Інтерв'ю відомого українського стендап-коміка Макса Вишинського про вплив російського стендапу

Інтерв'ю відомого українського стендап-коміка Макса Вишинського про вплив російського стендапу

Відомий український стендап-комік та трендсеттер сучасний сімейних цінностей Макс Вишинський, який готується до великого сольного концерту в МЦКМ “Жовтневий палац”, розповів, як російський стендап вплинув на розвиток українського, про наслідки пропаганди та феноменальність українського гумору.

Як вплинув російський стендап на розвиток українського?

Російський стендап дуже негативно вплинув своєю присутністю в українському інфопросторі та фізичною присутністю на концертах в  містах України. Він нівелював всі старання українських коміків стати відомими. Це все пов'язано з тим, що український глядач та більшість українських коміків хворіли синдромом меншовартості. Ми жили принципами, що Москва вміє знімати, що в них є якість, а ми – молодший брат, який може максимум бути на розігріві. Я і ще декілька моїх колег в якийсь момент прийшли до того, що це є неправдою, і почали робили альтернативу, але через великий рівень пропаганди все одно у свідомості Україна програвала, всюди була на другому місці, тому тільки зараз український стендап набрав величезних обертів. Нині великий попит на українській гумор, не тільки через те, що це жарти українською мовою або виступає українець і ми повинні його підтримати, а тому, що це якісний гумор.

Ми знаємо, що в Росії діє сильна пропаганда. Чи використовують вони коміків, як один з інструментів впливу?

Російське телебачення є основним інструментом пропаганди в росії. Всі найпопулярніші комедійні шоу спонсоруються “Газпромом”. “Газпром” – це кремль, тому Comedy Club, “Стендап на ТНТ” – це все про сильну владу і жарти про те, як її бояться. Таким чином йде пропаганда того, що дядя з кремля – найголовніший,  а вони маленькі люди. Глядач, який це дивиться, не розуміє, що це пропаганда, він не знає, як гумор може її нести в собі. Стендап – це молодіжний жанр, молода аудиторія, і на це зробила ставки російська пропаганда, щоб молодь дивилася на своїх кумирів і несвідомо була під впливом пропаганди. В ній є й радянські наративи, старого образу життя, вживання алкогольних напоїв, служби в армії, місце жінки на кухні. Їхній гумор не є вільною комедією, думкою коміка, ця думка нав'язана редакторами, яким своєю чергою нав'язали думку спонсори, а спонсорами всього, що є на телебаченні, виступає влада росії.

Чому ви вважаєте, що російський стендап є несправжнім?

Я маю величезний досвід роботи на телебаченні, чудово бачу і чудово розумію, як російський телевізійний стендап створювався. Вони знайшли більш-менш талановитих людей і зробили кожному образ, додали якихось фішок, антуражу, щоб було цікаво. Стендап – це людина, пережитий досвід, твій характер, а не характер вигаданий сценаристами. Тому ніякої щирості в російському стендапі не було, просто був набір жартів без позиції на якусь тему, і в основному жартували на теми “Моя дружина тупа” і  подібні до них. 

До повномасштабної війни інформаційний простір був переповнений контентом російських коміків. Чи змінилась ситуація, і яке ставлення до них зараз?

Якщо хтось досі дивиться там ЧБД, чи російський стендап, думаючи, що гумор поза політикою, то, будь ласка, почитайте це інтерв'ю, подивіться українських коміків, зрозумійте, що вас теж обманюють. Весь російський гумор побудовано на образах, і часто на образах українців, тому раджу вам почати поважати себе і дивитися якісний український продукт. Зараз російського дуже мало залишилося у нашому інфопросторі,  але є питання до деяких діячів, які є українцями, але працювали раніше в росії. Сподіваюсь, що справедливість буде на першому місці та кожен, хто дійсно працював проти України, отримає по заслугах.

Як ви ставитесь до того, що деякі українські коміки намагаються бути схожими на коміків країни-агресора?

Відомий український стендап-комік Макс Вишинський

Якщо ви когось починаєте пародіювати, брати повністю цей образ, одягати на себе і виступати на сцені, ви ніколи не станете стендап-коміком, тому що вкрали образ, ви повторюєте, а копії нікому не потрібні. Взагалі я не розумію, як можна досі вважати кумиром Щербакова, Сабурова, ці люди відверто паскудять сам жанр стендапа і не вміють працювати зі своєю аудиторією, тому що їхні виступи – штучна історія. Шкода, що хтось, побачивши в них кумирів, почав до них тягнутися.

Зараз ми спостерігаємо за розквітом українського стендапу. Постійно з‘являються нові обличчя, коміки створюють власні шоу, які є досить популярними на ютубі. Чому раніше українські коміки знаходились в тіні?

Через синдром меншовартості український стендап намагався повторити шлях російського. Всі спроби повторити закінчилися нічим, тому що ми намагались скопіювати і забули, що є інші інструменти для розвитку. З часом українські коміки почали займатися продюсуванням, йти в YouTube, займатися іншими видами охоплення своєї аудиторії та залишили ідею з телепроєктом в минулому. Ще одним важливим фактором є те, що російські спонсори вкладали великі суми грошей, щоб в країнах, які, на жаль, пов'язані історично з росією і де розуміють російську мову, була нав’язлива думка, що російські коміки є номером один, щоб через них нести свою пропаганду. Звичайно, влити стільки фінансів і не отримати результат, було б дуже дивно, тому одним із цих результатів було те, що українські коміки програвали конкуренцію російським, знаходячись в Україні. Зараз український стендап надзвичайно крутий, якісний, і це можна побачити, прийшовши на мій великий сольний стендап в “Жовтневому палаці”.  

Яке ви бачите майбутнє українського стендапу?

Я його бачу гучним, смішним і, найголовніше, без росії та їхніх коміків. Мені сумно, що під час повномасштабного вторгнення деякі коміки виступають в росії, які є киянами, одеситами і удають, що нічого не сталося. Сподіваюсь, що справедливість переможе, і кожен отримає по заслугах. Від себе я зроблю все, щоб такі комедіанти, якщо колись надумають повернутися в Україну, то не зможуть тут влаштувати свою кар'єру.

Чому гумор є важливим у часи війни і в чому феномен українського гумору?

Гумор важливий під час війни для того, щоб ми всі не з'їхали з глузду. Я говорю не тільки про професійних стендап-коміків або коміків інших жанрів, а й просто про людей. Українці настільки феноменальні, що ми через хвилину після того, як щось сталось резонансне, робимо дуже багато мемів, дописів, приколів. Все це роблять звичайні люди, студенти, мами. Всі українці незалежно від віку, професії, статі та своєї зайнятості, реагують дуже класними жартами на те, що відбувається, і цим показують, що українці – народ-гуморист. Почуттям гумору ми рятуємо зараз наше ментальне здоров’я, тому важливо жартувати. Іноді тренди задають самі військові своїми тіктоками, як вони танцюють, жартують в окопах, госпіталях. Коли виступали перед військовими, бачили, що в них є свій чорний гумор. Дивлячись на них, ти розумієш, що в них є бойовий настрій,  цей настрій передається українцям, і ти відчуваєш спокій. Коли приїжджаєш виступати до військових, ти бачиш їхню реакцію, і стає легше. Ми всі повинні один одному підтримувати ментальне самопочуття, і тоді перемога настане дуже швидко.


Читати також