Як правильно вибрати тактичний підсумок

Як правильно вибрати тактичний підсумок

Тактичні підсумки призначені для перенесення та зберігання різного спорядження, а також забезпечують максимально легкий доступ до нього. Саме тому вони кріпляться поверх одягу, розміщуються на розвантажувальних системах, або інших пристосуваннях для транспортування спорядження.

Перша згадка про підсумки тактичні міститься у давньогрецьких міфах. Їх прообразом є тканинні мішки, які часто використовувалися для перенесення метальних каменів для пращі. У вигляді, близькому нинішньому, вони існують, починаючи з Першої світової війни.

Застосування тактичних підсумків

Спочатку цільовою аудиторією тактичних підсумків були військові, але з часом вони знайшли широке застосування й у цивільній сфері. Найчастіше їх покупцями стають військові, мандрівники, і навіть шанувальники пейнтболу та страйкболу. Для них використання підсумків є чи не єдиним варіантом транспортувати на собі безліч предметів різного призначення без істотних обмежень своїх рухів.

Кріплення тактичних підсумків

Більшість доступних на ринку тактичних підсумків оснащені кріпленнями MOLLE. Абревіатура складена із великих літер англійського словосполучення Modular Lightweight Load-carrying Equipment, тобто модульна розвантажувальна система, призначена для перенесення легкого спорядження. Протягом десятків років ця система використовується військовими країн-учасниць НАТО, насамперед Великобританії та США.

Ця система стала популярною у цивільній сфері після того, як у відкритому продажу з'явилися основи з кріпленнями MOLLE, на яких підсумки розташовуються, переміщуються та змінюються в залежності від індивідуальних уподобань. Новинка практично відразу стала популярною, тому що дозволяла створити «розвантаження», виходячи з конкретних завдань та власних фізичних можливостей.

Також варто відзначити існування тактичних підсумків із кріпленнями ALICE. Ця ремінна плечова розвантажувальна система з'явилася набагато раніше від MOLLE — у середині 60-х років минулого століття. Вона не може похвалитися модульністю, великою вагою вантажу, що переноситься, і зручністю у повсякденному використанні. Проте підсумки з такими кріпленнями також часто зустрічаються у продажу, але не в такому розмаїтті, як аналоги з MOLLE.

Як підібрати підсумок

Вибір тактичних підсумків залежить від умов їх застосування. Однак незалежно від цього такі вироби обов'язково мають відрізнятися поєднанням таких властивостей:

  • надійна фіксація та захищеність від пошкоджень речей, що переносяться;
  • простота й легкість діставання предметів, що переносяться.

Деякі підсумки оснащені клапаном із застібкою «фастекс», яка забезпечує безшумне діставання обладнання. Найчастіше їх можна зустріти в підсумках для гранат, інструменту та ліхтаря.

Взагалі, варто звертати увагу на аксесуари, якими комплектуються ці вироби. Наприклад, у підсумків для магазинів повинні бути поперечні гумки, які підвищують щільність фіксації боєприпасів, але при цьому не сповільнюють їх діставання. Найчастіше це означає наявність спеціального клапана, який не дає підсумкові закриватися.


Читати також