Вінграновський ART MARATHON: головний день подій у Первомайську

Артмарафон «Вінграновський» у Первомайську завершився яскравим фіналом

У неділю 12 жовтня на Миколаївщині відбулися події головного дня мистецького марафону «Вінграновський ART MARATHON». Жителі Первомайська побачили і почули виступи музикантів, поетів, театралів та спікерів з різних куточків України. 

Це був день подій нон-стоп, який розпочався о 10:00 з арт-сніданку за участі лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, письменників та друзів Миколи Вінграновського — Анатолія Кичинського та Василя Герасим’юка. А завершився він о 21:00 запальним виступом гурту GG ГуляйГород. 

Вистава «Бо я і є Україна!» Миколаївського академічного художнього драматичного театру змусила всіх присутніх у залі плакати. 

Пробирав до мурах музичний виступ Сестер Тельнюк, які мають у своєму репертуарі безліч пісень на вірші шістдесятників. 

Заворожили своєю майстерністю митці з Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв — Андрій Фомін (фортепіано) та Єрофей Бондаренко (скрипка).

Колектив стародавньої музики «Хорея Козацька» під проводом Тараса Компаніченка спонукав усіх глядачів співати разом старовинні пісні з енергійними маршевими ритмами. 

У програмі були цікавимиі виступи спікерів — поета, журналіста і Шевченківського лавреата Дмитра Лазуткіна, дитячої письменниці, педагогині, громадської діячки Лариси Ніцой, мовного омбудсмена, політика, науковця, громадського діяча Тараса Кременя та інших.

Майстриня Жанна Семененко презентувала вишиванку з унікальним візерунком «Вінграновський».

Протягом усього фестивального дня на першому поверху Будинку культури працював книжковий ярмарок, на якому всі охочі могли придбати книги з рук самих авиторів — Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова, Анатолія Кичинського, Романа Коваля, Раїси Талалай, а також видавництва Маркобук і місцевих літераторів. 

— Фестиваль став найбільшим культурно-мистецьким проєктом Миколаївщини у 2024 році і об’єднав десятки волонтерів та арт менеджерів, сотню митців і тисячі глядачів, — розповідає засновник фестивалю Олександр Висоцький. — З нами військові і ВПО, підприємці і студенти, школярі і майстри, поети та художники, освітяни та журналісти. На потреби ЗСУ зібрано  61 466 гривень донатів. Створено та запущено у серійне виробництво унікальну вишиванку «Микола Вінграновський». Підготовлено нову арт-локацію у середмісті  Первомайська – Музейний дворик. Вперше експоновано найбільшу в країні колекцію книжок Миколи Вінграновського та про Вінграновського. Презентовано нові пісні на вірші Миколи Степановича. Сукупний хронометраж всіх подій марафону перевищує 55 годин. Та найголовніше, що нам вдалося дати поштовх культурно-мистецькому середовищу громади, вмотивувати та об’єднати навколо Миколи Вінграновського потужних людей. 

12 жовтня відбувся найбільш масштабний день артмарафону «Вінграновський», але не останній — заходи продовжуються і триватимуть до кінця жовтня. 

13 жовтня відбулася презентація книжок Романа Коваля за участі Анатолія Кичинського і Василя Герасим'юка. 

До 31 жовтня всі охочі можуть брати участь в онлайн-челенджі «Вінграновський_поет» та у художньому конкурсі ескізів стінописів «Місто поета». 

Нагадаємо, що артмарафон відбувається за підтримки Українського культурного фонду та спрямований на розвиток української ідентичності в південній частині нашої країни, відновлення грандіозної постаті Миколи Вінграновського та знайомство жителів регіону з невивченими гранями його творчості. 

Читати також


up