Ревнощі: як не дати їм зруйнувати ваші стосунки

Ревнощі: як не дати їм зруйнувати ваші стосунки

Ревнувати – це нормально (як і відчувати будь-які інші емоції). Ревнують не тільки закохані чоловіки та жінки, але й діти, тварини. Завдання ревнощів – виявляти конкурентів, які можуть “забрати наше”, які можуть розірвати зв'язок із важливою для нас людиною.

Проте часто ревнощі бувають безпідставними та можуть вийти з-під контролю.

Один із партнерів може боятися зради, боятися, що його / її кинуть. У результаті він / вона намагається контролювати свого партнера / свою партнерку, а той / та своєю чергою дратується й ображається. У такому разі ревнощі можуть зіпсувати стосунки або й узагалі стати причиною розриву.

Як приборкати ревнощі?

  • Проаналізуйте, які є реальні докази зради партнера / партнерки і чи є підстава для цього? Якщо ваш чоловік / ваша дружина затримується на роботі, веде довгі переписки - це ще не є ознакою зради.
  • Відверто поговоріть із партнером / партнеркою про те, що вас непокоїть. Поясніть, що саме в його / її поведінці провокує у вас почуття ревнощів. Краще одразу висловити свої страхи: якщо тримати до останнього, може виникнути сварка. Тому не бійтеся говорити, доки ревнощі не досягли піку. Водночас не вдавайтеся до звинувачень, описуйте лише власні почуття. Можливо, відверта розмова вас заспокоїть.
  • Якщо ви продовжуєте без особливої на те причини шукати докази зради в переписках партнера / партнерки, шукаєте в його / її поведінці “щось підозріле” – зупиніться. Краще спробуйте знайти докази вірності вам.
  • Часто безпідставні ревнощі можуть вказувати на те, що хтось зруйнував вашу довіру раніше. Спробуйте розібратися, чому для вас ревнощі є закономірними у стосунках. Коли ж самостійно впоратись із нав'язливими думками не вдається, зверніться до психотерапевта.
  • Усвідомте, що стосунки з партнером / партнеркою – це лише один із аспектів вашого життя, а не все, що ви маєте. Тому навіть якщо ваші взаємини закінчаться, ви це переживете. І будете щасливі (як були неодноразово до цих стосунків).

Читати також