Надійне джерело найважливіших новин Харкова та Харківської області

Харківщина

Харківщина – одна з провідних областей України, складова частина великого Слобожанського краю на українсько-російському порубіжжі. Аби не проґавити найважливіші новини Харківщини, рекомендуємо оформити передплату на газету «Слобідський карай».

Роль Харківщини у житті країни

У всі часи область грала і продовжує відігравати важливу роль в економічному, соціальному та політичному житті країни. Вона характеризується значною різноманітністю природних, господарських та історико-географічних особливостей, які мають суттєвий вплив на характер розвитку та розміщення її продуктивних сил, представляючи значний інтерес для харків'ян, гостей з ближнього та далекого закордоння, а також для вчених та підприємців.

Площа області – 31,4 тис. км2, що становить 5,2% території України. За цим показником Харківщина посідає 4 місце серед регіонів країни. Населення – 2769,1 тис. чол., тобто 6% від загальної чисельності населення України (2010 р.) – 3 місце в країні. За економічним потенціалом область посідає 4 місце серед усіх 27 регіонів України, виробляючи 6,1% її ВВП.

Обласний центр – м. Харків – 1463,7 тис. мешканців (2010 р.) – 2-й після Києва за чисельністю населення місто країни. Сайт, на якому публікуються новини Харкова з кожним роком відвідує все більше користувачів інтернету.

Економічна характеристика Харківської області

Територія Харківської області характеризується компактністю, що сприяє встановленню раціональних внутрішньообласних транспортно-економічних зв'язків. Природні умови – клімат, рельєф, ґрунтовий покрив, водні ресурси, корисні копалини – сприятливі для всіх форм господарської діяльності та комфортні для проживання населення.

Природно-ресурсний потенціал області – земельні, водні, мінеральні, рекреаційні, лісові ресурси – оцінюється у понад 21,2 млрд грн на рік, що дорівнює 4,2% його сумарної величини в Україні (5-е місце серед регіонів).

Основну частину ПРП області складають:

  • земельні ресурси 96 (54,7%),
  • за ним слідують природно-рекреаційні (15,3%),
  • мінеральні (14,1%), водні (11,4%),
  • лісові (3,9%),
  • фауністичні (0,6%).

Найгірше область забезпечена водними та лісовими ресурсами.

Регіональна економіка Харківської області є відносно потужним народногосподарським комплексом, який за своїм виробничим та науково-технічним потенціалом можна віднести до найбільших в Україні. Маючи у своєму розпорядженні 5,2% її території та 6% населення, регіон виробляє 6,1% сумарного ВВП країни. За цим показником він посідає четверте місце в Україні (після Києва, Донецької та Дніпропетровської областей). Про економічні новини Харківської області можна прочитати на сайті газети «Слобідський край».


Читати також