Харківський оперний театр запустив перший в Україні віртуальний музей

Потрапити в Лувр, опинитися в Стоунхенджі, роздивитися експонати театру-музею Сальвадора Далі й… побувати у віртуальній галереї Харківського національного академічного театру опери та балету ім. Миколи Лисенка. Усе це можна зробити, не виходячи з дому, на своєму комп’ютері.

        В Україні запрацював перший віртуальний музей оперного театру і тепер його сміливо можна додавати в огляди найцікавіших музеїв світу!

      Після першого етапу роботи, що триватиме ще рік, – віртуальна галерея налічуватиме близько 6 тис. експонатів: ескізи декорацій, унікальні костюми постановок театру різних часів, афіші, фотографії, програмки.    

      Харківщина є регіоном, який сильно постраждав й з самого початку повномасштабного вторгнення рф, – продовжує страждати від постійних обстрілів країни-агресора. На Слобожанщині, за даними Міністерства культури та інформаційної політики України, була зруйнована найбільша кількість культурних пам’яток. Постраждала і будівля ХНАТОБ імені Миколи Лисенка / СхідОпера. Тільки професійна та злагоджена робота працівників театру завадила розповсюдженню пожежі, що сталася внаслідок потрапляння ракети, яка впала на його дах весною 2022 року. Подібна ситуація призвела до того, що під загрозою опинилася й унікальна колекція театру, яка містить інформацію про розвиток музично-театральної культури Харкова від кінця ХVIII століття до сьогоднішнього дня (самі експонати представлені від кінця ХІХ століття до 2024 р.).

        В колекції ХНАТОБ зберігається понад 30000 предметів: авторських ескізів до створених художниками вистав, костюмів, декорацій, рідкісних нотних партитур, афіш, буклетів, фотографій тощо. Значна частина цих матеріалів має виняткове історичне, художнє і культурне значення для розуміння процесів, які відбувалися у національному мистецтві, і внеску Харківського театру опери та балету в українську культуру та у світову культурну спадщину. Але більшість з цих матеріалів невідома не тільки широкому загалу, а й професійній культурній спільноті.

        Ідея віртуального музею зародилася давно, а можливість реалізувати її з’явилася зараз за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Проєкт покликаний зберегти унікальну архівну колекцію ХНАТОБ від ризиків, пов’язаних із війною. У співпраці з музейниками Києва та Харкова йде робота над каталогізацією найцінніших експонатів, проводиться кваліфікована атрибуція архівних матеріалів та їх діджиталізація. Все це робиться для того, щоби убезпечити і сам театр і мистецьку спільноту від втрати інформації щодо розвитку української музично-театральної культури.

      Адже, якщо б своєчасно було зроблене оцифрування, ми, хоча б у віртуальному просторі, зберегли втрачені експонати Маріупольського художнього музею імені Архипа Куїнджі, Чернігівського музею старожитностей, Охтирського міського краєзнавчого музею, Херсонського краєзнавчого музею, музею Григорія  Сковороди на Слобожанщині та багатьох інших історичних і архітектурних пам’яток, пошкоджених від початку повномасштабної російської агресії.

      Також у сьогоднішніх воєнних реаліях тільки цифровізація може надати вільний доступ до інформації вченим, які досліджують теми, дотичні до тем цифрової колекції, в тому числі дослідникам з інших країн світу. Для розширення аудиторії сайт віртуальної галереї зроблено двомовним – українською та англійською, що сприятиме просуванню українського культурного продукту, активній інтеграції України у світовий простір.

     Успішне залучення цифрових технологій для збереження культурної спадщини музеїв різних напрямків, зокрема театральних, є сьогодні світовим трендом. Подібні приклади уже існують і в Україні – приміром, цифрові галереї Музею Ханенків, Національного музею історії України у ІІ світовій війні та ін..

      У віртуальній галереї СхідОпера, крім світлин, також демонструються моделі театральних костюмів у форматі 3D, які можна роздивитися детальніше з різних ракурсів, відеоролики з вистав, фото сцен з вистав, окремих артистів і постановників, фото об’ємних об’єктів/ескізів, театральних афіш великого формату, нагород та ін.

      Особливу увагу в цифровій колекції приділено саме національним операм та балетам. Адже деякі всеукраїнські, а іноді й світові прем’єри творів українських композиторів відбулися саме в Харкові (приміром, опера «Тарас Бульба» Миколи Лисенка, перший український балет «Пан Каньовський» Михайла Вериківського та ін.)

      Творам українських митців буде присвячена спеціальна віртуальна екскурсія, яка віддзеркалює шлях театру від використання колоніальної музичної спадщини до створення істинно національного мистецького продукту. Також будуть представлені твори європейських композиторів, а також митців із Азербайджану, Вірменії, Грузії та інших країн.

      Виявлення низки найважливіших для колективу подій важливо зробити ще й тому, що вже невдовзі, 2025 року, СхідОпера – Перший український театр опери та балету – відзначатиме 100-річчя заснування, 150-ліття появи у місті постійних оперних антреприз та 245-річчя першої музично-театральної постановки у Харкові.

Сайт музею: kharkivopera-museum.com

Проєкт реалізовується за фінансової підтримки Українського культурного фонду

Організатори проєкту віртуального музею: Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка / Схід Опера в партнерстві з Харківським художнім музеєм, Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України і Харківською спеціалізованою музично-театральною бібліотекою

Читати також


up