Сонячні електростанції для підприємств: чому це вигідно?

Сонячні електростанції для підприємств

Ціни на енергоносії постійно зростають, що є справжнім випробуванням як для приватних осіб, так і для підприємців. Останні іноді змушені сплачувати рахунки на десятки тисяч гривень щомісяця. На щастя, існує спосіб зменшити ці витрати. Встановлення сонячних панелей на підприємстві – хороший спосіб заощадити, водночас піклуючись про навколишнє середовище. В Україні консультації та збір даних для розрахунку потужності СЕС дає компанія Rise Up.

Що дає підприємству власна сонячна електростанція?

Зменшення рахунків за електроенергію є головною метою встановлення сонячних систем для компаній. Більшість підприємств – як малих, так і великих – споживають багато енергії протягом дня. Заводи, які працюють 24 години на добу, потребують постійного доступу до електроенергії, тому споживають її ще більше. Пов’язані з цим витрати можуть стати проблемою для кожного підприємця. Щоб цього уникнути, а також щоб знизити собівартість виготовленої продукції, варто побудувати СЕС.

Поділ сонячних електростанцій за розміром

Фотоелектричні системи умовно можна розділити на кілька груп залежно від потужності установки:

  • потужністю до 49 кВт призначені для невеликих компаній;
  • потужністю від 50 кВт до 500 кВт можуть використовуватися на великих об'єктах, як-от санаторії чи готелі;
  • потужністю від 1 МВт призначені для забезпечення електроенергією виробничих цехів.

Сонячна електростанція може бути розташована на даху будівель компанії чи на відкритій території. Також можна інтегрувати фотоелектричні панелі в конструкцію будівлі, але це рішення вимагає трохи більших фінансових витрат. Підприємці найчастіше обирають стандартну систему встановлення сонячних панелей на даху. Це дешево, ефективно й економить місце. Замовити безплатний розрахунок витрат на встановлення СЕС можна на сайті riseup.in.ua.

Рентабельність сонячної електростанції

Питання, яке цікавить усіх підприємців, це, звичайно ж, рентабельність встановлення фотоелектричної системи. Рентабельність визначається двома основними факторами - ступенем власного споживання електроенергії компанією та сумою рахунків за електроенергію.

Підприємства, що працюють протягом дня, зазвичай мають високий рівень власного споживання. Якщо їхні фотоелектричні установки оснащені накопичувачем енергії, то вони можуть досягти рівня нульового експорту, тобто використовувати 100% зеленої енергії, яку самі генерують, не надсилаючи її в державну енергосистему. Це не тільки дозволяє заощадити великі суми грошей на рахунках за електрику, але й запобігає ситуаціям, у яких мережа буде перевантажена.


Читати також