«Контур»: робити видимими сенси, ідеї, історії

Нове незалежне українське видавництво «Контур» оголосило про запуск та старт передзамовлення перших чотирьох книг! «Контур» спеціалізується на перекладах теоретичних праць з філософії, історії, культури та мистецтва, а його мета — зробити філософію невід'ємною частиною української культури та життя людини. 

«Есеї або поради, громадянські та моральні» Френсіса Бейкона

«Есеї або поради, громадянські та моральні» Френсіса Бейкона

— перша праця англійського класика перекладена українською. Це збірка з 58 есеїв, які пропонують філософське осмислення життя, характерів людей, їхньої вдачі та моралі, аналіз політичного та суспільного життя, роздуми про якості лідера, природу влади, роль закону та динаміку соціальних змін.

«Чому існує світ?» Джима Голда

«Чому існує світ?» Джима Голда

— дослідження одного з найдавніших і найбільш загадкових питань людства: чому є щось, а не ніщо? Автор розглядає різні погляди на існування — від логічного та математичного до поетичного та містичного, звертається до теорій квантової механіки, космології та екзистенціальної філософії, зберігаючи при цьому подив та інтерес. Книга побудована як серія діалогів і роздумів, що дозволяє легко занурюватися у складні ідеї.

«Стерте задоволення» Катрін Малабу

«Стерте задоволення» Катрін Малабу

— вагомий внесок у феміністичну філософію, провокативне та глибоке дослідження витіснення жіночого задоволення та клітора у західному філософському дискурсі. Французька філософиня, використовує методи деконструкції та психоаналізу, щоби критично осмислити культурне, історичне та філософське ігнорування жіночого задоволення.

«Після скінченності» Кантена Меясу

«Після скінченності» Кантена Меясу

— новаторська праця в сучасній філософії, яка кидає виклик усталеним пост-кантіанським доктринам. Через концепцію необхідності випадковості, автор пропонує революційний погляд на реальність, який схоплює хаотичну та непередбачувану природу існування.

Що очікувати від «Контура»

Видавництво планує публікувати праці класичних і провідних сучасних філософів та мислителів, переклади яких є важливим інструментом для осмислення засадничих питань і культурних явищ, а також — ключовими для розвитком філософської термінології українською. Видання «Контура» звертаються до читачів, які цінують повільне, вдумливе читання та не бояться складних текстів. Окрім текстів, видавництво створює простір для обміну ідеями та діалогу.

Історія видавництва

Команда «Контура» почала працювати над розвитком публічної філософії в Україні у 2013 році, коли ще під час навчання на філософському факультеті ініціювала зустрічі за межами університету — так виникло Café philosophique Lviv, яке наслідувало формат зустрічей французьких інтелектуалів початку ХХ століття. Відтоді у публічних просторах міста відбувалися лекції, семінари, презентації на яких могли перетнутися фахівці з різних сфер і в неформальній атмосфері обмінюватися ідеями, напрацюваннями та знахідками.

Напрацьований досвід дозволив розширити фізичний простір діалогу, тож у 2019 році з'явилося медіа «Контур», а на ньому — тексти про культуру, літературу, кіно, мистецтво, філософію. Їхня популярність показала інтерес до гуманітаристики і повільного читання, тож команда почала працювати над запуском однойменного видавництва, яке й презентує сьогодні 21 жовтня 2024 року. 

Про команду

«Контур» заснований командою з досвідом у сфері публічної філософії та культурних досліджень. До неї входять Анастасія Холявка, Юлія Куліш, Василь Корчевний, Володимир Євтушенко, Роман Оксенюк, Уляна Дмитрусь. Вони об’єднані спільною метою — створити платформу для інтелектуальної літератури, яка змінює уявлення про світ і його можливості.

Читати також


up