Вибір офісу: ключові аспекти та рекомендації

Вибір офісу: ключові аспекти та рекомендації

Від правильно вибраного офісу залежить не тільки репутація компанії, а й комфортність роботи її співробітників. На щастя, оренда офісів Київ сьогодні є вельми популярною послугою. Залежно від потреб вашої компанії ви можете знайти приміщення в найпрестижніших офісних центрах міста, в дешевших офісних будівлях за межами центру або ж у старих багатоквартирних будинках. У будь-якому разі найкраще обирати приміщення у пішій доступності від метро (до 10 хвилин).

Умови праці та розмір офісного приміщення

Крім індивідуальних вимог компанії, офіс повинен бути адаптований до чинних правил охорони праці. Детальну інформацію можна знайти в Законі України “Про охорону праці” від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII. Відповідно до цих правил роботодавець повинен забезпечити належні умови в приміщенні, а саме:

  • природне і штучне освітлення;
  • правильну температуру;
  • повітрообмін;
  • захист від вологи, несприятливих теплових умов інсоляції, вібрації та інших факторів, що негативно впливають на здоров'я та самопочуття людини.

Законодавство уточнює, що офісне приміщення має бути адаптоване до кількості людей, які в ньому працюють. На одне робоче місце, обладнане ПК, передбачена площа не менше 6,0 кв. м, та об’єм не менше 20,0 куб. м. При оцінці розмірів офісу необхідно також враховувати шляхи евакуації та проходи.

Типи офісних приміщень

Розмір приміщення залежить в основному від виду діяльності компанії та кількості працівників. Наприклад, невеликому бухгалтерському бюро або офісу продажів не потрібен великий конференц-зал. Розмір офісу також впливає на його тип. Розрізняють наступні типи офісів:

  • Кабінетне планування, тобто класичний офіс з окремими кімнатами для співробітників. Це рішення забезпечує комфорт і максимальну концентрацію.
  • Open space – відкритий простір, іноді відокремлений мобільними перегородками, де співробітники виконують свої щоденні обов'язки. Цей тип офісу має окремі кімнати, що замикаються, для зустрічей та нарад, а також невеликі кімнати, де співробітники можуть спокійно працювати або спілкуватися з клієнтами.
  • Зональні офіси призначені для забезпечення швидкого доступу до різних зон, що полегшує виконання індивідуальних завдань. У цьому типі багато закритих кімнат, а письмові столи розташовуються на відкритому майданчику.
  • Activity Based Workplace – це нове рішення, яке розділяє офісний простір на 3 зони: адміністративну, концентраційну та комунікаційну. У цьому типі зазвичай використовується desk sharing, тобто спільний для всіх співробітників письмовий стіл.
  • Коворкінги – це тренд останніх років, їх називають «plug and play office», тому що в них не потрібно нічого організовувати. В таких офісах заздалегідь забезпечено усе необхідне: інтернет, конференц-зали, кухня та сучасна техніка.

Розташування офісного приміщення

Правильне розташування офісу може підкреслити сферу діяльності компанії, надати їй престижу і навіть збільшити кількість клієнтів.

Якщо ви обираєте офіс далеко від центру міста, то варто враховувати доїзд до нього громадським транспортом та кількість вільних паркувальних місць. Якщо ж ви розглядаєте оренду офісу в комерційному приміщенні багатоквартирного будинку або у житловому комплексі, який охороняється, необхідно переконатись, що ви зможете повісити табличку з даними компанії на воротах або фасаді будівлі. Без неї клієнти можуть не знайти вас.


Читати також