Конденсаційні газові котли: чому це вигідно

Конденсаційні газові котли: чому це вигідно

Витрати на опалення іноді становлять до 90% вартості експлуатації будинку. Зменшити їх може допомогти термомодернізація будівлі шляхом правильного утеплення чи теплоізоляції стін, а також заміна старого джерела тепла на більш ефективне. Ефективними опалювальними пристроями, безперечно, є одно- та двоконтурні конденсаційні газові котли, ККД яких може досягати 109%. Такий газовий котел б/у в хорошому стані можна придбати в компанії «Євротех».

Що таке конденсаційний котел?

Конденсаційні котли - це газові опалювальні пристрої, які використовують два джерела тепла:

  • тепло, що виділяється при спалюванні газу (цей процес відбувається у всіх газових котлах, в тому числі й у звичайних);
  • тепло, що міститься у вихлопних газах (процес вилучення тепла з вихлопних газів можливий тільки в газових конденсаційних котлах, які охолоджують / конденсують вихлопні гази до низьких температур).

В Україні придбати конденсаційні котли Vaillant можна на сайті https://euroteh.kyiv.ua/ua/g121796308-gazovi-kotli-vaillant.

Принцип роботи конденсаційних котлів

Процес отримання тепла відбувається шляхом охолодження, тобто конденсації вихлопних газів у теплообміннику до температури приблизно 30-40°C. Водяна пара конденсується і віддає своє тепло установці.

Окремі етапи роботи конденсаційного газового котла можна представити так:

  1. Вентилятор і газовий блок подають до пальника суміш газу та повітря ззовні будівлі у певних пропорціях. Це робиться через перший повітропровід.
  2. Паливо спалюється, і виділяються гарячі вихлопні гази.
  3. Відпрацьовані гази надходять у першу зону теплообмінника, де попередньо охолоджуються для виділення частини тепла з установки.
  4. Відпрацьовані гази надходять у другу зону, де охолоджуються до низьких температур і відбувається конденсація водяної пари. На цьому етапі гази віддають майже всю теплову енергію в установку.
  5. Залишки холодних вихлопних газів викидаються в атмосферу через другий (окремий) канал, який запобігає потраплянню шкідливих речовин у приміщення. Конденсат з газового котла відводиться в каналізацію.

Конденсаційні газові котли можуть досягати ККД вище 100% (зазвичай 108-109%). Прикладом є пристрої бренду BUDERUS, доступні на сайті https://euroteh.kyiv.ua/ua/g122432724-gazovi-kotli-buderus. Такі хороші результати пов'язані з тим, що традиційно теплотворну здатність палива для стандартних газових котлів вважають за 100%. Коли до теплового балансу почали додавати тепло, отримане від конденсації водяної пари, ККД котлів став перевищувати 100%.

Підсумок

Спалювання природного газу є однією з найчистіших та найбільш енергоефективних технологій опалення. Під час цього процесу викиди окису вуглецю більш ніж у 120 разів нижчі порівняно зі спалюванням вугілля. Сучасні технології дозволяють зробити газові котли ще більш екологічними й економними.


Читати також