Будівництво критих спортивних споруд

Будівництво критих спортивних споруд

Швидкомонтовані будівлі успішно замінюють традиційні муровані споруди у промисловості, логістиці та торгівлі, але не тільки. Все більше інвесторів вирішують будувати розважальні та спортивні зали з легких металоконструкцій, адже вони можуть задовольнити найвищі вимоги, і водночас їх легко адаптувати під різні потреби замовників. На сайті https://www.llentab.ua/stalevi-budivli/budivli-dlja-sportu/ ви можете детально ознайомитися з пропозицією провідного постачальника сталевих споруд для спорту.

Особливості зведення сталевих споруд

Конструкція спортивної споруди залежить від того, які приміщення необхідно відокремити всередині будівлі. Як правило, це:

  • спортивний простір, наприклад поле, манеж, ковзанка,
  • трибуни для вболівальників,
  • трибуни для суддів і представників преси,
  • технічні кімнати, роздягальні та комори.

Будівництву критих майданчиків або спортивних комплексів має передувати досконале розуміння очікувань замовника. Завдяки використанню новітніх конструкційних рішень спортивні будівлі з металоконструкцій дозволяють легко адаптувати простір залежно від ситуації та проводити реконструкцію без значних фінансових витрат.

Конструктивні рішення

Опорна конструкція спортивного залу чи комплексу може бути виконана, наприклад, зі збірних залізобетонних колон та сталевих решітчастих балок, тобто ферм. Незалежно від того, чи споруда будуватиметься за сталевою чи залізобетонною технологією, можна досягти її великої ширини без необхідності використовувати додаткові внутрішні проміжні опори. Це забезпечує максимальну адаптивність приміщення, що особливо важливо для об’єктів, інтер'єр яких повинен допускати будь-яке перепланування.

Під час спорудження критих спортивних залів має бути використаний ефективний утеплювач, який дозволить підтримувати комфортну температуру не тільки взимку, але й влітку. Спортивні комплекси також повинні мати правильно підібрану технологію настилу підлоги. Підлога повинна забезпечувати достатню амортизацію та зчеплення взуття з поверхнею.

Безпека спортивних споруд

Спортивно-розважальні будівлі завжди виготовляються з сертифікованих матеріалів, які відповідають вимогам пожежної безпеки. Об’єкти цього типу мають вогнестійкість згідно з чинними стандартами, передбачені шляхи евакуації у разі необхідності швидкого виходу з будівлі та розроблені захисні елементи. Крім того, проєкти спортивних будівель оцінюють на відповідність будівельним нормам. Вони повинні забезпечувати належні теплові, акустичні та вологісні умови, бути стійкими до погодних умов і захищеними від корозії.

На безпеку спортивних споруд також впливає підхід керівництва закладу до положень, закладених у проєкті. Їхньою основою є проведення періодичних оглядів, моніторинг навантажень, що діють на сталеву конструкцію, та турбота про загальний технічний стан об’єкта.


Читати також