Ефективне опалення: вибір твердопаливного котла для вашого дому

Ефективне опалення: вибір твердопаливного котла для вашого дому

Сучасні виробники пропонують великий вибір твердопаливних котлів для дому. Вони відрізняються ціною, характеристиками та призначенням, працюють на різних видах палива. Наприклад, бренд DOZAMEX пропонує біопаливні, пелетні, дров’яні моделі. Повний перелік котлів українського виробника можна подивитися тут https://dozamex.com/. Розглянемо, чим вони відрізняються та які найкраще підійдуть для опалення приватного будинку.

Різновиди твердопаливних котлів для дому

За типом сировини розрізняють такі моделі:

  • Вугільні. Добре підходять для віддалених селищ. Не потребують встановлення додаткового обладнання та монтуються доволі просто. І паливо, і такий котел коштують недорого, але в деяких регіонах кам’яне вугілля може бути нелегко замовити, тому деякі виробники створюють пристрої, що можуть одночасно працювати й на торфі. Це не особливо екологічний варіант. Після згоряння вугілля залишається багато золи.
  • Дров’яні котли. За доступністю палива та ціною перевершують багато інших варіантів. Невибагливі в обслуговуванні, легко монтуються та мають високий ККД. Найчастіше мають ручне завантаження. Використовуються не тільки для опалення, а й для забезпечення гарячого водопостачання.
  • Пелетні. Одні з найпопулярніших моделей в Україні. Відрізняютья екологічністю, економічністю, довгим терміном служби та простотою використання. Під час згоряння пелетів (гранул, створених із відходів деревної та сільськогосподарської промисловості) у повітря не виділяються шкідливі для довкілля речовини, а золу можна використовувати як добриво. Крім цього, пелетний котел має високий коефіцієнт корисної дії (до 95 %), що майже збігається з газовим обладнанням. Сучасні моделі повністю автоматизовані. Потрібно лише раз на декілька тижнів завантажувати гранули у спеціальну камеру, звідки вони будуть подаватися до пальника автоматично. Керувати процесом можна за допомогою електронного блока, де налаштовується температурний режим та інші показники.
  • Біопаливні. До біопалива належать солома, лушпиння соняшника чи зернових культур, шкаралупа горіхів та інші рослинні відходи. Таке обладнання ще екологічніше, ніж котел дров’яний. Воно також має високий ККД і майже не залишає попелу. Це ідеальний варіант, якщо ви маєте фермерське господарство. Відходів майже не залишиться.

Кожен із варіантів можна купити як для невеликих приміщень, так і для декількаповерхових будинків. В інструкції до обладнання завжди вказується, на яку площу воно призначене.

Який котел купити для приватного будинку

Рекомендуємо купувати для дому універсальні моделі. Працюють такі твердопаливні котли на дровах і пелетах, на пелетах і біомассі, на дровах, біомасі та пелетах. Можливість використовувати різні види сировини дасть змогу суттєво зекономити на її придбанні та не хвилюватися, якщо раптом закінчиться конкретний вид палива.

До останнього різновиду обладнання належить котел від виробника DOZAMEX — AKO BIO COMBI. Він має клас енергоефективності А+ і потужність 15-80 кВт. Коефіцієнт корисної дії складає 91%. Пристрій здатний отопити приміщення від 150 м². Подача палива до пальника автоматична шнекова. Також використовується ворошитель, що запобігає застою палива. Ця модель чудово підійде не тільки для організації опалення та гарячого водопостачання приватного будинку, а й для приміщень невеликого фермерського господарства чи іншого підприємства.

Оскільки DOZAMEX — український виробник, його продукція адаптована під застосування в температурних умовах нашої країни. Це позитивно вирізняє його від зарубіжних.


Читати також