Екологічний спосіб життя приносить щастя як багатим, так і бідним країнам

Про екологічний спосіб життя

Автор: Стюарт Кепстік, старший науковий дослідник з психології Кардіффського університету.

Ідея про те, що піклування про довкілля передбачає жертовність та обмеження, знайшла своє відображення в критиці з боку Бориса Джонсона на адресу «екологічних диваків, що обожнюють сорочки, обіймають дерева та полюбляють боби мунг». У 2020 році прем’єр-міністр Великої Британії сказав, що всі мають розуміти: хоча екодружній спосіб життя може бути гідним, але він робить життя досить прісним.

Однак, подивіться на факти, і ви побачите іншу картину. Сьогодні численні дослідження показують, що існує позитивний зв’язок між екологічно правильною поведінкою та особистим благополуччям. Це може бути пов’язане з тим, що вжиття заходів задля захисту навколишнього середовища змушує нас почуватися добре, задовольняючи наші основні психологічні потреби – наприклад, відчуття того, що ми робимо корисний внесок у світ чи діємо відповідно до наших власних цінностей та інтересів.

Ефект може діяти у зворотному напрямку: люди в позитивному настрої з більшою ймовірністю будуть звертати увагу на довкілля та діяти на користь йому, а не собі. У міру розуміння, що спосіб життя, спрямований на споживання ще більшої кількості енергії та природних ресурсів, не дуже корисний для планети або нашого власного благополуччя, існує дражлива перспектива того, що люди могли б натомість жити краще, споживаючи менше.

Знакова доповідь Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) попереджає, що відмова від викопного палива та способу життя з високим рівнем викидів, який воно дозволяє вести, має розпочатися негайно. Хороша новина полягає в тому, що, всупереч поширеній думці, в цьому процесі можна виграти набагато більше, ніж втратити.

Добре для вас, добре для планети

У нещодавно опублікованому дослідженні я з колегами-науковцями ретельно проаналізували взаємозв’язок між екологічними діями та суб’єктивним благополуччям (по суті, наскільки людина щаслива). Ми хотіли з’ясувати, чи можливе одночасно більш екологічне та щасливе життя тільки в заможних країнах або для людей, які живуть у них з великим достатком. Ймовірно, можливість почуватися добре через свій «зелений» вибір – це привілей, який доступний по кишені тільки певним людям.

Досі це залишається неясним. Хоча дослідження на цю тему проводилися в різних частинах світу, включаючи Китай, Мексику та Велику Британію, більшість досліджень присвячено життю людей у багатих країнах глобальної півночі.

У нашому дослідженні використовувалися результати опитування, зібрані майже у 7000 людей у семи країнах: Бразилія, Китай, Данія, Індія, Польща, Південна Африка та Велика Британія. Ми виявили, що незалежно від країни проживання, зі збільшенням прихильності людей до екологічних дій – наприклад, скорочення харчових відходів, купівлі екологічно чистих продуктів, пожертвування грошей на екологічні кампанії або взяття участі в природоохоронній діяльності, – зростало і їхнє суб’єктивне благополуччя. Цей ефект спостерігався у всіх семи досліджуваних нами країнах – від Данії, що посідає 11-е місце в Індексі людського розвитку ООН, до Індії, що посідає 130-е місце.

Екологія. Городи

На особистому рівні зв’язок між екологічною поведінкою та благополуччям був настільки ж виражений у людей з нижчими доходами, як і у людей з вищими доходами. Ми також виявили, що незалежно від того, наскільки альтруїстичними чи матеріалістичними вважали себе люди, їхнє особисте благополуччя підвищувалось однаковою мірою внаслідок більш екологічної поведінки. Чи є ви переконаним «захисником дерев» чи ні, схоже, не має великого значення.

Однак ми виявили, що цей зв’язок між поведінкою та благополуччям різниться в культурах. У місцях, які зазвичай вважаються більш колективістськими у плані соціальної організації та світогляду – у нашому дослідженні це були Бразилія та Китай – ми виявили, що екологічно корисні дії, в яких брали участь відразу кілька людей, зокрема спільна посадка дерев, мали особливо сильний вплив на благополуччя. Цей ефект не спостерігався в більш індивідуалістичних суспільствах, таких як Велика Британія та Данія.

Акцентуйте увагу на позитивних моментах

Наші результати свідчать про те, що існує стійкий взаємозв’язок між екологічними діями та особистим благополуччям, який охоплює різні частини світу і справедливий для різних обставин і поглядів на життя. Так само, як низько вуглеводна дієта, як правило, більш здорова, а їзда на велосипеді та піші прогулянки не тільки зменшують викиди, а й сприяють фізичним навантаженням, наше дослідження доповнює дані, які пов’язують екологічну поведінку з кращою якістю життя.

Задля ясності, наше дослідження не ставило за мету порівняти екологічну поведінку з будь-якими іншими видами діяльності. Питання про курку та яйце також не отримало повної відповіді в дослідженні. Можливо, вищий рівень добробуту сприяє екологічній поведінці так само, як і зворотне. Але в будь-якому випадку, справедливо буде сказати, дивлячись на наші результати, що люди, які дбають про навколишнє середовище, зазвичай щасливіші.

Це повинно стати гарною новиною як для активістів, так і політиків. Замість того, щоб думати, що робити добрі вчинки заради збереження довкілля є тягарем, ми повинні знайти способи підкреслити позитивний потенціал. Поліпшення добробуту та подолання кліматичної кризи можуть бути як економічно ефективними, так і соціально привабливими. Ініціативи та кампанії, спрямовані на заохочення екодружньої поведінки, повинні наголошувати на важливості таких дій як для людей, так і для планети.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «Climate change: greener lifestyles linked to greater happiness – in both rich and poor countries» в журналі The Conversation 4 квітня 2022 р.

Переклали студенти групи 21п Факультету іноземної філології Національного університету імені М.П. Драгоманова.


Читати також