18.08.2024
Популярна наука
eye 580

Новини науки та високих технологій. 18.08.2024

Новини науки та високих технологій. 18.08.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Встановити Windows 11 на ПК зі старими процесорами стане складніше. Microsoft закриває одну з лазівок, пов'язану з модулем TPM

Нещодавно випущена збірка Windows 11 Insider Build 27686 (Dilithium) виправила обхідний шлях «setup.exe /product server» для обходу перевірки системних вимог при установці. Саме цей варіант часто використовувався при встановленні ОС на комп'ютери з непідтримуваними CPU. Тепер зробити це в такий спосіб не вийде.

Поки що ця зміна є лише в інсайдерській збірці, але незабаром вона з'явиться і у фінальній. Аналогічно раніше Microsoft закрила можливість, пов'язану з інструкцією PopCnt.

Звичайно, є й інші методи обходу обмежень Microsoft, але, враховуючи тенденції, їх можуть закривати. Для самої Microsoft, мабуть, такі кроки якось обумовлені, але власники старіших ПК просто можуть відмовитися від Windows 11 на користь тієї ж Windows 10. При цьому, нагадаємо, у списку процесорів, що офіційно підтримуються, відсутній навіть Ryzen першого покоління, який цілком можна використати і сьогодні. У Intel підтримка закінчується на Core 8000, тобто умовний Core i7-7700K вже не підходить.

Стало відомо, звідки, ймовірно, прибув астероїд, який 66 млн років тому знищив динозаврів

Близько 66 млн років тому на Землю впав величезний астероїд, який, як зараз вважається, запустив ланцюжок подій, що призвели до вимирання нептахів динозаврів. Нове дослідження проливає світло на походження цього астероїду.

Група дослідників під керівництвом доктора Маріо Фішера-Гьодде (Mario Fischer-Gödde) виміряла ізотопи рутенію у відкладеннях удару в кратері Чикшулуб і порівняла їх з кількома класами метеоритів.

Вони виявили, що астероїд, який занапастив динозаврів, був вуглецевим хондритом, який утворився у зовнішній Сонячній системі. Аналіз інших стародавніх кратерів показав подібний склад, тобто ці об'єкти також прийшли із зовнішньої Сонячної системи. А ось молодші кратери були залишені кремнієвими астероїдами з внутрішньої частини нашої системи.

Нове дослідження підтверджує теорію падіння саме астероїда, тоді як останніми роками активно поширювалася ідея про те, що на Землю 66 млн. років тому впав уламок комети.

Новий рекорд: вчені пробурили мантію землі на 1,2 кілометра

Міжнародна команда дослідників змогла пробурити найглибший зразок з мантії Землі, проникнувши на глибину 1,2 кілометра в Серединно-Атлантичному хребті.

Зразок керна було отримано під час експедиції Міжнародної програми дослідження океану в 2023 році. Дослідники на борту судна JOIDES Resolution пробурили Атлантичний масив, частину Серединно-Атлантичного хребта, де дно океану розсувається, а мантійні породи піднімаються на поверхню.

Щоразу, коли бурильники витягували чергову ділянку глибокого керна, група мікробіологів збирала зразки для культивування бактерій, щоб визначити межі життя в цій глибоководній підземній морській екосистемі. Наша мета – покращити розуміння походження життя та визначити потенціал життя за межами Землі», – розповів Гордон Саутем, геомікробіолог з Університету Квінсленду в Австралії та співавтор нового дослідження.

Зразок керна також може відповісти на питання щодо руху мантії. «Ми знаємо з порід, які вивергаються в океанічних вулканах, що мантія має багато різних нашарувань. З новим зразком мантії ми можемо спробувати побачити, які верстви у нас є і в якому масштабі вони різняться», - сказав Йоган Ліссенберг, геохімік з Університету Кардіффа у Великій Британії та перший автор дослідження, опублікованого 8 серпня у журналі Science.

За словами Ліссенберга, на даний момент команда виявила, що розплави рухаються не вертикально, а похило по діагональній похилій траєкторії до поверхні.

Керн був пробурений недалеко від «Загубленого міста», поля гідротермальних джерел, переповненого вуличними структурами, які виділяють метан і водень в океан. Численні мікроорганізми живуть за рахунок цих молекул, підтримуючи спільноти дрібних безхребетних, таких як равлики та трубчасті черв'яки.

«Мантійна порода тендітна і має тенденцію розпадатися, заклинюючи бурові коронки, але команді неймовірно пощастило. З якоїсь причини мантійні породи на нашій ділянці буріли дуже легко», - сказав Ліссенберг.

Команда почала витягувати зі свердловини цілі секції завдовжки до 16,4 футів (5 метрів). Загалом вони витягли понад 70% керна завдовжки 0,7 милі (1,2 кілометри).

"Ми зібрали набагато більше зразків, ніж очікували, що вже витратили більшу частину наших запасів для збору зразків до середини експедиції", - написав співавтор дослідження Вільям Бразелтон, мікробіолог з Університету Юти. Він додав, що команда мікробіологів "била каміння кувалдами майже 24 години на добу» у рамках двомісячного проекту з буріння.

"Майже безперервний зразок до глибини 1,2 км дає чудову можливість задокументувати взаємозв'язок між різноманітністю, чисельністю та активністю мікроорганізмів з глибиною і температурою, включаючи температури, що наближаються до граничних для життя", - сказав Бразелтон.

OpenAI припинила іранську операцію впливу, у якій використовували ChatGPT для створення фейкових статей новин

Компанія OpenAI заявила, що вона виявила та припинила іранську кампанію, яка використовувала сервіс ChatGPT для створення фейкових новин та соціальних постів. Кампанія, що отримала назву Шторм-2035, була частиною серії кампаній впливу, пов'язаних з іранським урядом.

За даними OpenAI, кампанія включала створення контенту для п'яти веб-сайтів англійською та іспанською мовами, які видавали себе за агентства новин. Контент був спрямований на поширення «поляризуючих повідомлень» з таких питань, як президентська кампанія у США, права ЛГБТК+ та конфлікт у секторі Газа.

Крім того, кампанія включала десяток облікових записів на X і один на Instagram, пов'язаних з операцією. Однак, за даними OpenAI, операція не отримала жодної значущої підтримки. Більшість повідомлень у соціальних мережах, які були ідентифіковані, отримали мало або взагалі не отримали лайків, репостів чи коментарів.

OpenAI оцінила загрозу кампанії за шкалою Breakout Scale Інституту Брукінгса та надала їй рейтинг категорії 2 (за шкалою від одного до шести). Це означає, що кампанія показала активність на кількох платформах, але не було жодних доказів того, що реальні люди широко поширили їхній контент.

Кампанія створювала контент для фальшивих консервативних і прогресивних агентств новин, націлений на протилежні точки зору. Наприклад, натяки на те, що Дональд Трамп «піддається цензурі в соціальних мережах і готовий оголосити себе королем США». В іншому вибір Камалою Гарріс Тіма Волза як свого напарника був названий «прорахованим вибором для єдності».

Крім того, кампанія створювала контент про присутність Ізраїлю на Олімпіаді та (меншою мірою) політику Венесуели, права латиноамериканських громад та незалежність Шотландії. Компанія також додавала коментарі про моду та красу, «можливо, щоб здаватися більш автентичними або спробувати залучити послідовників».

"Операція намагалася грати на обох сторонах, але, схоже, не отримала підтримки від жодної з них", - розповів агентству Bloomberg слідчий OpenAI Intelligence and Investigations Бен Німмо.

Викриття фіктивної операції впливу відбулося після розкриття інформації цього тижня про те, що іранські хакери атакували кампанії Гарріс і Трампа. ФБР заявило, що неофіційний радник Трампа Роджер Стоун став жертвою листів фішингу. Потім іранські хакери взяли під контроль його обліковий запис і почали розсилати повідомлення з фішинговими посиланнями. ФБР не знайшло жодних доказів того, що хтось із кампанії Гарріс попався на цю вудку.

Xiaomi, Huawei та Honor хочуть, щоб було, як у Apple. Відразу кілька майбутніх планшетів та смартфонів отримають екрани Dual OLED

По-перше, двошарові панелі OLED отримають моделі Xiaomi лінійки Pad 7. Мабуть, одразу всі. По-друге, такий екран очікується у флагманського Xiaomi 15 Ultra.

Також Huawei та Honor, як повідомляється, також планують оснастити свої нові планшети саме екранами Dual OLED.

Нагадаємо, про такі екрани активно заговорили після анонсу нових iPad Pro, хоча насправді за пару місяців до цього Honor випустила Magic 6 Ultimate з такою самою технологією, але тоді на це мало хто звернув увагу.

Створено наноматеріал, що змінює колір залежно від температури

Дослідники Каліфорнійського університету в Ірвайні створили наноматеріал, колір якого змінюється залежно від температури. Результати їхньої роботи були опубліковані в журналі Advanced Materials.

Група вчених під керівництвом професора хімії Макса Аргільї відкрила, що цей матеріал може бути використаний як наномасштабний термометр, який може вимірювати температуру з високою точністю. «Ми виявили, що можемо створювати маленькі та чутливі термометри. Це одна з прикладних робіт нашої лабораторії», — сказав Аргілья.

Новий матеріал нагадує «наномасштабні кільця настрою», які змінюють колір, залежно від температури тіла власника. Однак, на відміну від простих термометрів, зміни кольору цього матеріалу можна калібрувати та використовувати для оптичного зняття показань температури у наномасштабі.

«Необхідність вимірювання температури важлива, оскільки безліч біологічних та промислових процесів залежать від відстеження найменших змін температури. Тепер у нас можуть бути термометри, які ми могли б спробувати ввести до клітин», - додав Аргілья.

За словами постдокторанта Дмитра Кордови, оптичні термометри також потенційно можуть вимірювати температуру та оцінювати ефективність мікро- та наноелектроніки, включаючи схеми та пристрої зберігання даних. У промисловості вже є оптичні термометри, які вони використовують при виготовленні комп'ютерних компонентів, але новий матеріал команди «принаймні значно чутливіший», сказав Кордова.

Прорив стався, коли Кордова та колеги виростили у своїй лабораторії кристали, які у нанометрових масштабах нагадують спіральні пружинки. Спочатку вони вирощували кристали, щоб піддати їх тепловому стресу і подивитися, за яких температур кристали розпадаються. Кордова та студент-дослідник Лео Ченг помітили, що колір кристалів систематично змінювався від жовтого до помаранчевого залежно від температури.

Потім група провела точні вимірювання температурного діапазону, якому відповідали кольори, і виявила, що світло-жовті кольори відповідали температурам близько -190 градусів за Цельсієм, а червоно-жовтогарячі кольори відповідали температурам близько 200 градусів за Цельсієм.

Для отримання нанорозмірних зразків матеріалу в лабораторії приклеїли шматочок клейкої стрічки до кристалів у великому масштабі, відклеїли її і перенесли нанорозмірні зразки, приклеєні до стрічки, на прозорі підкладки.

"Ми можемо відокремити ці структури і використовувати їх як нанорозмірні термометри, які можна переносити, реконфігурувати і з'єднувати з іншими матеріалами або поверхнями", - сказав Аргілья.

Далі вчені планують протестувати інші наноматеріали, щоб подивитися, чи можна розробити термометри, здатні вимірювати ширший діапазон температур.

«Зараз ми намагаємось "зламати правила" проектування матеріалів, щоб зробити ще більш чутливі матеріали. Ми намагаємося відкрити "скриньку з інструментами" для оптичної термометрії від об'ємного масштабу до наномасштабу», — сказав Аргілья.

Читати також


up