» можна побачити і саму Мішель Йео, яка відіграє другорядну, але вкрай незабутню роль.

Матриця / The Matrix

Матриця The Matrix

«Матриця» братів Вачовскі була і залишається одним із найважливіших науково-фантастичних фільмів минулого століття. Натхнена різними філософськими та релігійними вченнями «Матриця» багато в чому випередила свій час, продемонструвавши глядачам абсолютно інноваційний підхід до розуміння реальності. У картині Вачовскі немає місця для персонажів із пальцями-сосисками, зате завжди знайдеться місце для ємної метафоричної фрази, яка змушує задуматися над сенсом життя. Очевидним є той факт, що при постановці деяких бойових сцен Денієлси надихалися шедевром Вачовські і навіть референсували його у трохи пародійному ключі.


Читати також