Основні правила та рекомендації щодо отримання закордонного паспорта в 16 років

отримання закордонного паспорта в 16 років

Згідно з чинним законодавством, громадяни України можуть отримати цей документ у будь-якому віці. Його оформляють навіть на немовлят. Цей документ не тільки підтверджує особу, а й надає можливість виїжджати за межі країни та повертатися в Україну. Українські паспорти є біометричними, тому ви зможете мандрувати за безвізом. Розберемось, як можна отримати закордонний паспорт до 16 років в Одесі та що саме для цього знадобиться. 

Для початку варто розглянути, куди треба звертатися для оформлення. Найпростіше та найшвидше оформити всі необхідні документи можна в центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс». Вони працюють як в Одесі, так і в інших великих містах України. Крім того, «Паспортний сервіс» має відділення в інших країнах (наприклад у Туреччині, Польщі, Словаччині, Німеччині тощо). 

Для оформлення закордонного паспорта потрібно написати заяву. Якщо дитині ще не виповнилося 14 років, то це роблять батьки чи інші її законні представники. З 14 років підліток пише заяву самостійно. Також потрібно сфотографуватися на паспорт. Згідно з законодавством, з 12-річного віку всі громадяни повинні фотографуватися на місці при оформленні документів. Якщо дитина не досягла 12-річного віку, то батьки можуть надати наявну фотокартку, якщо вона підходить за параметрами. На ній повинно бути видно 70% обличчя з чіткими контурами на білому фоні. Розмір — 10*15. Фото повинне друкуватися на матовому папері. Жодних дефектів на ньому не повинно бути. 

Що саме необхідно для оформлення паспорта

Отже, знадобляться:

  1. Свідоцтво про народження громадянина України.
  2. Чинний паспорт одного з батьків або законного представника підлітка. 

Якщо дитині вже виповнилося 14 років і вона отримала ID-картку, то її теж потрібно надати. Варто зазначити, що можуть знадобитися й інші документи, якщо хтось із батьків не має громадянства України чи з інших причин. Отже, якщо у вас є питання, варто задати їх співробітникам центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс». Вони детально проконсультують та допоможуть розібратися з тим, що саме потрібно надати та як скласти відповідну заяву. 

оформлення паспортаЯк проходить процедура отримання

Перше, що потрібно здійснити, — записатися на прийом у «Паспортний сервіс». Зробити це можна онлайн. Ви просто вибираєте зручний для вас час та найближче відділення (в Одесі працює два центри обслуговування громадян). Також пункти діють в інших країнах (наприклад у Польщі, Німеччині, Словаччині, Іспанії, Туреччині тощо). 

Після цього потрібно приготувати необхідні документи, про що написано вище. Потім потрібно буде прийти в центр обслуговування у вибраний час. На місці заповнюється заява на отримання паспорта та робиться оплата. Провести її можна карткою через термінал чи готівкою. Після цього співробітники сфотографують вас (це робиться на місці). 

Вся процедура займає близько 10–15 хвилин, тому не доведеться витрачати цілий день на черги. Після цього можна відправлятися у своїх справах. Далі залишається тільки чекати. Коли папери будуть готові, прийде смс-повідомлення на телефон. Далі потрібно буде з'явитися до центру й отримати новий закордонний паспорт. 

Варто зазначити, що є два варіанти оформлення: стандартний (від 20 робочих днів) та терміновий (від 7). При цьому вам потрібно буде сплатити 540 грн за сервісні послуги центру обслуговування громадян. Якщо є якісь питання, то можна отримати консультацію зручним для вас способом.


Читати також