Зіняк Олександр. Індивід і індивідуальність. Реальна містика

Зіняк Олександр. Індивід і індивідуальність. Реальна містика

Людям притаманна властивість засуджувати одне одного, що ми успішно й робимо протягом свого життя.

Хтось обговорює зовнішність, характер, поведінку, а хтось навіть добрі вчинки і ввічливість. Комусь не подобається ваша відвертість і гострі слова, хоча, звичайно, вони мало кому до вподоби.

А найбільше людям не подобається наша індивідуальність, що іноді ними сприймається як «надто розумний», типу - підлий.

Насправді індивідуальність - це унікальність, і про це тема мого допису.

Індивід - це одиночний представник виду «homo sapiens», це людина індивідуальна.

Людей однакових попросту не існує в природі. Уявіть лише, в середньому на 2024 рік кількість населення Землі складає близько 8,2 мільярдів людей, і всі вони різні не лише по морфологічним особливостям, але й по психологічним.

Людей однакових не існує! Їх мільярди, але однакових немає і не було за всю історію цивілізації! Фантастика і годі!

Навіть якщо взяти до уваги близнят, то є морфологічна схожість, проте психологічні здібності, як-от темперамент, емоційність тощо, абсолютно різні, унікальні.

Індивідуальність - це неповторні риси і властивості конкретної людини, своєрідність її психо-фізіології (світогляд, психологія, тип темпераменту, харизма, інтелект).

Людина ця - унікальна і неповторна, вона надзвичайно виділяється з сірого натовпу людей, це - творча, самобутня особистість.

У цієї людини є надзвичайно багато відмінностей від інших, і їх видно навіть неозброєним оком. Це - сильна, енергійна, незалежна, яскрава, неповторна і творча особистість. Саме таку людину і хочеться назвати - індивідом, бо її дії - як в окремому організмі, який існує самостійно, типу одиночний представник роду людського. І дійсно, на превеликий жаль, таких неординарних особистостей не так вже і багато у світі.

Саме поняття «індивід» тісно переплітається з поняттями «особистість», «суб'єктивність», «духовність».

Тобто це сукупність здібностей окремо взятої людини.

«Кожна людина - проєкт світу і сенсу, несе в собі індивідуальну місію» (психолог В. Обручов).

Не можу не погодитися з таким твердженням, бо неодноразово переконуюсь, що кожна людина несе свою місію протягом усього свого життя. Іноді це може бути місія тривалістю лише декількох хвилин, проте вона настільки важлива, що особа мусить прожити, чи дехто промучитись, все своє життя.

Містика - скажете ви.

Але це реальна містика, повірте!

Це як «дежавю» - психічний стан, коли людина відчуває, що вона була вже в подібних ситуаціях в минулому. Тобто не в своєму теперішньому житті, а в якомусь незрозумілому вимірі.

Протягом життя люди зіштовхуються з таким відчуттям, і це супроводжується дивним станом, якоїсь аномалії того, що відбувається.

Мозок в таких випадках перезбуджується і сигналізує:

- Це вже було. Я переживав цю подію і ситуацію раніше і знаю, чим вона закінчиться.

Дійсно, вона завершується чимось подібним на предмет уяви тої людини, в якійсь дивній і не до кінця зрозумілій формі.

Це все дуже індивідуально, те що ми відчуваємо у стані дежавю.

І це не галюцинації! Психіатрія швидко поставить на це діагноз з подальшим лікуванням.

Можливо, це все-таки не захворювання?

Якщо майже кожна людина за час свого існування на Землі опинялася в такому стані, звісно, багато хто не розповідає це нікому, бо не хоче стати об'єктом посміховища... Таке вже наше суспільство.

Можливо, це сигнал, який нам посилає Всесвіт?

Вважаю, що це є справжній феномен.

Не дивно, що його досліджували багато науковців у різних століттях.

До речі, ефект дежавю навіть відмічається у сновидіннях, типу «щось таке наснилось і воно уже було».

Це справді так, сни повторюються, деякі навіть через тривалий час. Знаю це на особистому досвіді, навіть присвятив цьому окремий допис на основі своїх досліджень в області онейрології - «Суперсила. Свідомі сновидіння».

У нас дійсно є зв'язок між здатністю запам'ятовувати сни і відчуттям дежавю, тобто того, що навіть у снах ми вже колись були в таких подіях, переживали це і маємо навіть певний психологічний досвід цього всього, а от пояснити, чому це з нами відбувається, ми не можемо.

Є наукова праця Зигмунда Фройда «Психопатологія повсякденного життя», де він досліджує, серед іншого, дефекти пам'яті.

Там я вичитав один цікавий момент про жінку, котра зайшла до нового будинку і точно знала кількість кімнат і їхнє розташування, раніше вона ніколи навіть не знала про його існування.

Скажіть, що це? Інтуїція така чи дійсно реальна містика?

І це лише мізерний приклад, а їх десятки тисяч.

Окрім епізодичних спогадів, які пов'язані з подіями нашого життя чи особистими переживаннями, існує «семантична пам'ять», що зберігає якісь дивні факти, які не залежать від нашого особистого досвіду і є чимось містично-загадковим, непередбачуваним.

З цього виходить, що існує паранормальна активність, існує потойбіччя. І це далеко не мара психічно хворого. Також існує НЛО (кола на полях, політ тарілок, зустрічі з прибульцями), одержимість дияволом, левітація, подорож в часі і безліч інших таємниць, які виходять далеко за межі звичайного світосприйняття, але вони існують поряд з нашим життям.

Більша частина світу залишається невідомою і нерозгаданою, все проникнуло темрявою невідомого, реальність паралельних світів, загадкових явищ, невидимих сил, які нами керують.

Можливо, ці сили є невидимі душі чи істоти, які намагаються взаємодіяти з нами, живими, щоб донести чи повідомити про дещо важливе, але вони особисто не можуть з нами сконтактуватись, тому і доносять це у вигляді дежавю у нашій свідомості чи в сновидіннях.

Багато паранормального пояснюється науковими методами, проте більшість залишається загадковим, і це надихає на думку існування паралельних світів.

Паранормальні явища є по всьому світу з різних його частинок, в різні епохи і впродовж багатьох століть. І їх приклади - лише краплина в океані паранормального, і лишається багато запитань без відповіді, що лиш сильніше розпалюють інтерес до невідомого.

В підсумку хочу поділитися своїм баченням.

Індивід і сама індивідуальність - це не лише те, що людина набула з роками навчанням, дослідженням, життєвим досвідом, а це щось таємниче і послане людям зверху, це як - талант художнику, надможливості - гіпнотизеру, натхнення - письменнику.

Все це по той бік інтерпретації є моментом мовчання, як кимось невідомим послане тим людям в дар. Якщо вони будуть розвивати далі в собі самопізнання Всесвіту, то отримаємо ми дуже багато відповідей на закриті питання, що мучать нашу уяву і розум.

Якщо у вас є ця індивідуальність, то не зупиняйтеся, а дійте рішуче далі, незважаючи на думки оточення, бо людям ніколи не догодити...

Не беріть близько до серця висловлювання Оноре де Бальзака:

«Немає такого безумства, на яке людину штовхнуло б ідіотське бажання бути першим у суспільстві».

Бо саме ти і є розумнішим і кращим за інших. І коли ти вирушиш у подорож за межі власної індивідуальності, то вороття назад, до сірої рутини і однакових днів вже не буде, а лише відкриються нові простори світлого і нерозгаданого, надзвичайно і рідкісного.

Ти назавжди залишишся номер 1 у світі, як і всі великі люди нашої планети.

А інші будуть хибно вважати, що перші вони, бо в них модні номери на євроавтомобілях, термін експлуатації яких минув в Європі, чи десь, невідомо яким шляхом, набуте багате майно. Повірте, це все не варто цих голімих понтів, які обриваються в одну мить.

Саме ви - головний герой сьогодення, бо ви є особливий. Якщо стоїте на шляху самопізнання, ви і є той індивідуум!

Читати також


up