Найвишуканіші книги від німецьких авторів

Найвишуканіші книги від німецьких авторів

Німеччина – країна різноманітних талантів, класичної філософії та величезного пласта літератури, який назавжди закарбував собі місце в історії культури. У цій добірці зібрані твори німецьких письменників - класиків і на наших сучасників.  

Берлін Александерплац

Книга про Німеччину та німців, яку багато хто номінує «Улісом на мінімалках». Фундамент  роману «Берлін Александерплац» не вигаданий. Він оснований на реальних подіях та спостереженнях автора за життям Східного Берліну 20-х років минулого століття. А експерименти з формою та викладом тексту тільки доповнили мальовану широку картину життя тодішньої Німеччини.

Ще однією книгою-історією Німеччини є роман Генріха Белля «Груповий портрет з дамою». Роман, на перший погляд, розповідає історію життя простої німкені. Але з кожною наступною сторінкою читачу розкривається справжня картина – сповнена болю, жаху та трагедій історія країни XX століття. 

Книги німецьких авторів, які варто прочитати

роман Ремарка «Тіні в раю»

Основна тема у романі Ремарка «Тіні в раю» не війна, як така. На передній план тут виходить проблема американського біженства, пристосування людини до нових, мирних умов та пошук сенсу свого існування. Саме з такими проблемами стикається головний герой твору та більшість із його оточення. І кожний знаходить власний спосіб виходу з кризи: від алкоголю, невтомної роботи до самогубства.

Роман «Сповідь афериста Фелікса Круля» – це ціла епопея пригод, гумору, еротики та філософії, за яку читачі цінують Томаса Манна. Це історія становлення молодого афериста Фелікса, його шлях від дрібного крадія, до комбінатора найвищих політичних кіл.  

Добірна та виважена іронія присутня і в збірці «Левіафан, або Найкращий з усіх світів. Озерний пейзаж із Покахонтас. Тіна, або Про безсмертя. Ґьоте». У ній зібрано перші оповідання Арно Шмідта, у якій автор вишукано висміює весь лад, який склався у Німеччині після війни. А у центрі кожного твору – післявоєнна людина, котра змушена наново шукати себе.  

До шедеврів німецької літератури не можливо не віднести твори Ґете та Шиллера. Про трагедію «Фауст» не чув тільки лінивий. А його сюжет продажі своєї душі дияволу породив опісля незліченну кількість інтерпретацій та переосмислень. Та все ж варто поринути у першоджерело, щоб мати змогу насолодитися винятковою та філософською поезією Ґете.

«Розбійники» – це перша драма у творчому доробку видатного німецького письменника Фрідріха Шиллера. Вона про історію двох братів, які, через різне світобачення, вічно протистоять один одному.  Звісно, рано чи пізно добром все це не завершиться. Та найбільше цю п’єсу у світі цінують за її філософські діалоги та життєву моральність. 

Нічого не завадить знайти книги на німецькій мові тут, в Україні. Мова не йде лише про підручники, а й про розважальну літературу. Оскільки не всі можуть читати в оригіналі, то варто підібрати собі адаптовану літературу до вашого рівня знань – А1-С2.    

Німецькі бестселери, від яких не можливо відірватися

«І раптом вже вечір» Петри Морсбах

«Аустерліц» Вінфрід Зебальд – це роман, у якому головний герой постійно шукає себе. Він мандрує своєю батьківщиною, Європою, місцями свого дитинства чи юності для того, щоб нарешті відповісти на запитання «Хто я? І для чого живу?».

Також у вічному пошуку  головна героїня роману «І раптом вже вечір» Петри Морсбах. Тільки тут дівчина шукає та прагне простого щастя. Але вона робить чимало помилок і доленосних промахів, які підривають її бажання та мрії. Та й політичний і суспільний режим, у якому дівчина живе, аж ніяк не сприяє тому, щоб люди були щасливими. 

Роман «Скляні бджоли» Ернста Юнґера спокійно можна зарахувати до жанру фантастики. Так, автор тут обігрує надшвидкий технологічний розвиток світу та людства. Але він також не просто констатує чи описує цей факт, він ще й замислюється, чи дійсно це явище може ощасливити людину та індивіда.  

Більше зарубіжної класики тут https://book-ye.com.ua/catalog/zarubizhna-klasyka/

Читати також


up