Кроки впровадження CRM: від вибору до оптимізації

Кроки впровадження CRM: від вибору до оптимізації

У сучасному бізнес-середовищі, де конкуренція надзвичайно висока, ефективні взаємини з клієнтами стають ключовим фактором успіху для будь-якого підприємства. Тому впровадження CRM-системи визначається не лише як стратегічний крок у напрямку оптимізації бізнес-процесів, але й як необхідний інструмент для забезпечення стабільного розвитку підприємства в умовах постійних змін.

впровадження CRM-системи

Значення впровадження CRM-системи для підприємства

Ця платформа дає змогу:

  • зберігати інформацію про клієнтів;
  • пришвидшити комунікацію;
  • контролювати фінанси; 
  • вести облік угод та інших документів;
  • перевіряти наявність товарів та оформляти доставку.

Це натомість сприяє підвищенню лояльності та збільшенню обсягів продажів.

Значення впровадження CRM-системи

Вибір оптимальної CRM

Порада від CRM Solutions: 

Якщо ви вирішили впроваджувати CRM-систему, то маєте ретельно визначити свої бізнес-потреби. Бо якщо ви підприємець, то необхідно впровадити те CRM-рішення, яке відповідатиме вимогам і процесам саме вашого бізнесу. Цей аналіз охоплює:

  • оцінку робочих процесів;
  • вибір ключових напрямків, які треба автоматизувати;
  • визначення функціональних вимог до системи.

Порівняння популярних платформ дає змогу обрати той інструмент, який найкраще відповідає вашому підприємству. Зверніться до CRM Solutions, і ми підберемо вам CRM-систему, якою ви дійсно будете користуватися.

Етапи впровадження CRM

Планування та підготовка

Перед початком впровадження CRM-системи необхідно ретельно спланувати кожен етап. Підготовка охоплює збір інформації, аналіз бізнес-процесів компанії, визначення ключових завдань і формулювання стратегії впровадження.

Реалізація та налаштування

На етапі реалізації спочатку обов’язково складається технічне завдання на основі бізнес-аналізу, яке потім погоджується з клієнтом. Уже після цього встановлюється CRM-система та налаштовуються параметри відповідно до потреб підприємства. 

Тестування та виправлення

Після налаштування кожної функції відбувається її тестування. 

Приклад: під’єднали Instagram до CRM-системи. Перевіряємо все так:

  1. Повідомили клієнта про виконану роботу.
  2. Перевірили, чи всі чати відображаються в системі.
  3. Відправили запит зі сторінки для тестових звернень.

Отже, перш ніж запускати в роботу CRM-рішення, ми обов’язково все тестуємо й узгоджуємо з клієнтом.

використання CRM

Навчання персоналу щодо використання CRM

Впровадження CRM — це не лише технічний аспект, але й робота, яка безпосередньо впливає на персонал, його робочу культуру й ефективність. Правильне навчання персоналу щодо використання CRM-системи визначається як ключовий етап успішного впровадження.

Як ми це реалізуємо в CRM Solutions?

  1. Команда клієнта ознайомлюється із відеодемонстрацією налаштованого функціоналу.
  2. Вивчає інструкцію для базового ознайомлення.
  3. Наші фахівці проводять зустріч з елементами практичного навчання.

Після основного блоку відбувається QA-зустріч. Далі відповідаємо на питання в межах робочого чату в Telegram.

Так, співпрацюючи з нашою командою, ви можете бути впевненими в тому, що ваші працівники точно будуть користуватися CRM-системою і це не буде для них проблемою.

Оптимізація роботи з CRM

Оптимізація роботи з CRM — процес, який охоплює постійне вдосконалення системи, наприклад неоптимальні витрати часу, непрактичні виконання завдань тощо. 

Постійне вдосконалення процесів

Україна розвивається, а бізнес постійно зазнає змін та обростає новими процесами. Тому важливо, щоб CRM-система встигала за змінами бізнесу та ринку.

Застосування звітів для прийняття рішень

Звіти, які надає CRM-система, стають невід’ємною частиною під час прийняття стратегічних і тактичних рішень. Вони дають змогу підприємству аналізувати ефективність різних аспектів бізнесу та приймати обґрунтовані рішення для подальшого розвитку. Наприклад слідкувати, скільки листів надіслав кожен менеджер, скільки здійснено дзвінків, призначено зустрічей, закрито угод та на яку суму. Кожен показник можна відстежувати як для команди загалом, так і для кожного менеджера окремо.

Висновки

Впровадження CRM-системи — це кропіткий, але дуже важливий процес для будь-якого підприємства. Правильно підібрана та належно налаштована CRM-система допомагає не лише оптимізувати бізнес-процеси, а й створює основу для стабільного розвитку та масштабування. Звертайтеся до CRM Solutions, і ми підберемо саме ту CRM-систему, якою ви дійсно будете користуватися.


Читати також