24-06-2023 Новини у світі 1366

Вранці 24 червня Кремль намагався домовитися з Пригожиним

Кремль намагався домовитися з Пригожиним. У них нічого не вийшло.

Вранці 24 червня Кремль, зважаючи на все, намагався домовитися з Пригожиним. У них нічого не вийшло.

В адміністрації президента (АП) рф побоюються, що вже за кілька годин найманці Євгена Пригожина можуть опинитися неподалік москви і біля столиці почнуться бої. 

Ще вчора в АП не виключали, що Пригожин блефує і намагається щось для себе виторгувати. Однак після того, як вранці 24 червня вагнерівці взяли під контроль ростов-на-дону, «прийшло розуміння, що справа серйозна».

Врнаці 24 червня вище керівництво країни сподівалося вирішити ситуацію «більш-менш мирним шляхом». Рано вранці Олександр Харичов, близький соратник глави політичного блоку Кремля Сергія Кирієнка, і голова управління президента рф із внутрішньої політики Андрій Ярін обдзвонювали російських губернаторів і системних політиків — і просили їх коментувати ситуацію «м'яко і без переходу на особистість Пригожина».

Через півтори години «рекомендації» змінилися: главам регіонів і політикам наказали називати Пригожина «зрадником» (це сталося ще до виступу самого путіна з приводу подій навколо Пригожина). 

Що саме сталося за ці півтори години, невідомо. Можливо, у цей час відбувалися непублічні переговори вищого керівництва країни з Пригожиним: Мабуть, нічого не вийшло. Чи брав участь у них бункерний дід, також неясно. Вранці президент московії виступив із телезверненням, в якому звинуватив Пригожина в «зраді» — таким чином повністю виключивши можливість мирного вирішення ситуації.

Є інформація, що Пригожин «почав метушитися» приблизно два тижні тому — після того, як путін заявив, що для продовження бойових дій в Україні ЧВК зобов'язані укласти офіційний контракт з Міноборони рф (з цим відомством у засновника ПВК Вагнера давній конфлікт).

Пригожин категорично відмовився підписувати угоду з військовим відомством, заявивши, що Міноборони є «важливим державним органом, важливою структурою», але «якщо вона приватизована групою приватних осіб, то це не означає, що ми повинні брати участь у цьому злочині».

При цьому бізнесмен робив неформальні спроби оминути доручення путіна. Розумів, що так його вплив буде дуже підірваний. Дзвонив усім, пропонував рішення: мовляв, готові піти під росгвардію. Плюс наполегливо просив контроль за підготовкою тероборони у прикордонних регіонах. Йому відмовили.

У Кремлі проблему з Пригожиним недооцінили. Ризик саме військового заколоту визнали нульовим — вважали, що так може вчинити лише божевільний. 

Зараз у Кремлі впевнені, що армії та силовикам вдасться зупинити колони ПВК Вагнера. 

Проте сам факт того, що російська влада допустила початок відкритого заколоту, вдарить по статусу та рейтингу путіна — навіть якщо силовикам вдасться розгромити армію найманців Пригожина.


Читати також