08-06-2023 Розваги 197

8 найкращих короткометражних фільмів Чарлі Чапліна

8 найкращих короткометражних фільмів Чарлі Чапліна

Чарлі Чапліна неможливо не любити. Та не всі пам'ятають, що окрім улюблених «Вогнів великого міста» або «Малюка» у великого актора і режисера є і прекрасні короткометражні фільми.

Під час ночі / One A.M.

Під час ночі / One A.M.

Випивший аристократ, повертається додому і намагається дістатися до спальні на другому поверсі. Щоправда, щоб там опинитися, йому доведеться подолати кілька десятків найнебезпечніших сходинок, відчинити неслухняні двері і, що найстрашніше, лягти на ліжко. Це один із найяскравіших фільмів Чапліна, за яким ще не закріпився образ Бродяги. Любов режисера до кульбіт і падінь у цьому кіно досягає свого апогею: герою, як скелелазу, доведеться забиратися сходами і ціною тисячі шишок приборкати буйне ліжко. Іноді трюки виглядають навіть видовищнішими, ніж у повнометражних фільмах класика.

Собаче життя / A Dog's Life

Собаче життя A Dog's Life

Але від впізнаваного незграбного волоцюги з гігантськими туфлями нікуди не подітися. У «Собачому житті», за тоном схожим на «Малюка», головний герой намагається вижити на жорстоких вулицях із чотирилапим другом Скрепсом. Яскраво виражена соціальна проблематика розважальний бік не затьмарює: хоча «Собаче життя» досить трагічне, Чаплін, як і раніше, знаходить щастя навіть у незначних речах. Його драма про суворе життя, злидні і злобу людей, але також про те, що через всі труднощі треба проходити з високо піднятою головою.

Тиха вулиця / Easy Street

Тиха вулиця Easy Street

Нова іпостась Бродяги - правоохоронець. Щоб викорінити зло на Тихій вулиці, незграбний герой стає поліцейським і готується вступити в бій із Хуліганом, який тероризує район. Яскравий антагоніст стає втіленням вуличного свавілля, а Бродяга в поліцейській формі — ідеальним прикладом служителя закону, який, розуміючи тяжкість становища простих людей, може заплющити очі навіть на крадіжку їжі. Відмінний коментар про необхідність поліції бути лояльнішою, а людей — людянішими.

Банк / The Bank

Банк The Bank

Комедія про будні невдачливого прибиральника, що працює у банку. Незграбний службовець конфліктує з босом і колегами, заважає клієнтам і ніяк не може завоювати даму серця - молоду секретарку. Коли до будівлі вриваються грабіжники, він має шанс стати героєм дня. Мабуть, одна з найтрагічніших короткометражок Чапліна, яка прикро руйнує очікування глядачів. Коли у фіналі протагоніст здійснює справжній подвиг і завойовує дівчину, режисер перериває ідилію і показує, що насправді прибиральник весь цей час спав обійнявшись зі шваброю. У цьому простому жесті — вся безвихідь його становища.

Сонячна сторона / Sunnyside

Сонячна сторона Sunnyside

У селі Санісайд настав ранок. Господар ферми піднімає лінивого працівника (Чарлі Чаплін) з ліжка і заганяє його в шалений кругообіг справ: вигуляти худобу, помити підлогу, прийняти відвідувачів. Але між дорученнями хлопець намагається увиватися за сільською красунею, на яку вже накинув оком завидний наречений. На відміну від песимістичного «Банку», це кіно вкрай оптимістично і райдужно по відношенню до свого героя: роботяга, звичайно, бігає як білка в колесі і виглядає аутсайдером у боротьбі за наречену, але його наполегливість у підсумку перемагає.

На плече! / Shoulder Arms

На плече! Shoulder Arms

Ще один важливий персонаж короткометражок Чапліна – військовий Шарло. Опинившись у тренувальному таборі у Франції, він робить безліч подвигів і стає справжнім героєм битв ... але незабаром, як і в іншому фільмі режисера, прокидається. Чапліну вдалося створити сумний портрет самотнього солдата, який чекає звісток з дому і може добитися миру в усьому світі тільки в снах. Якби не «Великий диктатор», «На плече!» можна було б назвати найкращою антивоєнною роботою постановника.

Іммігрант / The Immigrant

Іммігрант The Immigrant

Знаменита короткометражка Чарлі Чапліна оповідає про пригоди іммігрантів в Америці та любов двох самотніх сердець серед свавілля можновладців і злості простих людей. Фільм зазнав суттєвої цензури, а режисер вважав картину найзворушливішою у своїй фільмографії — ці факти здаються зовсім недивними. Адже «Іммігрант» — це злободенне та їдке кіно про тягар життя, але водночас про переможну силу доброти та співчуття.

Скетинг-ринг / The Rink

Скетинг-ринг / The Rink

Герой Чарлі Чапліна працює в ресторані, де свариться з кухарем, іншими офіціантами та навіть клієнтами. Під час обіду він знайомиться з дівчиною і, прикинувшись заможним джентльменом, отримує запрошення на вечірку. Не самий гостросоціальний, але один із самих привабливих фільмів режисера, який увібрав у себе улюблені трюки автора, незграбного героя, що творить хаос навколо, і безліч комедійних характерів, що добре запам'ятовуються.


Читати також