01-06-2023 Розваги 7825

Найкращі британські комедійні серіали останніх років

Найкращі британські комедійні серіали останніх років

Англійський гумор, як і раніше, складніший і дивніший за будь-який інший у світі — за це ми його й любимо. Навіть чорні бриткоми чудово піднімають настрій. Зробили добірку зразків англійської телекомедії, які ви могли пропустити за останні кілька років.

Шукачі правди (2020) / Truth Seekers

Інженер із встановлення інтернету та з невідомих причин вдівець Гас (Нік Фрост) живе з буркотливим тестем (Малкольм Макдавелл, який матиме сцену, відсилаючу до «Механічного апельсину») і захоплюється всім паранормальним, про що веде непопулярний блог на ютьюбі. На роботі Гасу дають молодого помічника на ім'я Елтон Джон (Самсон Кайо), який має здатність приваблювати до себе надприродне, хоча все, про що він мріє, - це звичайне життя. Усміхнений начальник в ідіотській перуці (Саймон Пегг) відправляє Гаса та Елтона в різні куточки Англії встановлювати інтернет, і хлопці постійно натикаються на підозріле і потойбічне. Незабаром до їхньої команди приєднується дівчина Астрід (Емма Д'Арсі з «Дома дракона»), яка ходить у незмінному джинсовому комбінезоні та мартінсах, немов на дворі 1990-ті. Астрід переслідують обпалені привиди, які пов'язані зі смертю її мами.

Другий спільний телепроект найкращих друзів Пегга та Фроста переповнений посиланнями на гік-культуру. У шоу вистачає моторошних сцен, що тягнуть на повноцінний хорор, та й взагалі як пародія серіал відносний: у ньому безліч сумних таємниць з минулого персонажів та теорій змови за мотивами справжніх загадок нашого світу (наприклад, повідомлення на асфальті, відомі як плитки Тойнбі). Британські серіальні зірки сяють у камео, важливу роль відіграє персонаж Джуліана Берретта з «Майті Буш», який піднімає статус «лікар Зло» на новий рівень абсурду. Порівняно з культовою «Трилогією «Cornetto» з Пеггом та Фростом гумору мало, зате паранормальне відпрацьовано на всі сто. Дивитися тільки у шапочці з фольги.

Менді (2019–2023) / Mandy

«Менді» (2019–2023) Mandy

Менді Картер (Дайан Морган), дівчина з перекошеною фізіономією, зачіскою «бабетта» та улюбленим доберманом, на побутовому ґрунті робить кошмарні, дурні та відштовхуючі речі, від яких нам шалено смішно.

Англійська комедіантка номер один Морган перейняла прапор абсурдистського deadpan у провідних представників жанру, недаремно артистку відкрив публіці Чарлі Брукер, творець священного Грааля чорних бриткомів та головної сатири нашого часу «Чорне дзеркало». Формат коротких епізодів про пригоди аморальної та чарівно егоїстичної антигероїні було випробувано раніше іншою королевою британського гумору, Джулією Девіс, у суворому серіалі «На добраніч». Девіс грала чистої води психопатку, Менді іноді навіть викликає співчуття. Чорний бритком не те щоб розм'як (якщо ви зважитеся на фіш-педикюр від Менді, то на вас чекає ванна з піраннями), але став злегка добрішим.

Ця країна (2017–2020) / This Country

Брат і сестра Керрі і Кертан (реальні брат і сестра та автори шоу Дейзі Мей Купер і Чарлі Купер), пара гопників у спортивках, живуть в англійській глушині Котсволд, де божеволіють від скуки. Мама — прокурений голос за кадром, тато — козел. Єдиний пристойний дорослий, який приділяє їм увагу, — місцевий священик (Пол Чагіді), який, як не дивно, не є педофілом.

Мок'юментарі про проблеми британської молоді в глибинці, яку глядачі зазвичай сприймають як справжній документальний фільм, можливо, трохи несподівано вистрілило на ТБ, та так, що критики придумали для шоу новий жанр — «комедія розпачу». Брат і сестра Купер як мінімум чудово знають матеріал, з яким працюють: до прориву на телебаченні хлопці, подібно до своїх персонажів, не знали, чим їм зайнятися, і крали по дрібницях у магазинах.

Постановка (2020–2022) / Staged

Порожні міста, порожні магазини, туалетний папір на вагу золота… Замкнені під час локдауну у своїх будинках з дружинами, дітьми та незадоволеними амбіціями через скасування вистави, Майкл Шин та Девід Теннант намагаються репетирувати по відеозв'язку «Шість персонажів у пошуках автора», але частіше пікіруються, міряються акторськими его і скаржаться на повсякденне життя.

Проект народився в Zoom, коли найкращі друзі після зйомок у серіалі «Добре знамення» Шин і Теннант вирішили, що раз вже все одно робити на карантині нічого… треба щось зробити. Артисти блискуче грають пародійні версії себе, компанію їм становлять інші зірки — від Джуді Денч до Семюела Л. Джексона. Серіал вийшов такий веселий та популярний, що його продовжили після локдауну.

Зомбочовен! (2019) / Zomboat!

Недільного ранку в Бірмінгемі без преамбули починається зомбі-апокаліпсис. Сестри Кет (Леа Брадехед) і Джо (Кара Теоболд) намагаються врятуватися на човні свого приятеля, підбираючи дорогою двох «зайців»: метросексуала та альфа-самця Амара (Райан Маккен) та його друга-скиглі Санні (Хамза Джітуа), які виявляються кориснішими, ніж можна було подумати. На березі за човном тягнеться натовп зомбі, не залишають героїв у спокої. Шансів на порятунок не було б, якби геймерша Кет, яка переглянула всі фільми Джорджа Ромеро, не готувалася до апокаліпсису з дитинства. Дівчина приймає командування на себе. Гіки - це сила!

Швидкісне, яскраве та кумедне шоу, події якого укладаються всього за два дні, тому не встигають набриднути, кланяється до пояса всім зомбі-флікам в історії, попутно бомбардуючи референсами до сучасної поп-культури. У перервах між стріляниною з арбалета персонажі міркують про монетизацію соцмереж та розвіртуалізацію.

Стас усе здасть (2018–2021) / Stath Lets Flats

Син грецького іммігранта Стас (творець серіалу Джеймі Деметріу) працює в рієлтерській фірмі свого батька, сподіваючись якось успадкувати його справу. Одна проблема: Стас - ідіот, здатний відлякати людей під час показів навіть найкращої квартири. Його сестра Софі (сестра Джеймі, Наташа Деметріу), дівчина з намертво прибитою до голови кепкою, мріє стати зіркою, але пісні та танці даються їй приблизно так само, як і Стасу — здавання квартир. У татовій фірмі вона не працює, але майже завжди там тусується: Софі закохана в нового співробітника Ала (Ел Робертс), який чудово вписується в обстановку лузерським вайбом.

Ласкаво просимо в реінкарновану паперову компанію Dunder Mifflin, де ви так само кринжуватимете кожну хвилину екранного часу. "Стас" - найближчий аналог "Офісу", але з більш людським обличчям. Це багато в чому сімейна драмеді, в якій іноді звучать розгублені інтонації чужинців у чужій країні: брат і сестра Деметріу з другого покоління іммігрантів, але, здається, раптом несамовитий момент, коли Стас згадує, як у дитинстві неправильно вимовляв слова, бо тільки вчився говорити англійською, - з особистих спогадів артиста. Душевність, що виявляється другим дном ситкому про безглуздих людей, має цікавий ефект: «Стас» дає всім індульгенцію на лузерство. Ну не здасть Стас — і гаразд. Яка різниця, зрештою? Тато все одно його любить.


Читати також