КЗ Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського (м. Кропивницький) шукає дарувальників

КЗ Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського, м. Кропивницький

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського – одна з найстаріших бібліотек в Україні, найбільша за обсягом фондів книгозбірня області. Має універсальний фонд на традиційних та новітніх носіях, зберігає колекції цінних і рідкісних видань; є депозитарієм видань краєзнавчого змісту.

Книжковий фонд бібліотеки нараховує більше 800 тисяч примірників 43 мовами світу. Торік книгозбірню відвідали понад 180 тисяч людей, а користувачам було видано більше 716 тисяч примірників. Протягом року в стінах бібліотеки були проведені три з половиною тисячі заходів офлайн і більше півтори сотні онлайн. Це книжкові та художні виставки з презентаціями, голосні читання, відкриті лекції та літературні вечори, тренінги з цифрових технологій та багато інших заходів. В бібліотеці працюють безкоштовні курси з вивчення англійської, німецької та французької.

З початком повномасштабного вторгнення бібліотека Чижевського та її співробітники стали частиною великого волонтерського руху. Бібліотекарки шиють розвантаження, плетуть сітки і, звісно, донатять. Наприклад, долучились до збору коштів на придбання безпілотника «SHARK» для земляків – Третього окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго.

24 лютого 2022 року бібліотека стала перед новим викликом і гідно на нього відповіла, перетворившись у безпечний простір для родин з дітьми, центр психосоціальної підтримки. В бібліотеці відкрилася дитяча точка «Спільно». Це Чижевського і ще 12 книгозбірень територіальних громад доєднались до проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні». Його на наших теренах реалізує UNICEF Ukraine у партнерстві з благодійним фондом «Безпечне майбутнє».

Сьогодні велика увага приділяється інституту сім’ї, тому бібліотека стала центром спілкування, місцем цікавого і змістовного відпочинку всіх членів родини. І, звісно, великою мірою акцент робиться на залучення дітей до читання, вихованні у них любові до книги за участю батьків.

Ослаблення інтересу до читання - загальносвітова тенденція. Виникає не тільки байдужість молоді від книги, падіння загальної книжкової культури, але і втрата національних традицій книжності. Зростання числа «нечитачів», втрата інтересу до книги та читання у різних вікових та соціальних категорій вимагає нашої уваги. Основною метою підтримки читання є поширення серед громадськості позитивної думки про читання. Програми з популяризації книги та читання реалізуються із залученням різноманітних форм і засобів (книжкові виставки, віртуальні виставки, вуличні акції, творчі зустрічі з авторами та видавцями та багато інших цікавих заходів), що дає змогу залучити до бібліотеки всі категорії населення.

КЗ «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського, м. Кропивницький

Список бажаної літератури:

  1. Галбрейт Роберт. Чорнильно-чорне серце
  2. Дороршенко М. Неоголошені війни.
  3. Білінський В. Москва ординська
  4. Плохий С. Російсько-українська війна: повернення історії.
  5. Сара Маас Двір срібного полум’я
  6. Ольга Полєвіна Чи бачать небеса котів.
  7. Пан пес 2 (Віват)
  8. Їжачок із колючок (Віват)
  9. Пан пес і вухасті проти напасті ( )
  10. Страшні казки для своїх. Антологія українського горору. Упоряд. А. Кокотюха. 
  11. Наталя Славич Книга «Літературний журнал «Веселка» (1922–1923)»
  12. Астрід Ліндгрен. Щоденники воєнного часу 1939-1945
  13. Уальд О. Зірковий хлопчик
  14. Роальд Дал Чарлі і шоколадна фабрика
  15. Янссон Т. Цикл про Мумі-тролів
  16. Вишня О. Збірки
  17. Казки Японії
  18. Італійські казки
  19. Казки країн світу

Ел. адреса: compl@library.kr.ua

https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad - сторінка бібліотеки на фейсбуку

Читати також


up