Важливі поради щодо догляду за АКБ

автомобільний акумулятор

Акумулятор — один із найважливіших елементів автомобіля, що відповідає за запуск, а також роботу світла та панелі приладів. Багато автовласників чомусь не замислюються над тим, що АКБ необхідно своєчасно доглядати, щоб продовжити експлуатаційний термін. Недбале ставлення призводить до того, що батарея «вмирає» вже через кілька років. Щоб цього не трапилося, важливо дотримуватися ряду правил, про які поговоримо нижче.

Основні нюанси та рекомендації

Перше правило у догляді за АКБ — підтримувати чистоту та сухість. Якщо на поверхні батареї накопичується бруд і з'являються розводи від електроліту, це може призвести до швидкого зношування та поломки. Важливо хоча б раз на пару тижнів протирати акумулятор бавовняною серветкою (можна з перекисом водню). Не забудьте вичистити бруд із дрібних деталей та отворів (наприклад, газовідведення часто забивається, що стає причиною поломки). Також важливо спостерігати за станом клем і не допускати появи окису й іржі, що призводить до витоку енергії.

Хороша фіксація — запорука не лише довгої роботи АКБ, а й безпеки руху. Якщо кріплення затягнуті слабо, пластини всередині батареї можуть швидко деформуватися. Також слабо закріплені дроти можуть злетіти під час руху, що загрожує відмовою важливих систем електроніки та втратою керованості автомобіля. Регулярно перевіряйте якість фіксації клем перед поїздкою, особливо якщо машина довго простояла у гаражі.

АКБ, що обслуговуються, необхідно перевіряти на рівень вмісту електроліту. Якщо кількість рідини критично мала, ККД батареї суттєво падає, особливо у морозну погоду. Якщо ситуація застала зненацька, можна підняти рівень електроліту за допомогою дистильованої води. Однак надмірно заливати автомобільний акумулятор рідиною також не варто: орієнтуйтеся на позначки та рекомендації виробника.

Правильне заряджання — ще один нюанс, який відповідає за тривалий термін служби АКБ. Є кілька правил, яких слід дотримуватися:

  • взимку не можна заряджати батарею на морозі: необхідно попередньо нагріти її до кімнатної температури у приміщенні;
  • електроліт шкідливий для дихальних шляхів, тому заряджати АКБ необхідно в кімнаті, що ретельно провітрюється (бажано — нежитловій);
  • перед початком зарядки рекомендується зачистити клеми від залишків мастильних матеріалів і грязьового нальоту, а також привести до гарного стану корпус;
  • підключення ЗП до АКБ необхідно виконувати строго відповідно до інструкції (правила та послідовність відрізняються для різних зарядних пристроїв);
  • якщо ЗП не автоматичний, важливо контролювати процес та не допустити перезарядження акумулятора, що веде до поломки.

Зрештою, важливо правильно експлуатувати акумулятор. Заборонено «мучити» його стартером: якщо взимку не вдається завести машину, потрібно робити перерви перед повторною спробою запуску щонайменше хвилину. Слідкуйте за напругою на клемах: для цього варто купити кишеньковий мультиметр. Якщо автомобіль має тривалу перерву в експлуатації, рекомендується зняти акумулятор і помістити в сухе та бажано тепле приміщення.

Читати також


up