Розвиваючі іграшки - підтримка всебічного розвитку дитини

Розвиваючі іграшки - підтримка всебічного розвитку дитини

Не кожен спосіб гри та не всі види іграшок однаково корисні для малюків. Згідно з останніми дослідженнями та педагогічними тенденціями, правильно підібрані іграшки повинні відповідати вимогам навчальної діяльності, тобто, крім розваги, вони повинні давати дитині можливість здобувати знання та освоювати нові навички. Цю функцію насамперед виконують дитячі розвиваючі набори, про які ми розповімо сьогодні.

Всебічний розвиток дитини

У дитячих магазинах зараз представлено безліч розвиваючих іграшок, які здатні підтримати різні сфери розвитку дитини. Найважливішими з цих сфер є:

  • фізична,
  • емоційна,
  • соціальна,
  • когнітивна.

Використання розвиваючих наборів іграшок дозволяє поєднувати навчання із задоволенням від розваги. Дитина в таких умовах набагато швидше та легше засвоює знанняі набуває нових навичок.

Розвиваючі іграшки, правильно підібрані до потреб та інтересів дитини, можуть ефективно викликати бажання пізнавати світ. Це в майбутньому заохотить дитину із задоволенням здобувати знання у школі.

Як правильно вибрати розвиваючі іграшки для дитини?

На думку психологів, найважливішим критерієм виховної ролі у грі дитини є не те, якими іграшками вона користується, а те, як вона ними користується. Якщо дитина проявить багато креативності, то кожна гра буде виконувати розвиваючу функцію. Для таких цілей підійдуть як прості дерев’яні іграшки, кубики чи пазли, так і набори для творчості (малювання, шиття, декорування).

Не менш важливо те, що кожна іграшка, яка дається дитині, в тому числі й розвиваюча, повинна бути добре адаптована до її віку та ступеня розвитку. Іграшка не повинна бути занадто простою, але й не повинна бути занадто складною. В обох випадках дитина дуже швидко втратить інтерес до неї.

Види розвиваючих іграшок

Поділ розвиваючих іграшок відбувається насамперед з огляду на те, які дії дитина повинна виконувати під час гри. Для маленьких дітей найчастіше рекомендують розвиваючі набори, які

  • полягають у розпізнаванні та зіставленні різних форм,
  • дозволяють дитині вивчити перші цифри та літери,
  • допомагають навчитися вимовляти перші слова та розуміти їх,
  • сприяють розвитку дрібної моторики рук.

Дітям дошкільного та молодшого шкільного віку рекомендують набори, які дають можливість займатись творчістю. Різні види товарів для дитячої творчості можна придбати в інтернет-магазині та стаціонарному магазині «Аплі Краплі».


Читати також