08.08.2024
Популярна наука
eye 1168

Вербальні пастки: п'ять фраз, які заважають приймати рішення

Вербальні пастки, як приймати рішення

Як перестати відкладати на потім важливі справи, корисні звички, потрібні рішення? Одна з практик – звільнитися від вербальних пасток, які тримають нас у колії незроблених кроків. Що це за пастки і як із них вибратися, розповідає бізнес-тренер Байрон Моррісон, автор книги «Вийти з колії».

Навчившись розуміти, що перебуваєте під впливом, ви почнете помічати певні слова, які інстинктивно використовуються в таких ситуаціях. Ці слова дозволяють ухилятися від прояву ініціативи, вони переконують вас у тому, що ви не відповідаєте за ситуацію та не можете взяти її під контроль.

У вас напевно є на цей випадок свої, особливі слова та фрази, але подивіться, як виглядають п'ять найпоширеніших варіантів.

1. «Примушує мене»

"Вона дратує мене".
"Те, що він робить, виводить мене з рівноваги".
"Дощ наводить на мене смуток".
"Ця зустріч викликає в мене тривогу".

«Примушує мене» передбачає, що хтось чи щось змушує вас відчувати чи поводитися певним чином. Пам'ятайте, однак, що ви завжди маєте можливість вибрати, як реагувати на ситуацію. Навіть якщо здається, що це не так, почуття та реакції завжди підконтрольні вам. Наприклад, ваш партнер робить те, що викликає у вас гнів. Насправді він не змушує вас гніватися, це ви вибираєте гнів як реакцію на те, що він робить.

Важливо розуміти, що ніхто не може змусити вас робити чи відчувати щось. Як тільки ви усвідомлюєте це, у вас з'являється можливість контролювати свій настрій, реакцію та відповідь.

Рішення: замініть фразу "це змушує мене відчувати так" на "я відчуваю так зараз".

2. «Сподіваюся»

"Сподіваюся, що зможу це зробити".
"Сподіваюся, що зможу піти в спортзал пізніше".
"Сподіваюся на отримання цих результатів".

Слово «сподіваюся» має на увазі, що ви сподіваєтеся на якесь диво, на те, що зірки і планети зійдуться - і все само собою влаштується. Це перекладання відповідальності за результати на зовнішні фактори, яке припускає, що у вас мало чи зовсім немає впливу на результат подій. По суті, ви вже під впливом, ще не приступивши до справи. Це все одно що почати дотримуватись дієти з фрази «Сподіваюся, що я зможу схуднути». Замість взяти на себе відповідальність за здорове харчування та фізичну активність, людина фактично каже, що результат їй непідконтрольний. Ще не почавши щось робити, він вигадує виправдання для невдачі.

Звісно, ​​є й винятки. Якщо ви зробили все можливе для успіху на співбесіді або на зустрічі з новим клієнтом і тепер результат залежить від інших факторів, то можна сказати: «Я сподіваюся на успіх», тому що у вас немає можливості впливати на результат. "Надія" стає проблемою тільки в тому випадку, якщо ви маєте намір зняти з себе відповідальність за підконтрольний вам результат чи дію.

Рішення: замініть "Я сподіваюся ..." на "Я збираюся ...".

3. «Спробувати»

Ви або збираєтеся щось зробити, або ні. Немає такого поняття, як «спробую». Проблема слова «спробую», що воно переносить відповідальність на вас майбутнього. Наприклад, коли хтось пропонує вам піти на захід, але ви насправді не хочете йти. Замість того, щоб сказати «ні», ви кажете «спробую прийти». У цей момент ви, по суті, сподіваєтеся, що в майбутньому у вас з'явиться мотивація прийти, або знайдеться причина не приходити. І якщо ви не прийдете, то зможете виправдати це тим, що обіцяли лише спробувати.

Я часто робив так, коли почав дбати про свою фізичну форму. Я казав собі, що «спробую сходити до спортзалу пізніше», а внутрішньо сподівався на збіг обставин, через які мені не доведеться йти. Не дивно, що нічого не виходило. Я тільки «пробував» набути форми, а не робив це насправді.

Говорити «спробую» нечесно, оскільки, використовуючи це слово, ви вважаєте, що берете ситуацію під контроль, але насправді залишаєтеся під впливом.

Рішення: замініть "спробую" на "я зроблю" або "я не зроблю".

4. «Якщо»

"Якщо в мене вийде як треба".
«Якщо я дотримуватимусь цього плану».
"Якщо в четвер мені вдасться закінчити роботу рано, ми підемо вечеряти".

«Якщо» має на увазі, що результати знаходяться поза вашим контролем. Неважливо, про що йдеться — про схуднення, запуск бізнесу чи вибір вечора для побачення, говорячи «якщо», ви націлюєте себе на неповну впевненість у тому, що це станеться.

Це саме собою тримає вас під впливом, тому що не тільки змушує розглядати результат ситуації як випадковість, а й заважає діяти, оскільки дає виправдання.

Рішення: замініть "якщо" на "коли".

5. «Слід»

У житті кожного з нас є речі, які ми маємо робити.

«Мені слідбільше читати книг».
«Мені слід лягати спати вчасно».
«Мені слід зайнятися спортом».

Слово «слід» має на увазі, що немає терміновості чи нагальної необхідності. Часто, коли йдеться про те, що слід робити, ви опиняєтеся під впливом, чекаєте відповідного моменту або поступаєтеся чомусь більш важливим. На відміну від цього, коли ви повинні щось робити, то незалежно від того, що відбувається, знаходите можливості. Тому, якщо ви постійно кажете, що вам слід щось робити, але не робите це, виникає питання чому? Якщо ви справді не хочете цього робити, то перестаньте змушувати себе та заспокойтеся. Невиконання зобов'язань лише тримає вас під впливом — ви докоряєте, відчуваєте провину чи зациклюєтеся на роздумах у тому, що зроблено. Подібних негативних переживань та емоцій можна уникнути, якщо не зв'язуватися з тим, чого ви не хочете.

Якщо ж це дійсно те, чого ви хочете, то встановіть тверді правила та дотримуйтесь їх.

Рішення: або замініть "слід" на "повинен" або "зроблю", або викиньте це з голови і робіть те, що ви хочете робити.

Сподіваюся, ви зрозуміли, наскільки важливою є мова, особливо коли розмовляєш сам із собою. Дивно, але проста заміна слова може повністю змінити ваші дії, фокус, реакцію та переконання.

Це один із моїх улюблених прийомів роботи з клієнтами, які приблизно після тритижневої практики починають звертати увагу на ці слова та говорити «Я під впливом» ще до того, як я встигаю відзначити це. Спробуйте стежити за своїми словами. Я не маю сумніву, що у вас теж вийде!

Можу вас запевнити, що після знайомства з даним прийомом ви постійно будете чути ці слова та фрази у розмовах. Вони звучатимуть щоразу, коли хтось вигадує відмовки, виправдовує те, що пішло не так, звинувачує інших у розладі своїх почуттів чи стверджує, що те чи інше неможливо зробити. За ними ви зможете зрозуміти, що люди знаходяться під впливом, чому вони тупцюють на місці і не досягають результатів.

Читати також


up