30.07.2024
Популярна наука
eye 1522

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 30.07.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 30 липня 2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Сьогодні поговоримо про одного з найбільш відомих гетьманів - Богдана Хмельницького і наслідки його правління.

Маючи 39-метрове дзеркало Надзвичайно Великий Телескоп (ELT) стане найбільшим оптичним телескопом, коли-небудь створеним. Але як захистити його від суворих умов пустелі Атакама? Фахівець Європейської Південної Обсерваторії (ESO) Сюзанна Рендалл відвідала Чилі, щоб розповісти нам про дивовижні технології, що стоять за гігантським куполом ELT. Дізнайтеся про інженерні досягнення та технології, які забезпечать тривалий термін служби і високу ефективність цього величезного інструменту, який відкриє нові горизонти у вивченні Всесвіту.

У цьому відео досліджується розвиток теоретичної фізики на межі XIX і XX століть, зокрема становлення електромагнітного світогляду. Розглядається, як німецькі вчені намагалися побудувати нову механіку, засновану на електромагнетизмі, на противагу традиційній механіці, що домінувала у британській науці. Лектор також звертає увагу на роль рівнянь Максвелла в цих нових інтерпретаціях і як ці ідеї підготували ґрунт для виникнення теорії відносності та квантової теорії. На прикладі маятника з мінливою довжиною професор демонструє складність нових задач, з якими стикалися студенти Кембриджу, розв’язуючи рівняння Матьє, і як це вплинуло на їхнє розуміння фізики. Відео завершується обговоренням інституційного контексту, в якому виникла сучасна теоретична фізика, підкреслюючи важливість національного суперництва та академічного середовища Німеччини на початку XX століття. Запрошуйте до відкриття та розуміння захопливого світу науки XIX століття разом із цим захоплюючим відео!

Вся історія сучасних Олімпіад - це далеко не лише гонитва за медалями і рекордами у чесних змаганнях атлетів різних країн. Це боротьба ідеологій, шантаж, бойкотування, теракти, скандали, політичний тиск і демонстрація протесту. Ми простежили еволюцію використання Олімпійських ігор у іграх політичних від Афін 1896 до сучасності. Розповідаємо, як на олімпіади впливали війни, перевороти і революції, етнічна ненависть і расові упередження, допінг, диктатури і боротьба проти них. Окрема сторінка - росія в олімпійському русі. Здається, вона приносить найбільше проблем ідеям чесної спортивної боротьби.

У XIX столітті праця домашньої служниці була однією з найзатребуваніших жіночих професій у місті. Тисячі молодих дівчат із львівських передмість чи віддалених від галицької столиці повітів приїжджали сюди у пошуках роботи. Яким місто бачили вони, або могли побачити з вікна помешкання дому їхньої служби? Чим воно було для них: можливістю, з якою вони пов'язували своє краще майбутнє, чи загрозою, про яку їх наполегливо застерігала популярна преса і активно видавані в цей час порадники для слуг? А може – необхідністю, безвихіддю, втечею?

Вебінар «Травматична пам’ять: як біль змінює нас, а ми змінюємо біль» від Юлії Ткаченко — експертки агенції, практичної психологині, ведучої груп mindfulness та програм психологічної самодопомоги. Про природу формування травматичного досвіду, його вплив на нас та нашу можливість впливати на нього.

Яке походження медитативних практик і чи є докази їх ефективності? Чи може медитація бути корисною для керування стресом та покращення концентрації? Як це все стосується буддизму й чи може медитація бути секулярною? Що сучасні наукові дослідження говорять про вплив медитації на мозок? Запрошений гість: Ігор Колесник — кандидат філософських наук, доцент. Сфера наукових інтересів: буддологія, психологія релігії, феноменологія релігії, нові релігійні течії та рухи, філософія фантастики.

Читати також


up