Які ігрові набори сприяють розвитку дитини?

Які ігрові набори сприяють розвитку дитини?

З ностальгією можна згадати ті часи, коли дітям для розваги достатньо було калюжі, багнюки чи кількох палиць. Малюки люблять творчо грати з тим, що знайдеться під рукою, але ідея приносити додому каміння, пісок та палички не дуже подобається батькам. Сучасні розвиваючі іграшки є набагато чистішою та безпечнішою альтернативою. До таких іграшок відносяться:

  • конструктори та пазли,
  • дитячі кухні,
  • лікарські набори,
  • набори інструментів,
  • набори для рибалки,
  • пластичні маси тощо.

Як пазли впливають на розвиток дитини?

Пазли – це розвага, яка супроводжувала багато поколінь дітей і продовжує бути актуальною дотепер. Завдяки різним рівням складності пазли довго не набридають дітям. Ті, що складаються з кількох частин, підходять для найменших, а набори з десятками тисяч елементів зацікавлять навіть дорослих.

Окрім розваги, пазли мають багато корисних функцій:

  • Розвивають концентрацію, терпіння та увагу. Складання пазлів – це завдання, яке вимагає терпіння та послідовності, а також планування своїх дій.
  • Розвивають дрібну моторику рук. Ця функція особливо важлива для найменших дітей, які тільки вчаться втримувати дрібні елементи та маніпулювати ними. Складання пазлів розвиває ділянки в мозку дитини, які обробляють тактильні подразники. Крім того, деталі пазла вчать дитину пізнавати різні форми.
  • Допомагають дитині заспокоїтися. Збудженій дитині варто запропонувати складати пазли, коли ви хочете, щоб вона заспокоїлася після насиченого дня. Таке заняття дасть позитивний ефект при укладанні дитини спати.
  • Розвивають допитливість. Упорядковуючи зображення, дитина приділяє більше уваги деталям, ніж при звичайному розгляданні зображення. Спільне складання пазлів може спровокувати розмови з дитиною на різні теми. Таким чином, залежно від теми зображення ви можете пробудити інтерес малюка до мистецтва, архітектури чи природи.

Пластичні маси – розвиток м'язів кисті

Діти люблять ліпити та місити. На щастя, сьогодні можна купити іграшки, які є сучасним аналогом глини та вуличної багнюки. У продажу є безліч готових пластичних мас різної консистенції та кольору.

Розминаючи масу, дитина зміцнює м'язи рук, які так важливі при навчанні письма. Гра з пластичною масою розвиває уяву, але також може допомогти у вивченні шкільних предметів, наприклад математики. Розділивши масу на будь-яку кількість елементів, можна вчитися рахувати.

Ще однією цінністю цього виду ігор є їх заспокійлива та лікувальна дія на дітей з гіперактивністю та порушеннями уваги. Вони добре допомагають заспокоїти збуджену дитину.


Читати також