28.07.2024
Популярна наука
eye 617

Новини науки та високих технологій. 28.07.2024

Новини науки та високих технологій. 28.07.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Nothing вирішила розганятися. Компанія готує смартфон Phone (2a) Plus, який буде оновленням для Phone (2a)

Phone (2a) Plus

Компанія Nothing збирається випустити ще одну нову модель смартфона – Phone (2a) Plus.

Анонс відбудеться 31 липня. Незважаючи на назву, новинка не буде більшою за оригінальну модель, бо куди ще більша — поточний апарат оснащений екраном діагоналлю 6,7 дюйма. Такий самий буде і у новинки.

Відмінності полягатимуть у новій платформі, фронтальній камері (50 Мп) та швидшій зарядці (50 Вт). Замість SoC Dimensity 7200 Pro використовуватиметься Dimensity 7350.

Зважаючи на все, інші параметри залишаться тими ж, так що мова швидше про невеликі поліпшення. Також можливі незначні зміни у дизайні. Ціна, ймовірно, буде лише трохи вище або оригінальна модель трохи подешевшає, щоб нова вийшла з тією ж ціною.

Екран середньобюджетного Pixel 8a за якістю знаходиться на рівні дисплея iPhone 14 Pro Max

Pixel 8a

В останні роки смартфони Pixel отримують одні з найкращих екранів на ринку. Тест дисплея Pixel 8a від DxOMark це підтверджує.

Екран молодшої новинки Google оцінили у 145 балів. Це 24 місце, але якщо рахувати за одне місце апарати з однаковою кількістю балів, то вже 10 місце.

Такий самий результат у дорогого Pixel Fold, а iPhone 14 Pro Max має лише на один бал більше.

Нагадаємо, Pixel 8a має дисплей AMOLED діагоналлю 6,1 дюйма з роздільною здатністю Full HD+ та кадровою частотою 120 Гц.

Автори відзначають лише недостатню яскравість під час перегляду відео SDR та фотографій у приміщенні, кольорові смуги під час перегляду пристрою під різними кутами та те, що на більшості матеріалів помітний легкий помаранчевий відтінок.

Поки Huawei ще може випускати нормальні ноутбуки, вона збирається представити свій перший ігровий ПК.

игровой ПК

Пристрій з логотипом GT помічено на виставці ChinaJoy 2024. Імовірно, це геймерський мобільний ПК компанії, хоча подробиць поки що мало. Але, навіть якщо ноутбук і буде ігровим, за дизайном це швидше за аналог MacBook Pro. Що цікаво, тут навіть є логотип компанії, що світиться, на кришці. На ігрову спрямованість натякає сам індекс GT, а також набір портів на задній грані, що часто реалізовано саме в ігрових ноутбуках.

Повідомляється, що ПК отримає процесор Intel Core Ultra та зарядку потужністю 140 Вт. Останній пункт також говорить на користь потужної відеокарти, бо ноутбуку без дискретної 3D-карти такий зарядний пристрій не потрібний. Нагадаємо, Huawei, мабуть, незабаром не зможе випускати нові ноутбуки у тому ж вигляді, в якому робить це зараз, оскільки Intel не продовжили ліцензію на продаж процесорів китайському гіганту.

SpaceX перенесла запуск місії Polaris Dawn із першим приватним виходом у відкритий космос на серпень

Компанія SpaceX змінила дати запуску місії Polaris Dawn, яку фінансує мільярдер-підприємець Джаред Айзекман, на середину або кінець серпня. Спочатку старт був запланований не раніше 31 липня, але SpaceX оголосила про затримку 26 липня під час прес-конференції, присвяченої майбутній місії Crew-9 на МКС для NASA.

Crew-9 стартує не раніше 18 серпня, а Polaris Dawn полетить трохи згодом. «Наразі на МКС відбувається багато всього. Ми вирішили запустити місію Crew-9 як нашу наступну місію [з астронавтами] і готові запустити Polaris Dawn наприкінці літа, як тільки виконаємо ці зобов'язання», — заявила Сара Вокер, директорка з управління польотами Dragon компанії SpaceX, на прес-конференції. Пізніше Вокер уточнила, що «кінець літа» означає серпень: «Зараз ми плануємо запустити Polaris Dawn у серпні».

Polaris Dawn — перша із трьох запланованих місій у програмі Polaris, усі з яких фінансуватимуться та командуватимуться Айзекманом. Він уже має досвід у подібних місіях, оскільки раніше фінансував та командував піонерською місією SpaceX Inspiration4, яка вивела Айзекмана та трьох членів екіпажу на навколоземну орбіту у вересні 2021 року.

Екіпаж Polaris Dawn складається з Айзекмана, пілота Скотта «Кідда» Потіта, відставного підполковника ВПС США, а також фахівців місії Сари Джилліс та Анни Менон, які є інженерами SpaceX.

Як і Inspiration4, Polaris Dawn літатиме навколо Землі, а не стикуватися з МКС. Однак майбутня місія підніметься вище, ніж її попередник, і включатиме принаймні один вихід у відкритий космос – перший в історії приватний вихід у відкритий космос.

Шлях до глобального покриття: перші п'ять комерційних супутників AST SpaceMobile готові до запуску

AST SpaceMobile, компанія, що створює першу та єдину космічну стільникову широкосмугову мережу, доступну безпосередньо зі звичайних смартфонів, оголосила про успішне завершення виробництва перших п'яти комерційних супутників, названих Bluebirds. Кожен супутник оснащений комунікаційними масивами площею 693 квадратні фути та готовий до відправки на мис Канаверал протягом першого тижня серпня. Запуск планується у вересні у 7-денному вікні.

Абель Авеллан (Abel Avellan), голова та генеральний директор AST SpaceMobile, зазначив: «Це знаменна подія для нашої компанії. Ці перші п'ять супутників засновані на успіху нашого орбітального супутника BlueWalker 3 і забезпечать зв'язок по всій території США з більш ніж 5600 осередками у преміальному низькочастотному спектрі із запланованим 10-кратним збільшенням пропускної спроможності. Завершення виробництва, складання та випробувань на вплив навколишнього середовища для цих супутників є важливою віхою в нашій місії з подолання цифрового розриву та надання зв'язку тим, хто її найбільше потребує».

Супутники Bluebird пройшли ретельне тестування, щоб переконатися, що вони відповідають жорстким вимогам операцій у космосі. Нині вони перебувають на завершальній стадії підготовки до відправлення на мис Канаверал. Моніторинг та остаточне тестування супутників триватимуть аж до інтеграції ракети-носія. Запуск заплановано протягом 7-денного вікна запуску протягом вересня. Точну дату запуску буде підтверджено ближче до вікна запуску.

Концепт нової місії з дослідження атмосфери Венери за два кроки від завершення

Атмосфера Венери останнім часом привертає дедалі більше уваги завдяки виявленню фосфіну у її хмарах, що свідчить про потенційні біологічні джерела. Це призвело до численних пропозицій місій, включаючи запуск повітряної кулі або збирання атмосферних зразків космічним апаратом. Проте група інженерів під керівництвом Джеффрі Балцерскі (Jeffrey Balcerski), нині ад'юнкт-дослідника в Університеті штату Кент, а раніше співробітника Аерокосмічного інституту Огайо, запропонувала іншу ідею — використовувати плаваючі сенсорні платформи у формі листя для збору даних по всій атмосфері Венери.

Проект LEAVES (Lofted Environmental and Atmospheric Venus Sensors) отримав фінансування від програми Інституту передових концепцій (NIAC) NASA ще у 2018 році. Концепція місії досить проста: розробити легкі платформи з великою площею поверхні, оснастити їх декількома недорогими і легкими датчиками, від'єднати їх від базового космічного апарату, що виходить на орбіту навколо Венери, і дозволити цим платформам «плисти» по атмосфері Венери протягом кількох годин. відправляючи на базовий корабель дані про атмосферу, хімічні речовини та температуру.

Для реалізації цієї ідеї потрібні кілька технологій. Перша — легка, але міцна конструкція, що розгортається, здатна підтримувати платформу датчиків і витримувати екстремальні умови Венери. Проектування цієї конструкції вимагало розуміння очікуваного часу польоту, вимог геолокації та необхідності відстеження системи орбітальним радаром для зв'язку з материнським зондом. Отримана конструкція нагадує знамениту перевернуту піраміду у Луврі.

Нейтринний «туман» починає набувати форми: перші свідчення сонячних нейтрино виявлені в детекторах темної матерії

Нейтринный «туман»

Легкі субатомні частинки, відомі як нейтрино, починають виявлятися в даних експериментів, спочатку призначених для виявлення частинок темної матерії. Два таких експерименти, XENONnT та PandaX-4T, зафіксували перші ознаки нейтрино, «народжених» на Сонці, що стало важливою віхою у покращенні роботи детекторів.

"Це справжній тріумф і значна віха", - коментує Кейт Шолберг, фізик, який вивчає нейтрино з Університету Дьюка, яка не брала участі в дослідженні.

Феномен, званий «нейтринним туманом», відкриває нові можливості для вивчення субатомних частинок, яких важко виявити. Однак він також сигналізує про початок кінця для детекторів темної матерії цього типу, оскільки в міру поліпшення їх чутливості нейтринний туман може приховати потенційні ознаки темної матерії.

Експеримент XENONnT, розташований у Національній лабораторії Гран-Сассо в Італії, та експеримент PandaX-4T у Китайській підземній лабораторії Цзіньпін у Ляншані виявили свідчення нейтрино, проведених на Сонці. Результати були представлені на Міжнародному семінарі з ідентифікації темної матерії в Л'Акуїлі, Італія, та у статті на arXiv.org.

"Результат відкриває нові можливості використання наших детекторів для вивчення нейтрино та пошуку пов'язаних з ними нових фізичних явищ", - зазначає Нін Чжоу, фізик із Шанхайського університету Цзяотун та заступник представника PandaX.

Попит на Samsung Galaxy Ring виявився величезним

Попит на Samsung Galaxy Ring виявився величезним

Samsung замовила постачальникам на 150% більше перстнів Galaxy Ring, ніж передбачала, про що повідомляє Phone Arena. Якщо їй вдасться продати стартову партію, то перше покоління Galaxy Ring перевершить продаж трьох поколінь кілець Oura (перше вийшло в 2017 році).

До речі, Samsung та Oura з'ясовують стосунки в суді: Samsung подала клопотання до суду Каліфорнії, щоб підтвердити, що вона не порушує патенти Oura.

Південнокорейський гігант електроніки спочатку був обережний із замовленням стартової партії Galaxy Ring, оскільки компанія не хотіла зіткнутися з нерозпроданими запасами, якщо новий форм-фактор пристроїв, що носяться, або його функції виявляться непопулярними. Однак дані щодо замовлення та відгуки змусили Samsung збільшити обсяг замовлень.

Якщо від початку Samsung замовила постачальникам 400 000 одиниць Galaxy Ring, то тепер компанія запросила поставити ще 600 000 одиниць до кінця року, тобто сумарно мільйон кілець. Galaxy Ring, як стало відомо, працюватиме і з іншими телефонами під керуванням Android. Більше того, інсайдери повідомляють, що підтримка iOS також у планах, хоча на старті продажів її не буде.

У середньому Samsung планує продавати по 200 000 перстнів на місяць щомісяця, а продаж стартував вже сьогодні.

MSI представила удароміцний міні-ПК MS-C907

Було представлено міні-ПК MS-C907. Новини технологій

Він призначений для різних сценаріїв промислового використання.

Представлений міні-ПК MS-C907 від MSI у компактному корпусі з габаритами 200 x 150 x 55 мм.

Він отримав DisplayPort і HDMI, 4 порти USB 3.2, 6 портів USB 2.0, 2 порти COM та 8 портів GPIO для підключення до промислового обладнання. В оснащення входять два порти LAN 2,5 Gigabit. Пристрій працює при температурі від -10 до 55 °C.

Міні-ПК отримав процесори Intel Core i3 та N Series (Alder Lake N). Його пропонують використовувати у системах громадського транспорту, управлінні автопарком та логістиці. Пристрій відповідає стандартам стійкості до вібрації та ударів. Його можна використовувати для рекламних вивісок із підтримкою роздільної здатності до 4K.

Широкі можливості підключення дозволяють додати сенсорні екрани, зчитувачі карток та принтери, що дозволяє використовувати його для кіосків та кас самообслуговування.

Sony FE 24-70 F2.0 GM представлять вже цього літа

Об'єктив Sony FE 24-70 F2.0 GM представлять вже цього літа

У мережі з'явилися деякі характеристики Sony FE 24-70 F2.0 GM, а також його ціна та термін виходу на ринок.

  • Він буде компактнішим за схожий об'єктив Canon RF 28-70mm F2L (Ø103.8 x 139.8 мм), але при цьому більш ширококутним;
  • не отримає стабілізації;
  • його представлять влітку, а продажі розпочнуться восени;
  • ціна новинки складе приблизно $3000 (Canon RF 28-70mm F2L продається за $2700).

Ціна об'єктива навряд чи зробить його масовим, але, напевно, він знайде своїх покупців серед професійних фотографів, яким потрібна більш світлосильна оптика такого рівня.

Нагадаємо також, що Sony у парку оптики вже є схожі зуми: FE 24-70mm F2.8 GM II ($2300) і Vario-Tessar T * FE 24-70mm F4 ($700).

Читати також


up