Сонячні панелі: вибір та особливості

Сонячні панелі: вибір та особливості

Кожен, хто вирішив встановити сонячну електростанцію, хоче бути впевненим, що обирає найкращий варіант, адже це інвестиція на довгі роки. Однак асортимент сонячних панелей на ринку настільки великий, що без розуміння їхніх особливостей дуже важко прийняти правильне рішення. З цієї статті ви дізнаєтесь, чим відрізняються сонячні панелі та на що слід звернути увагу при їх покупці.

Види фотоелектричних панелей

Індустрія відновлюваної енергетики постійно розвивається, і разом з нею створюються нові технології, в тому числі для фотоелектричних станцій. В Україні найчастіше використовуються сонячні панелі з кремнію, які мають високий коефіцієнт корисної дії. Серед них можна виділити два типи:

  • монокристалічні,
  • полікристалічні.

Вони відрізняються не лише кольором і технологією виробництва, але й ККД. Ознайомитися з цінами на фотомодулі можна на сайті https://xolar.com.ua/product-category/paneli/.

Полікристалічні панелі

Донедавна це були найпопулярніші панелі на ринку. Вони виготовлені з кремнію і досягають ККД приблизно 14-16%. Через синій відтінок їх часто плутають із сонячними колекторами, але це зовсім інша технологія.

Полікристалічні панелі є доступним за ціною рішенням, їх виробництво та монтаж коштують значно дешевше, ніж монокристалічних панелей, але вони менш ефективні. Тому, щоб задовольнити енергетичні потреби будівлі та її мешканців, така фотоелектрична установка повинна складатися з більшої кількості модулів, ніж це було б у випадку з дорожчими монокристалічними панелями.

Монокристалічні панелі

Монокристалічні сонячні панелі є найпопулярнішими та найбільш технологічно інноваційними фотомодулями, доступними на ринку. Виготовлені з монокристалічної структури, вони досягають ККД 15-25%. Тому саме таким панелям сьогодні слід віддавати перевагу.

Їхній чорний колір робить фотоелектричну установку естетично привабливою. Водночас це найкраще рішення для невеликих площ – монокристалічних модулів потрібно менше, ніж у випадку з іншими доступними на ринку фотоелектричними панелями.

Як вибрати потужність сонячних панелей?

У цьому вам повинен допомогти проєктувальник вашої сонячної електростанції, оскільки потужність панелей має бути адаптована до індивідуальних потреб будівлі. Те ж саме стосується і кількості фотомодулів.

Потужність розраховується на основі річного споживання електроенергії, яку видно на рахунках. На основі цього результату легко розрахувати потребу в енергії, яку повинна буде задовольнити ваша фотоелектрична установка.


Читати також