Що таке led світильники і як вони працюють

Що таке led світильники і як вони працюють

Світлодіодна технологія (LED) є енергоощадною, екологічною та безпечною для очей. Саме тому світлодіодні світильники стають основним джерелом світла, що використовується в промисловості, громадських місцях, офісах і будинках. Попри велику популярність світлодіодної технології, багато людей досі не знають, що це таке. А дехто також вдається в питання про те, чи дійсно діоди безпечні для здоров'я.

Що таке світлодіодне освітлення?

Назва «LED» є абревіатурою англійського терміну Light Emitting Diode. Під цим терміном розуміють напівпровідникові прилади, що працюють за принципом електролюмінесценції, тобто здатності об’єкта випромінювати світло при проходженні через нього електричного струму.

Щоб зрозуміти принцип роботи такого типу освітлення, важливо знати, з чого складається світлодіод. Він складається з наступних шарів:

  • шар «P» – напівпровідник, в якому основними носіями заряду є дірки;
  • активна зона «P-N», в якій відбувається перехід від одного типу провідності до іншого;
  • шар «N» з великою кількістю електронів провідності.

Завдяки металевим контактам, розташованим по обидва боки діода, на кожен шар подається струм з відповідним зарядом; у випадку p-шару — це позитивний заряд, а у випадку n-шару — негативний.

Звичайно, діоди – не єдині елементи, з яких складаються led світильники. Крім них, в систему входить напівпровідниковий чіп, система живлення та система охолодження. Ці елементи укладені в корпуси ламп, доступних у версіях з цоколями E14, E27, GU10 та MR16. Вони також широко використовуються в таких системах, як універсальні профілі, наприклад, для освітлення полиць і стелажів, або світлодіодні профілі для сходів.

Як працює світлодіодна лампа?

Принцип роботи світлодіодної лампи дуже простий. У зоні P-N електрони стрибають із шару N до дірок (дефіцит позитивних електронів) на рівні P. Під час стрибка електрони виділяють в оточення надлишок енергії, яку ми бачимо у вигляді світла. Це означає, що у світлодіодах струм безпосередньо перетворюється на світло за допомогою напівпровідникової мікросхеми, яка дозволяє струму йти лише в одному напрямку.

Те, як працює світлодіодна лампа та наскільки інтенсивним буде світло, перш за все залежить від потужності електроенергії, що подається в систему.

Цікаво, що світлодіоди можуть випромінювати різноколірне світло, але воно ніколи не буває білим. Те, що людський мозок сприймає як біле світло, насправді є комбінацією кількох кольорів. Ось чому на ринку є діоди RGB, які складаються з трьох маленьких діодів, що випромінюють світло основних кольорів, тобто синього, червоного та зеленого. Відповідна їх комбінація сприймається людиною як біле світло.

Джерело: https://www.optimaltd.com.ua/ua/

Читати також


up