24.07.2024
Популярна наука
eye 1437

Космонавти зможуть безпечно пробути на місячній базі більше 20 років, якщо будувати її на глибині 3 метри

Китайські вчені розрахували рівень космічного випромінювання для баз різного типу

Китайські вчені розрахували рівень космічного випромінювання для баз різного типу

Китайські вчені вважають, що будівництво місячної бази на глибині три метри під поверхнею дозволить людям проводити там десятки років. Фахівці розрахували, скільки космічних променів та сонячних частинок проникатиме всередину місячних баз різних типів, створюючи радіаційне навантаження. Згідно з цими розрахунками, щоб незмінний екіпаж зміг прожити на базі 22 роки без перевищення допустимих меж опромінення, необхідно заглибити приміщення на три метри.

Якщо будувати базу на поверхні Місяця, з металевими стінами, схожими на обшивку МКС, то екіпаж виявиться слабко захищеним від космічного випромінювання і зможе провести на такій базі максимум 10 місяців. При цьому під час потужного спалаху на Сонці обсяг випромінювання, що поглинається тілами космонавтів, виявиться занадто великим і буде створювати загрозу для здоров'я. Якщо місячна база буде побудована на глибині 1 метр під поверхнею, люди зможуть безпечно провести там близько року, вважають китайські фахівці.

Для оцінки радіаційного навантаження вчені створили комп'ютерну модель Місяця, використовуючи дані про структуру ґрунту та порід, зібрані в рамках програми «Аполлон», а також результати вимірів з дозиметрів на борту американського зонда LRO та китайського модуля «Чан'є-4». Раніше ми писали про те, що на Місяці знайшли велику печеру, доступну з поверхні, де можна побудувати наукову базу.

Читати також


up