Зіняк Олександр. Протистояння булінгу і мобінгу

Зіняк Олександр. Протистояння булінгу і мобінгу

Всі ми добре знаємо, а дехто у шкільні рокі на собі відчув, що таке булінг і його наслідки.

Булінг – це знущання однієї дитини, чи групи дітлахів, над вибраною жертвою, найчастіше своїми ровесниками.

Це надзвичайно агресивна поведінка щодо своїх однолітків, яка супроводжується як моральним, так і фізичним знущанням, псуванням речей, висміювання в соціальних мережах і т. п.

Зазвичай це відбувається в школах, коли з якихось причин дитина не вписується в колектив і отак, автоматично, стає його жертвою.

В сучасному світі жертвою знущань стає дитина з біднішої сім'ї, і в неї відсутній, наприклад, крутий айфон, одягається скромно.

Інші школярі замість співчуття починають висміювати чи дражнити ту дитину, хоч це аморально і дуже низько.

Участь у цьому булінгу бере немало учасників.

Це той / ті, хто знущається, над ким знущаються і багато спостерігачів.

Таких, хто співчуває чи заступається, майже немає, тому що вони усвідомлюють, що самі стануть тоді або жертвою, або об'єктом цькувань. Тобто, якщо такі є, вони намагаються старанно приховати свої емоції.

Батьки можуть легко зрозуміти, що дитину їхню ображають. Це буде її небажання ходити до школи, вона частіше буде симулювати різні захворювання, просити або тирити у вас гроші (їх нападники відбирають насамперед), ходити з синцями чи зіпсованим одягом.

Перш ніж батькам бігти до директора, класного керівника чи повідомляти в поліцію, потрібно чітко розібратися в ситуації, конкретно знати ініціатора, передумови булінгу.

Дитині в цей момент вкрай необхідна ваша підтримка, щоб дитина не відчувала себе безпорадною і нещасною, бо це може призвести навіть до самогубства.

З дитиною з самого малечку потрібно обговорювати всі моменти, які можуть виникнути в школі, і шляхи їх вирішення.

Батьки! Дітей потрібно не сварити за зіпсований одяг, канцелярію, бо вони тут не причому, а розмовляти з ними про все, навіть про речі, які вам здаються несуттєвими.

Видів булінгу є безліч, і не лише у школі.

Проявляється він в таких формах: вербальна, фізична, соціальна, кіберзалякування та ін.

Серед цих форм найпоширенішими є словесні образи, глузування, погрози, плітки, образливі жарти, загрозлива інтонація.

Відразу приклад: на собі відчув тиск із погрозами у формі розповсюдження всіляких чуток від деяких зловмисників, котрих знаю особисто, все зафіксував і таким способом прийняв міри для запобігання виникненню таких ситуацій у майбутньому.

Деталі, звичайно, розписувати не буду, проте, думаю, суть вам зрозуміла.

Явище булінгу присутнє і в збройних силах різних країн світу, особливо під час війни.

Ми всі читаємо новини, дивимось інші ЗМІ і наглядно бачимо явища неправомірних дій чи ігнорування (наприклад рапортів про ВЛК, переміщення чи т. п.) командирів до підлеглих, що доволі часто призводить до поганих наслідків. Бо саме тому солдати порушують статут, скоюють кримінальні правопорушення у вигляді сзч, неналежного виконання службових обов'язків.

В таких випадках під слідство має іти не лише той, хто вчинив правопорушення, а й його безпосередній командир, котрий підштовхнув його на шлях злочину.

Є багато порад юристів, як правильно чинити у випадку булінгу серед військових, а це – рапорти про вчинення відповідних правопорушень до керівника підрозділу, а якщо вчинює проти вас протиправні дії саме керівник, то для того є вищі установи і керівний склад бригади, наприклад гарячі лінії, які зобов'язані і зазвичай відповідають аргументовано на такі проблеми.

Тут немає такого розуміння як при армії колишнього «совку», що жаліється лише «стукач». Ви не «стучете», а запобігаєте чи виявляєте злочин, а тому ви праві, а зловмисники саме і є відповідачами, котрі понесуть за це певну відповідальність.

Чому ви маєте терпіти, коли вас ставлять в ніщо і знущаються над вами?

Потрібно притягувати таких до відповідальності, щоб потім не притягнули саме вас.

На прикладі булінга є такий термін як мобінг.

Мобінг – це систематичні умисні дії з боку роботодавця з метою економічного чи психологічного тиску.

Наприклад, роботодавець хоче звільнити працівника, а причин, як таких, немає, і він може створювати неприємні, образливі ситуації навколо цього працівника, що буде принижувати його честь, гідність, професійно-ділові якості. Такий тиск (у більшості випадків) призводить, що працівник не витримує морально і звільняється за власним бажанням.

Та знову-таки немає безвихідних ситуацій, а є просто люди, котрі опускають голову від безпорадності.

Поняття «мобінг» внесено до кодексу про адміністративні правопорушення і Кодексів законів про працю.

Тобто ви маєте право звертатися з позовом до суду або контролюючих органів на роботодавця. За доведенням його вини буде останньому накладено чималий штраф і громадські роботи, зокрема, ви маєте право на відшкодування вам моральної та матеріальної шкоди, якої ви зазнали.

Не соромтеся для суду зібрати конкретні докази у вигляді записаних негативних розмов під час робочого процесу і т. п. Ви можете навіть оскаржувати догану через суд, якщо вважаєте її безпідставною.

Колектив! Не ігноруйте такі негативні ставлення роботодавця щодо працівника, бо наступною жертвою, може, станете саме ви.

Роблячи вигляд «моя хата з краю, я нічого не знаю» чи підтакуючи начальнику, ви не завоюєте собі авторитет ні перед ним, ані перед колективом.

Описувати прояви булінгу і мобінгу і як з ними боротися можна довго. Краще прислухайтеся до таких порад:

  • Того, хто використовує своє положення, щоб таким способом залякати інших, ніколи не назвуть хоробрим, бо це звичайна підлість, і ніхто не може змусити вас почуватися неповноцінним, без вашої на те згоди.
  • Відстоюйте свою правоту, життя і знайте одне, що люди намагаються вас принизити лише тому, що ви морально їх вищі. Якщо ви повідомляєте комусь про випадки знущання чи негативного ставлення до вас то ви не «стукач», а смілива людина!
  • Якщо ви зможете запобігти проявам знущань над вами, то ви набудете досвід самовдосконалення, піднімете свою самооцінку і гідність!

Запам'ятайте!

Сміливість – в меншості! Толерантність – в більшості!

Читати також


up