Припиніть «гризти» себе: як звільнитися від внутрішнього звинувачення

Припиніть «гризти» себе: як звільнитися від внутрішнього звинувачення

Почуття недостатності та внутрішнього звинувачення є поширеними явищами, з якими майже кожен із нас стикається. Незалежно від того, наскільки багато ми досягли в житті, воно може стояти як перешкода нашому щастю та самореалізації. Чи не час зупинитися та поміркувати над цим явищем, знайти способи подолати цей токсичний образ себе? Давайте з’ясуємо, що стоїть за цими внутрішніми турбулентностями та як повернути гідне ставлення до себе.

Це почуття провини, причому токсичної. Воно починає зсередини з’їдати, раз за разом опускаючи нас з головою у власну «недостатність»:

  • «он там люди як люди – активні, працюють з ранку до ночі, а я і з ліжка встати не можу»,
  • «ось ці хлопці та дівчата на передовій, от вони молодці, а з мене яка користь тут?»,
  • «так, я щось роблю, але міг / могла б значно більше».

Знайомо?

З одного боку, почуття провини може стимулювати не зупинятися і робити ще більше, ніж ми робимо. Допомагає вижити, об’єднуватися та підтримувати одне одного. З іншого – воно навпаки може нас зупиняти, призводячи до стану фрустрації. Замість підйому та мотивації рухатися, ми втрачаємо енергію, бажання щось робити.

Як бути з цим?

  • Зупиняйтесь і помічайте, що відбувається всередині.
  • Запитуйте себе: які факти підтверджують, що я дійсно винен?
  • А які є факти того, що я не винен?
  • На що я дійсно маю вплив зараз, а на що - ні?
  • Перерахуйте, а краще запишіть те, що вже зробили. Насамперед для себе і своїх рідних.
  • Дайте собі відповідь на запитання: якби мій друг або подруга відчували таку ж провину, щоб ти міг їм сказати?     
     

Ви вціліли, змогли зберегти своє життя і здоров’я – це вже велике досягнення сьогодні! Допомогли іншому в чомусь – прекрасно!

Пам'ятаймо, що кожен із нас є унікальним і цінним незалежно від того, скільки ми досягли у своєму житті. Намагаючись перестати «гризти» себе, давайте зупинимось і почуємо голос розуму. Дамо собі визнання за все, що ми зробили, навіть якщо це здається невеликим. Запишімо свої досягнення та цінуймо кожну перемогу (незалежно від її масштабу). Зосередьмося на тому, на що ми маємо вплив, і не втрачаймо енергію на зайві звинувачення. Наша сила полягає в умінні поважати та любити себе, бо те, що ми робимо, є цінним вкладом у наше життя та життя інших. Нехай цей процес допоможе нам знайти внутрішню рівновагу та гідність, а також розкрити нові горизонти для особистого розвитку і щастя.

БФ «Право на захист»


Читати також