Більше року від початку війни в Україні: як змінилося ставлення поляків?

Більше року від початку війни в Україні

Тема війни за східним кордоном залишається актуальною для поляків. Це викликає великі емоції – аж 70% мешканців Польщі відчувають через це тривогу. Результати останнього опитування PAYBACK Opinion Poll свідчать, що кожен п'ятий поляк як і раніше активно відстежує новини та підтримує Україну, хоча інфляція негативно впливає на масштаби допомоги.

Чи поляки все ще цікавляться темою війни?

Опитування показує, що майже 64% поляків постійно стежать за подіями в Україні. Основними джерелами інформації називають:

  • телепрограми (35%),
  • польські інтернет-портали (28%),
  • соціальні мережі (18%).

Хоча поляки намагаються бути в курсі подій за східним кордоном, більшість людей заявляють, що їхній інтерес до цієї теми змінився порівняно з початком російського вторгнення. Загалом 50% респондентів вказали, що відстежують новини України менше або значно менше, ніж рік тому, а 5% поляків повністю втратили інтерес до цієї теми. Лише 7% респондентів заявляють, що їхній інтерес зріс.

Поляки допомагають і заявляють про подальшу підтримку

Відразу після початку війни до допомоги Україні було залучено аж 67% поляків. Поляки найчастіше допомагали, беручи участь у збиранні подарунків (43%), надаючи фінансову підтримку через фонди й асоціації (26%), купуючи продукти, дохід від яких був призначений на підтримку України (12%) або через волонтерство (6%).

Через рік після початку конфлікту ця група суттєво зменшилася, але все одно 20% поляків беруть участь у благодійних акціях на підтримку українського народу. Найпопулярнішими формами підтримки залишаються пожертви (34%), фінансова підтримка фондів та асоціацій (25%) і закупівля продуктів, доходи від яких передаються Україні (15%).

У групі людей, які все ще активно підтримують Україну, 41% респондентів заявляють, що рівень їхньої допомоги не змінився протягом року. Приблизно 40% поляків заявляють, що рівень їхньої допомоги трохи нижчий (23%) або точно нижчий (17%), ніж на початку війни. Причиною цього є необхідність нести інші витрати (30%) та висока інфляція (24%). Проте впевненість в остаточній перемозі України виглядає непохитною: лише 2% респондентів обмежили свою допомогу через відсутність віри в ефективність допомоги, і лише 5% відчувають розчарування через затягування конфлікту.

Польське суспільство відчуває тривогу через війну

Результати останнього опитування PAYBACK Opinion Poll показують, що майже 70% поляків відчувають тривогу через війну на східному кордоні, а 46% бояться, що конфлікт може поширитися на Польщу. Протилежної думки дотримуються 26% поляків.


Читати також