04.08.2024
Популярна наука
eye 804

Новини науки та високих технологій. 04.08.2024

Новини науки та високих технологій. 04.08.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Це новий смартфон Samsung за 100 доларів. Представлений Samsung Galaxy F14

Samsung представила в Індії новий надбюджетний смартфон Galaxy F14. Він отримав низку відмінностей від раніше представленої моделі з підтримкою 5G. Так, наприклад, SoC Exynos 1330 замінена однокристальною системою Qualcomm Snapdragon 680, а ємність акумулятора знижена з 6000 мА·год до 5000 мА·год.

Galaxy F14 отримав екран IPS з діагоналлю 6,7 дюйма, роздільною здатністю Full HD+ та кадровою частотою 90 Гц. Обсяг ОЗУ становив 4 ГБ, флеш-пам'яті - 64 ГБ. Як ОС виступила Android 14 з інтерфейсом One UI 6.1, у перспективі ця модель отримає Android 16.

Фронтальна камера 13-мегапіксельна, основна камера - з датчиками роздільною здатністю 50, 2 та 2 Мп. Galaxy F14 підтримує заряджання потужністю 25 Вт. Апарат отримав бічний сканер відбитків пальців, порт USB-C та стандартний роз'єм для навушників. Ціна новинки - 107 доларів.

Ілон Маск представив ракетний двигун Raptor 3

ракетний двигун Raptor 3

Глава SpaceX Ілон Маск (Elon Musk) на своїй сторінці в Twitter (X) опублікував фото найновішого ракетного двигуна Raptor 3. Він дуже спрощений у порівнянні з Raptor 2, який, у свою чергу, став спрощеною версією першого Raptor. Судячи з того, що показаному на фото двигуну надано серійний номер 1, масове виробництво Raptor 3 вже почалося.

«Обсяг роботи для спрощення двигуна Raptor, впровадження вторинних каналів потоку та додавання регенеративного охолодження для відкритих компонентів були приголомшливими. В результаті Raptor 3 не вимагає ніякого теплозахисного екрану, що знижує масу, виключає складність теплозахисного екрану, а також систему пожежогасіння. Він також легший, має більшу тягу і вищий ККД, ніж Raptor 2. Справді, витвір мистецтва», — написав Маск на своїй сторінці.

За даними самої SpaceX, двигун Raptor 3 має тягу на рівні моря 280 тонн (тяга Raptor 2 на тому ж рівні - 230 тонн). У надважкому прискорювачі SpaceX нового покоління буде 35 таких двигунів, вони забезпечать тягу 9800 тонн, що приблизно на 30% більше, ніж тяга надважкого прискорювача зараз.

Космічний апарат NASA MMS зафіксував унікальне явище: сонячний вітер тимчасово знищив ударну хвилю Землі

сонячний вітер

Крила Альвена з'єднали магнітосферу Землі із Сонцем, утворивши «магістраль» для транспортування плазми.
Земля постійно зазнає впливу потоку заряджених частинок від Сонця, відомого як сонячний вітер. Подібно до того, як вітер обтікає реактивний літак або вода — човен, ці потоки згинаються навколо магнітного поля Землі, утворюючи на сонячному боці фронт, званий ударною хвилею, і розтягуючи його у форму з довгим хвостом на нічному боці.

Це тому, що швидкість сонячного вітру раптово знижується, коли він зустрічає опір магнітного поля Землі. Внаслідок цього уповільнення частки сонячного вітру стискаються, нагріваються та створюють ударну хвилю.

Різкі зміни сонячного вітру можуть суттєво впливати на структуру та динаміку магнітосфери Землі. Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Geophysical Research Letters, описує спостереження рідкісного явища, яке виникло під час коронального викиду маси (CME) у 2023 році.

Корональні викиди маси зазвичай рухаються швидше за швидкість Альвена - швидкості, за якої лінії магнітного поля рухаються через намагнічену плазму. Однак 24 квітня 2023 року космічний апарат NASA MMS (Magnetospheric Multiscale Mission) виявив, що швидкість Альвена під час сильного коронального викиду маси була вищою, ніж швидкість потоку сонячного вітру. Ця аномалія призвела до тимчасового зникнення ударної хвилі Землі, дозволивши плазмі та магнітному полю Сонця безпосередньо взаємодіяти з магнітосферою.

У результаті спостерігалися структури, звані крилами Альвена, області у магнітосфері Землі, де магнітне полі планети з'єднується з магнітним полем Сонця, створюючи безперервну магнітну структуру. Під час сильних сонячних подій, таких як корональні викиди маси, магнітне поле Сонця тимчасово розширюється та взаємодіє з магнітосферою Землі. Коли утворюються крила Альвена, вони діють як канал, дозволяючи плазмі переміщатися між магнітосферою Землі та Сонцем, це магнітна взаємодія, яка дозволяє плазмі переміщатися між двома об'єктами.

Унікальна подія CME надала нові відомості про формування та розвиток крил Альвена. Подібний процес може відбуватися навколо інших магнітно-активних тіл у нашій сонячній системі та Всесвіті. Спостереження припускають, що формування полярних сяйв на супутнику Юпітера Ганімеда може бути пов'язане з крилами Альвена. Автори дослідження припускають, що майбутня робота може бути спрямована на пошук подібних полярних сяйв із крилами Альвена, що відбуваються на Землі.

Це рідкісне явище розширює розуміння магнітосфери Землі та надає цінну інформацію для вивчення інших планет та супутників у Сонячній системі та за її межами.

На Місяці вперше виявлено природний графен

У журналі National Science Review опубліковано статтю, в якій йдеться про те, що китайські вчені знайшли в пробах реголіту, доставлених на землю зондом «Чан'е-5», природний графен — речовину, що складається з атомів вуглецю в особливій тонкошаровій структурі. Раніше графен не виявлявся у пробах місячного ґрунту.

Команда під керівництвом професорів Мен Цзоу (Meng Zou), Вей Чжана (Wei Zhang) та старшого інженера Сюцзюань Лі (Xiujuan Li) з Університету Цзилінь, а також Веньцай Рена (Wencai Ren) з Інституту дослідження металів Китайської академії наук проаналізувала ґрунт отриманий зондом місії «Чан'е-5» у 2020 році. Використовуючи спеціальний спектрометр, дослідники виявили ділянки з високим вмістом вуглецю, що нагадують формою графіт. При більш детальному вивченні підтвердилася наявність графену у вигляді пластівців завтовшки два-сім шарів і у складі оболонок інших мінералів.

Дослідники висунули дві гіпотези формування графену у реголіті. Перша - його поява пов'язана з присутністю заліза і високими температурами, друга - графен міг утворитися з вуглецю сонячного вітру під впливом розпеченої плазми.

Вчені вважають, що їхнє дослідження може допомогти розробити нові та недорогі методи синтезу перспективного матеріалу, а також розширити застосування графену.

«Утворення природного графена, що каталізується мінералами, може призвести до створення нових недорогих методів синтезу високоякісного графену. Тому можна просувати нову програму дослідження Місяця і чекати на прориви [в цій галузі]», - сказано в замітці National Science Review.

Найпопулярніші смартфони у світі - це актуальні iPhone, iPhone минулого покоління, Galaxy Ultra і купка бюджетників

найпопулярніші моделі смартфонів

Аналітики Counterpoint підбили підсумки другого кварталу на ринку смартфонів, виділивши найпопулярніші моделі.

Лідирують, звичайно, апарати Apple. iPhone 15, 15 Pro Max і 15 Pro зайняли перші три місця та 4,1%, 3,7% та 3,1% ринку відповідно. Також iPhone 14 з часткою 1,6% розмістився на шостому місці.

Ще п'ять місць за апаратами Samsung. У топ-10 увійшли Galaxy A15 5G, A15 4G, A55, S24 Ultra та A05. І на восьмому місці опинився Xiaomi Redmi 13C 4G.

Якщо порівняти з минулим роком, можна бачити, що зараз базовий iPhone минулого покоління не такий популярний, як рік тому, а ось трійка виглядає так само і навіть частки ринку майже ті ж.

Samsung також без особливих змін: у топ-10 є старший флагман Galaxy S Ultra, актуальна модель Galaxy A5x і ряд бюджетників.

Motorola навчилася робити камерофони рівня iPhone та Galaxy. Motorola Edge 50 Ultra випередив Galaxy S24 Ultra у тесті DxOMark

Схоже, компанія Motorola навчилася робити камерофони. Як мінімум, її новий флагман показав відмінні результати.

Фахівці DxOMark оцінили камеру Motorola Edge 50 Ultra на 146 балів, і це 18 місце у загальному заліку. Це рівень iPhone 14 Pro Max, і навіть Galaxy S24 Ultra отримав на два бали менше!

Новинка Motorola має три камери в основному блоці, причому головний – 50-мегапіксельний OmniVision OV50H оптичного формату 1/1,3 дюйма, тобто дуже великий. Також є 64-мегапіксельний датчик з перископним об'єктивом та надширококутна камера на основі 50-мегапіксельного Samsung JN1.

Все це – гарний набір на папері, але Motorola останніми роками не вдавалося реалізувати потенціал камер на рівні ПЗ. Очевидно, тепер все вийшло.

Апарат показав себе добре у всіх режимах, але якість фото оцінено помітно вище за якість відео (150 балів проти 134 балів).

Windows 10 проти Windows 11 в іграх 2024 року. Тестування показало, що стара ОС все ще швидша

Windows 10 досі залишається найпопулярнішою операційною системою у геймерів, якщо судити зі статистики Steam. Автори Hardware Unboxed вирішили перевірити, як справи з продуктивністю двох поколінь ОС в 2024 році в іграх.

Виявляється, що Windows 10 все ще зберігає перевагу. Невелика, та й виявляється далеко не у всіх іграх, але вона є.

Що цікаво, десь різниця проявляється лише за наявності певних процесорів, з іншими її немає. Особливо чомусь виділяється Ryzen 7 7800X3D. Що стосується найчутливішої до ОС гри з добірки, то нею виявилася Counter-Strike 2.

Загалом різниця між двома поколіннями Windows несуттєва і є далеко не завжди, тож нею можна знехтувати. Але формально Windows 10 швидша.

Майбутнє першого суперкомп'ютера Великобританії під питанням

Лейбористський уряд відклав обіцяне консерваторами фінансування у розмірі 1,3 млрд фунтів стерлінгів на проекти в галузі технологій та штучного інтелекту, що поставило під сумнів майбутнє першого у Великій Британії суперкомп'ютера наступного покоління.

Проекти, анонсовані минулого року, включають 800 млн. фунтів стерлінгів на створення суперкомп'ютера екзафлопної продуктивності в Единбурзькому університеті та ще 500 млн. фунтів стерлінгів для AI Research Resource, який фінансує обчислювальні потужності для ШІ. Уряд стверджує, що це були «нефінансовані зобов'язання», і Департамент науки, інновацій та технологій заявив, що фінансування було обіцяно попереднім урядом, але не було виділено у його планах витрат.

Представник уряду заявив: «Ми повністю віддані створенню технологічної інфраструктури, яка забезпечує зростання та можливості для людей по всій Великій Британії. Уряд приймає складні та необхідні рішення про витрати у всіх департаментах перед мільярдами фунтів нефінансованих зобов'язань. Це необхідно для відновлення економічної стабільності та реалізації нашої національної місії щодо зростання».

Близько 300 млн. фунтів стерлінгів на фінансування Ресурсу з дослідження ШІ вже розподілено. Однак тіньовий міністр науки Ендрю Гріффіт заявив, що коли були призначені вибори, чиновники попередили міністрів, що міністерство, швидше за все, не повністю освоїть бюджет на поточний фінансовий рік.

Тіньовий міністр — це член опозиційної партії у парламенті Великобританії, який відповідає за контроль та критику дій чинного міністра науки, він пропонує альтернативні рішення та політику в галузі науки та технологій, представляючи позицію своєї партії. Ця роль є частиною тіньового кабінету, який формується опозицією для моніторингу та протидії політиці правлячої партії.

Гріффіт додав: «Це жахливий удар по технологічному сектору Великобританії і може бути лише початком скорочень лейбористів. Під час виборів лейбористи відмовилися брати на себе зобов'язання щодо збільшення суми, яку Великобританія витрачає на дослідження, хоча це є основною частиною зростання сучасної економіки. Якщо DSIT [Department for Science, Innovation and Technology, Департамент науки, інновацій та технологій Великобританії] не зможе отримати кошти з казначейства, це означає, що університетські дослідження можуть постраждати».

Минулого тижня міністр науки Пітер Кайл заявив, що він «ставить ШІ в центр порядку денного уряду для стимулювання зростання та покращення наших державних послуг», і доручив технологічному підприємцю Метту Кліффорду скласти план дій щодо виявлення нових можливостей у галузі штучного інтелекту.

Ці рішення про фінансування означають, що майбутнє суперкомп'ютера ексафлопного класу в Единбурзі залишається незрозумілим. Единбурзький університет повідомив, що його ректор та віце-канцлер професор сер Пітер Метісон терміново шукає зустрічі з міністром науки.

Перший у Великій Британії суперкомп'ютер наступного покоління здатний виконувати 1 мільярд мільярдів обчислень за секунду — у 50 разів швидше за будь-яку з існуючих машин — мав бути розміщений в університеті. Університет вже витратив 31 мільйон фунтів стерлінгів на будівлю, де його планується розмістити.

Торгова організація techUK закликала уряд розробити пропозиції щодо заміни суперкомп'ютера. "Великобританія ясно дала зрозуміти, що має намір розмістити у себе нове покоління комп'ютерів, щоб проводити передові дослідження, у тому числі в галузі штучного інтелекту", - заявила Сью Дейлі, директор з технологій та інновацій techUK.

Уряд розпочав реалізацію плану дій щодо визначення того, як ШІ може сприяти економічному зростанню, і, як очікується, незабаром розпочне консультації щодо законопроекту, орієнтованого на найпередовіші моделі.

Професор комп'ютерних наук в Університеті Саутгемптона та член консультативного органу ООН з ШІ Венді Голл заявила, що уряду необхідно розробити нову, більш комплексну стратегію в галузі ШІ.

«Нам потрібна ширша, більш інклюзивна стратегія ШІ, яка не фокусуватиметься лише на безпеці та передових моделях. Я сподіваюся, що це станеться із плану дій та консультацій щодо законопроекту про ШІ», — сказала вона.

DJI готує свій найпотужніший дрон: DJI Neo при масі 135 грамів зніматиме стабілізоване відео 4К, а ціна — 330 доларів

DJI готує свій найменший, але цілком функціональний дрон. Спочатку в Мережі з'явилися чутки про DJI Neo, а зараз з'явилися фото упаковки з переліком основних характеристик.

Маса дрону складе всього 135 грамів - він буде майже вдвічі легшим за DJI Mini 4. Neo виявиться найлегшим дроном виробника. Не дивно, що у переліку характеристик акцентовано на зльоті з долоні. І приземлятись пристрій теж може на долоню. Також обіцяно систему стеження за об'єктами, що працює на базі шІ. Дрон зможе знімати стабілізоване відео 4К. Вартість, за попередніми даними, становитиме 330 доларів. DJI Neo продаватиметься і в комплекті Fly More Combo з трьома акумуляторами.

Дослідники розробили аналогове обладнання для підвищення продуктивності штучного інтелекту

Група дослідників із POSTECH та Корейського університету успішно створила аналогове обладнання з використанням пристроїв електрохімічної пам'яті з довільним доступом (ECRAM), яке може значно підвищити обчислювальну продуктивність штучного інтелекту. Результати їхньої роботи були опубліковані в міжнародному журналі Science Advances.

Швидкий розвиток технологій ШІ, включаючи такі додатки, як генеративні моделі, призвів до того, що масштабованість існуючого цифрового обладнання досягла своїх меж. У зв'язку з цим активно ведуться дослідження аналогового обладнання, спеціалізованого для потреб ШІ. Аналогове обладнання регулює опір напівпровідників на основі зовнішньої напруги або струму та використовує структуру крос-точкового масиву з вертикально схрещеними пристроями пам'яті для паралельної обробки обчислень. Хоча аналогове обладнання пропонує переваги в порівнянні з цифровим обладнанням для конкретних обчислювальних завдань і безперервної обробки даних, задоволення різноманітних вимог до обчислювального навчання і виводу залишається складним завданням.

Щоб подолати обмеження аналогових апаратних пристроїв, дослідницька група зосередилася на пристроях ECRAM, які управляють електропровідністю за допомогою руху і концентрації іонів. Ці пристрої мають триконтактну структуру з окремими шляхами для читання та запису даних, що дозволяє працювати при відносно низькій потужності.

У ході дослідження команда успішно виготовила пристрої ECRAM, використовуючи триконтактні напівпровідники масивом 64×64. Експерименти показали, що обладнання, що включає пристрої команди, продемонструвало чудові електричні та комутаційні характеристики, а також високу продуктивність та однорідність. Крім того, дослідники застосували алгоритм Тікі-Така на аналоговій основі, до цього високопродуктивного обладнання, успішно максимізувавши точність обчислень навчання нейронної мережі.

Дослідники продемонстрували вплив якості «утримання ваги» навчання обладнання на навчання і підтвердили, що й метод не перевантажує штучні нейронні мережі, що підкреслює потенціал для комерціалізації технології.

Професор Сейонг Кім з POSTECH зазначив: «Реалізуючи великомасштабні масиви на основі нових технологій запам'ятовуючих пристроїв та розробляючи аналогові алгоритми ШІ, ми виявили потенціал обчислювальної продуктивності та енергоефективності ШІ, які набагато перевершують існуючі цифрові методи».

Ця розробка може значно підвищити продуктивність та енергоефективність обчислень ШІ, відкриваючи нові можливості для комерціалізації технології та її застосування у різних галузях, включаючи генеративний ШІ та інші передові програми штучного інтелекту.

Унікальний двоекранний ноутбук із Core i7 за ціною від 900 доларів. Представлений Acemagic X1

Унікальний двоекранний ноутбук Acemagic X1 нарешті повноцінно представлений, а також розкрито його вартість.

Нагадаємо, у ноутбука два однакові екрани по 14 дюймів кожен. Другий дисплей кріпиться на шарнірі збоку до основного. Є можливість використовувати два екрани поруч один з одним, або ж другий розгорнути на зовнішній бік кришки. Дисплеї тут мають роздільну здатність Full HD.

Серцем новинки служить вже не найсвіжіший процесор Core i7-1255U з двома великими та вісьмома малими ядрами. Є також до 16 ГБ ОЗП, а підсистема зберігання даних може включати два SSD об'ємом по 2 ТБ кожен.

З іншого можна виділити Wi-Fi 6, вісім годин автономної роботи, пару портів USB-C і сканер відбитків пальців. Ціна стартує від 900 доларів.

Xiaomi представила Poco M6 Plus

Китайська компанія Xiaomi офіційно представила нову недорогу модель Poco M6 Plus, яка продаватиметься за межами Китаю.

Смартфон Poco M6 Plus отримав кілька помітних покращень порівняно з Poco M6, серед яких більш продуктивний чіпсет Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 AE, основна камера на 108 Мп та акумулятор ємністю 5030 мА·год із підтримкою зарядки потужністю 33 Вт.

Poco M6 Plus оснащений 6,79-дюймовим РК-дисплеєм з роздільною здатністю Full HD+ та кадровою частотою 120 Гц. На задній панелі знаходиться 108-мегапіксельний датчик Samsung ISOCELL HM6, доповнений 2-мегапіксельною макрокамерою та 13-мегапіксельною фронтальною камерою. Poco M6 Plus оснащений роз'ємом для навушників, ІЧ-портом та гібридним слотом для двох SIM-карт та microSD.

Програмною платформою стала HyperOS на основі операційної системи Android 14. Компанія обіцяє два великі оновлення Android та оновлення безпеки протягом чотирьох років.

Відкритий продаж Poco M6 Plus почнеться з 5 серпня 2024 року за ціною 161 долар за версію 6/128 ГБ і 173 долара за версію 8/128 ГБ.

Найпотужніші флагмани за версією AnTuTu: Red Magic 9S Pro+ обійшов усіх, змінилася трійка лідерів

Команда популярного бенчмарку AnTuTu опублікувала свій щомісячний рейтинг найпродуктивніших флагманських смартфонів на основі Android. У рейтингу за липень 2024 року спостерігаються серйозні зміни – зміна усієї трійки лідерів.

На перше місце рейтингу в липні потрапив Red Magic 9S Pro+, який у червні займав лише четверте місце. Випущений наприкінці червня OnePlus Ace 3 Pro вперше потрапив у рейтинг і одразу посів друге місце. Третє місце у рейтингу посів найновіший Redmi K70 Extreme Edition на основі MediaTek Dimensity 9300+.

Лідер червня Asus ROG Phone 8 Pro тепер знаходиться на четвертому місці. Замикають топ-10 iQOO Neo9S Pro, Vivo X100 Ultra, iQOO Neo9S Pro+, iQOO Neo9 Pro, Vivo X100 Pro та Vivo X100.

Статистику зібрано в період з 1 по 31 липня 2024 року. У рейтингу AnTuTu використовуються середні, а не найвищі результати. Для кожного смартфона враховувалися результати щонайменше 1000 тестів — моделі з меншою кількістю тестів до рейтингу не потрапляють.

Canva купує платформу Leonardo.AI і хоче потіснити Adobe

Сервіс графічного дизайну Canva, конкурент Adobe, оголосила про покупку компанії Leonardo.AI, яка займається генеративним штучним інтелектом (ШІ). Canva останнім часом розширює свої пропозиції, придбавши в березні Affinity Photo, Designer і Publisher, що дозволило їй вийти в область фоторедагування.

Leonardo.AI має настроювані користувачем генератори ШІ зображень і відео, а також інструменти штучного інтелекту для роботи з фотографією, такі як форматування і генератор PNG.

Співзасновник компанії Кемерон Адамс каже, що Leonardo.AI "продовжить розвивати свою платформу" як окрему пропозицію продукту, як і у випадку Affinity.

Технології Leonardo.AI та базова модель Phoenix будуть інтегровані в існуючий набір продуктів Magic Studio компанії Canva, наприклад, у генератор зображень та відео Magic Media. Усі співробітники, включаючи керівників, переходять до Canva.

«Ми неймовірно раді вітати компанію Leonardo.AI⁠, яка займається генеративним ШІ, у сім'ї Canva, оскільки ми працюємо над створенням провідної у світі технології ШІ для проектування, — йдеться у прес-релізі Canva. — Завдяки неймовірній моделі Leonardo.AI та команді зі 120 висококласних дослідників, інженерів та дизайнерів це придбання зміцнює нашу здатність нарощувати зростаючий набір продуктів ШІ, інвестуючи у постійні дослідження та інновації, щоб розкрити майбутнє візуального ШІ».

Leonardo.AI - це генеративна платформа ШІ, і на питання які дані для навчання використовує компанія, представник дав розпливчасту відповідь, заявивши, що моделі навчаються на "ліцензованих, синтетичних та загальнодоступних/відкритих даних".

Adobe під прицілом
Мелані Перкінс, генеральний директор Canva, прямо заявила, що світові дизайну потрібно більше альтернатив Adobe, що є однією з причин, через яку її компанія придбала Serif Affinity і продовжує додавати програми.

«На ринку дизайну довгий час не було сильного конкурента. Це було схоже на гонку з одним конем, і я не думаю, що це добре для будь-кого або, звичайно, недобре для споживачів чи дизайнерів зокрема, - сказала вона у підкасті The Verge. — Я думаю, що можливість мати ще одну альтернативу на ринку для професійних дизайнерів вигідна всім».

Фінансові подробиці придбання Canva Leonardo поки що не розголошуються.

Читати також


up