Зіняк Олександр. Сучасне прокляття інтернету – тролі

Зіняк Олександр. Сучасне прокляття інтернету – тролі

Безліч людей використовують тактику хамства, цькування в інтернет-просторі з метою демонстрації свого «авторитету», переваги чи більш високого соціального статусу.

Доволі часто таке спілкування присутнє в коментарях під тим чи іншим дописом.

Це і є тролінг, котрий є темою мого допису.

Тролінг – це спілкування в онлайн-дискусіях на віртуальних ресурсах, націлена на провокації у читачів емоційної відповіді, негативної реакції, образ, тривалих, марних дискусій. Це є і флейм, нагнітання конфліктів, все для реалізації певних цілей інтернет-троля.

Існує грубий і тонкий тролінг.

Грубий – відкрито порушує правила інтернет-ресурсу, ображання учасників дискусій, викликом конфліктних ситуацій.

Тонкий – конструктивний або деструктивний.

Зазвичай він малопомітний з першого погляду, тут троль виступає у ролі психолога і знає всі тонкощі психології особистості і колективної поведінки.

Сучасне значення терміну «тролінг» з'явилося в кінці 1980-х років, та й був він тоді присутній на Usenet-конференціях і мав на меті поширювати повідомлення, які досягали неконструктивної відповіді інших учасників.

Теми, в яких «заводиться» троль, є поширені і популярні в соціальних мережах.

Наприклад, християнські групи з питань релігії, де він заперечує існування Бога і всього Святого.

Форум для не курящих, де заводить розмови про кайф і користь від куріння.

Якщо людина розумна, то вона прислухатиметься до аргументованих думок більшості і відразу зрозуміє, хто тут провокатор, і, відповідно, не буде вестись на безтактні й абсурдні коментарі троля, а лише один раз напише слушний коментар.

Є тролі, котрі страждають на латексну агресію, тобто в них цілий комплекс неповноцінності, невпевненості у собі. І з метою позбутися своїх негативних емоцій, він буде перешкоджати конструктивній дискусії до чийогось допису, вірша, прози.

Навіть буде різними маніпуляціями вести інформаційну війну через цілеспрямоване розпалювання конфліктів у соціальних мережах (шляхом «зомбування» читачів і нав'язування своєї кліше-пропаганди).

Від цього тролі отримують своєрідне моральне задоволення, а у деяких випадках, якщо троль діє на замовлення, то і матеріальну винагороду за свою таку гидку «роботу».

Чим активніше реагує спільнота на той чи інший комент троля, тим сильнішим стає тролінг з його боку, бо це і є ефективністю його «роботи».

Зазвичай тролі – аноніми, тому варто при їх появі активно залучати адмінів, модераторів тих груп, платформ, з метою «вбити» троля, особливо коли їх ціла зграя.

«Один в полі – не воїн», а адміни можуть перевіряти коменти, розбиратися з порушенням правил, щоб користувачі не зосереджували увагу на негативі, а свої думки поширювали в інших цікавих дописах, особливо якщо це творчі люди.

Проте, виявляється, буває і так, з чим я зіштовхнувся в перший раз, і мене це неабияк здивувало, що в ролі тролів був сам адмін і модератори групи. При подальшому спілкуванні виявилося, що вони є представниками ультраправої субкультури і дотримуються націонал-соціалістичної ідеології. Взагалі, діяльність HC-скінхендів, як правило, має екстремістській характер.

А з виду це була звичайна група, де поширюють новини міста, дописи різноманітні, рекламу.

Так от я мав необережність в такій групі розмістити допис на тематику «кфвадроберів», не знаючи, хто тут адміни і що вони з себе представляють.

Розгорілася ціла дискусія про квадроберів після мого допису про них у формі вірша.

Спочатку коротко ознайомлю читача про цю субкультуру.

Субкультура квадроберів набрала популярності серед підлітків, котрі пересуваються на чотирьох кінцівках в масках тварин і знімають це на відео, для поширення в тіктоку.

Відразу скажу, що це не є щось заборонене у нашій країні, тому поширення своїх думок, дописів, віршів про це, не є чимось провокативними і забороненим.

Проте, суспільство сприймає це по-різному, в кожного свій погляд на це, як і на готів, емо і т. п.

У цій субкультурі є свої плюси і мінуси.

Плюс – це те, що дитина знайшла щось цікаве для себе, неординарне, щось на кшталт гри і спортивних вправ, які не лише веселять і піднімають настрій, але й неабияк розвивають м'язи.

З мінусів – це якщо дитина приділяє всю свою увагу цьому і віддаляється від соціуму у свій вигаданий світ. Тоді дитину дійсно потрібно вести до фахівця-психолога, а іноді й до психіатра.

Можливо, дитина це робить, тому що її не сприймали батьки з дитинства як особистість?

Тоді це проблема не лише дитини, а батьки мають понести за це відповідальність і змінити своє ставлення до дитини!

Повернімося до тролінгу мого допису.

Тож адмін з модераторами почали демонстративно тролити мій допис, при тому активно залучаючи близьких їм учасників групи. Невигідні у його світлі коментарі він видаляв, і таким способом лишалися лише вигідні йому коменти.

А я за допомогою свого вірша тонко спробував пояснити дітям, щоб вони передивилися погляди на цю субкультуру і відносились до цього як до спорту, проводячи, наприклад, змагання на швидкість, стрибки, тобто як на спорт, а не на стиль життя. В кожному практично рядку ці слова спорт, м'язи, вправи.

Проте, як представники іншої субкультури, яка негативно ставиться до проявів чогось неординарного, незвичного (і мова це не про секс-меншини), почали в грубій, агресивній формі – у вигляді коментів – принижувати гідність цих дітей, навіть погрожувати фізичною розправою. Відповідно і я став їхньою жертвою, бо наче заступився за цих підлітків.

Таким чином, я – як автор цього допису – залишився без підтримки читачів, котрим не паралельна була доля направлення підлітків і котрі могли б скорегувати поведінку дітей у правильному руслі.

У цьому випадку мені нічого іншого не лишалося, як видалити свій допис, бо я чітко розумів, що є значно важливіші дискусії під час війни і не варто озлоблювати і без того шокованих подіями війни людей.

Отакі адміни бувають, виявляться, у ролі троля, що мене шокувало навіть:)

Саме тому я ухвалив мудре рішення, щоб завершити цей балаган, бо зрозумів, що це явний тролінг.

Читачу рекомендую прислухатись до таких незвичних його проявів з боку навіть адмінів деяких, хоч такого дійсно не очікуєш, бо зазвичай тролі сидять під пустими обліковими записами.

Визначити, що ви маєте справу з інтернет-тролем легко:

  • Тролі ігнорують аргументовані позиції і факти як в дописах, так і в коментарях.
  • Переправляють теми, хоч це тупо і це було ще з появою інтернету.
  • Розпалюють конфлікт, а потім вмикають поблажливий тон: «Чому сердишся, друже?».
  • Перебільшують надмірний зміст тих чи інших тем.

Проте, такі нікчеми (як і пліткарі) не наважаться вступити в пряму конфронтацію віч-на-віч, це все лише через екран монітора.

Ефективність боротьби з ними проста – їх потрібно кидати відразу в «бан» або не вестись на тролінг шляхом повного ігнорування. Таким чином, тролі самі себе виставлять на посміховище.

Запам'ятайте: слово – це ваша зброя, і за нею потрібно доглядати, як і слідкувати за словами. Немає сильнішої магії, ніж магія слів. 

А тролі – це маленькі карлики, і їхнє місце в норах або у «бані».

Читати також


up