Фіналізація культурно-мистецького проєкту Цим знаком переможеш

IN HOC SIGNO VINCES СИМ ЗНАКОМ ПЕРЕМОЖЕШ

12:00 24 жовтня 2024 р.

в Музеї «Староскварявський іконостас XVI – XVIII cт.» с. Стара Скварява, Жовківської ОТГ

Громадська організація «Екологія. Культура. Мистецтво» 

Львівський музей історії релігії

презентують результати реалізації проєкту ІN HOC SIGNO VINCES / СИМ ЗНАКОМ ПЕРЕМОЖЕШ.

Проєкт мав на меті промоцію культурної спадщини місцевості з використанням сучасних мистецьких практик, такими стали резиденція для художників-іконописців в Жовкві та Літня школа іконопису в Старій Скваряві.

Концепцію та реалізацію проєкту зафіксовано в промоційному фільмі, видано каталог, створені ікони демонструються на виставці в Музеї «Староскварявський іконостас XVI – XVIII cт.» і, як цілісна збірка, будуть передані до Львівського музею історії релігії.

Орест Малиць, директор Львівського музею історії релігії:

«Реалізація проєкту «IN HOC SIGNO VINCES / Сим знаком переможеш» ‒ це приклад синергії зусиль громадського сектору (ГО «Екологія. Культура. Мистецтво»), державної організації (Український культурний фонд) та музейного закладу (КЗЛОР «Львівський музей історії релігії»), що матиме довготривалий вплив на українському культурному просторі. Створення відомими іконописцями і передача до музейної колекції цілісної тематичної збірки сучасної ікони – добрий приклад наповнення фонду профільного музею взірцями сучасного українського сакрального мистецтва.»

Участь в резиденції взяли 14 художників: Оксана Андрущенко (Львів), Андрій Винничок (Львів), Роман Зілінко (Львів), Оля Кравченко (Львів), Катерина Кузів (Львів), Данило Мовчан (Львів), Ярина Мовчан (Львів), Уляна Нищук (Львів), Орест Рабик (Львів), Наталя Русецька (Львів), Наталя Сацик (Луцьк), Ірина Солонинка (Львів), Уляна Томкевич (Львів), Альбіна Ялоза (Київ). Впродовж резиденції художники досліджували спадщину жовківської іконописної школи і творили власні взірці сучасного сакрального мистецтва в оперті на традицію.

В Літній іконописній школі займалося 14 місцевих дітей. Програма включала теоретичні знання і практичні завдання. Діти дізналися як готують дошку для ікони, для чого потрібен ґрунт, з чого роблять левкас і як його наносять на дошку, як перенести малюнок, що таке пігменти, як зробити яєчну темперу, як з фарб зробити кольори, як наносити фарби на дошку, як промальовувати деталі, як готувати поверхню ікони до позолоти, як наносити поталь, як наносити лак. В роботі використовували пігменти, якими працювали іконописці XVI ст. Для моделі використали ікони XVI ст. апостольського ряду Староскварявського іконостасу.  Невідомо, чи стане хтось із них іконописцем, але завдяки тому, що молодь засвоїла основи іконопису, традиція житиме.

Ірина Чурій, директорка Жовківського центру творчості, депутатка Жовківської міської ради:

«Позашкільна освіта – важливий фактор розвитку дітей. Літня школа іконопису дає можливість дітям розвивати свої компететності і вміння, реалізувати свої мрії, отримати основу професійної освіти. Це добрий приклад, як культурна спадщина здатна впливати на сучасність і формувати майбутнє.»

Для жовків’ян, Жовківська ОТГ налічує близько 34 600 мешканців, проєкт став стимулом пізнавати минуле і берегти культурну спадщину. Для українців, які прагнуть більше знати про свою країну, проєкт служить розширенню знань про українські контексти Жовкви і про важливість культурної спадщини для формування зв’язків між минулими і сучасними поколіннями. Для туристичних операторів - нагадуванням, що на Жовківщину варто планувати тури. А для Громадської організації «Екологія. Культура. Мистецтво» проєкт є етапом на шляху амбітного плану перетворення Жовкви в місто резиденцій, куди приїжджатимуть за натхненням митці різних стилів і напрямів.

Анжела Савченко, директор Клубу інтелектуального туризму «Київські фрески»:

«Малі місцевості ховають великі скарби, Жовква – це не лише «ідеальне місто» ренесансу, не лише лицарська слава, Жовква і Жовківщина це також українська традиція в сакральному будівництві, це українська іконописна школа, на ґрунті якої розвинулась українська барокова ікона. Проєктом «IN HOC SIGNO VINCES / СИМ ЗНАКОМ ПЕРЕМОЖЕШ» в Жовкві твориться майбутня сторінка української мистецької історії.»

Зважаючи на агресивний, експансійний характер «руского міра», складовою якого є російське православ’я та російський сакральний простір, створення українських осередків сакрального мистецтва є важливими для формування української ідентичності в усіх галузях культури. Стратегічне завдання проєкту - сприяти формуванню культурної протидії російському впливу на український сакральний простір, що матиме пролонгований вплив на все українське суспільство. Сила культури – це той беззаперечний інтелектуальний капітал, що забезпечує перемогу у великому поєдинку визначення майбутнього.

Отець Себастьян Дмитрук, директор музею Митрополита Андрея Шептицького:

«Важливо зберігати культурну спадщину, ‒ це основа нашого існування та самобутності. Потрібно також розвивати національну культуру і мистецтво, формуючи український культурний простір. Сакральне мистецтво в усіх проявах завжди супроводжувало українців, ‒ це невід’ємна частина нашого життя. Митрополит Андрей Шептицький на початку ХХ століття сформував коло іконописців, котрі творили, надаючи іконам національного характеру, тішить, що перервана атеїстичними часами традиція українського іконопису відроджується в оперті на національну основу.»

Проєкт реалізовано ГО «Екологія. Культура. Мистецтво» за грантової підтримки Українського культурного фонду у липні-жовтні 2024 року.

Читати також


up