Останні новини у світі високих технологій. 10.05.2022

Останні новини у світі високих технологій. 11.05.2022

Ви просили, ми виконуємо.

На численні прохання ми відновлюємо рубрику Новини технологій за тиждень.

Отож, ми знову розповідаємо про новини науки та високих технологій. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам всім неба!

Яким буде новий iPad Pro

Чутки про те, що цього року Apple представить нове покоління планшетів iPad Pro, ходять давно, а зараз з'явилися концептуальні рендери, які виконані з урахуванням чуток.

Тонкі рамки екрану – великий плюс перспективного iPad Pro, проте для збереження системи Face ID доведеться перейти до меню. Причому його розташування, і логотип на тильній панелі вказують на те, що планшет набагато більше часу використовуватиметься в горизонтальній орієнтації, ніж у вертикальній.

Сам логотип на задній панелі побільшає і, згідно з чутками, буде оформлений склом – для реалізації бездротової зарядки. У квітні редактор авторитетного ресурсу Bloomberg Марк Гурман (Mark Gurman) повідомив, що iPad Pro нового покоління поряд із SoC M2 отримає підтримку MagSafe. Що стосується платформи M2, то, як очікується, вона збереже 8-ядерний CPU, але у GPU буде більше ядер - 9-10 замість 7-8 у M1. Apple M2 буде проводитися за 4-нанометровим техпроцесом.

новий iPad Pro

новий iPad Pro

новий iPad Pro

новий iPad Pro

Прем'єра нового iPad Pro очікується восени, мабуть, у вересні. До того моменту нинішнім iPad Pro виповниться вже 16 місяців, тому навряд чи Apple буде тягнути з випуском нового покоління.

Хакери Anonymous заявили про злом федеральної корпорації МСП та крадіжку 480 ГБ даних

Хакери отримали доступ до 480 ГБ даних, які включають 75 000 файлів, електронні листи та образи дисків

Хакерські угруповання Anonymous і NB65 заявили про злом російської федеральної корпорації МСП, в екосистему якої входять МСП Банк, фонд «МИР», лізингові компанії та регіональні організації.

Також стверджується, що хакери отримали доступ до 480 ГБ даних, які включають 75 000 файлів та електронні листи. Усі документи викладені на Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) — некомерційний сайт для інформування про витік даних, заснований у 2018 році. Іноді ресурс називають наступником WikiLeaks.

Хакерські угруповання Anonymous

Нещодавно Anonymous та NB65 заявили про злом російської компанії та однойменної платіжної системи Qiwi, а також про крадіжку 10,5 ТБ даних, включаючи інформацію про 12,5 млн кредитних карток клієнтів та 30 млн записів про платежі. У березні NB65 та Anonymous заявили про злом всеросійської державної телерадіокомпанії.

Індія у 2024 році відправить до Венери автоматичну дослідницьку станцію

Індія стала першою державою світу, якій вдалося доставити апарат на орбіту Марса з першої спроби

Голова Індійської організації космічних досліджень (ISRO) Шрідхара Панікер Сомнатх повідомив, що його відомство планує запустити автоматичну дослідницьку станцію до Венери в 2024 році, коли положення Венери щодо Землі буде найбільш сприятливим для такого польоту.

Індія у 2024 році відправить до Венери автоматичну дослідницьку станцію

«Індія може здійснити підготовку та запуск місії до Венери у дуже короткий термін, оскільки Індія має для цього потенціал», – сказав Сомнатх.

Старт місії запланований на грудень 2024 року, а вихід станції на венеріанську орбіту – на наступний рік, коли Земля та Венера будуть близько одна до одноъ, що дозволить досягти Венери з мінімальною витратою палива. Вікно для запуску досить вузьке: якщо не вдасться запустити апарат у 2024 році, то зручне вікно для запуску буде тільки через сім років – у 2031 році.

Глава ISRO зазначив, що відомство вже має плани на те, які дослідження проводитиме індійський космічний апарат. Станція вивчатиме процеси на поверхні Венери, проводитиме неглибоку підповерхневу стратиграфію, аналіз будови та динаміки атмосфери, а також вивчатиме взаємодію сонячного вітру з венеріанською іоносферою.

Слід зазначити, що Індія має великий досвід підготовки автоматичних місій до інших небесних тіл Сонячної системи. Першу індійську місячну автоматичну станцію «Чандраян-1» було виведено на орбіту Місяця в листопаді 2008 року. Апарат працював до серпня 2009 року. Індійську марсіанську станцію «Мангальян-1» було виведено на орбіту Марса у вересні 2014 року. Індія тоді стала першою державою світу, якій вдалося доставити апарат на орбіту Марса з першої спроби і першою країною Азії, якій це взагалі вдалося. За минулі роки станція надіслала на землю тисячі фотографій планети загальним обсягом 2 ТБ, а також зробила знімки супутників Марса – Фобоса та Деймоса.

Перший у світі смартфон з камерою 200 Мп та Snapdragon 8 Gen 1 Plus

Новий флагман Motorola може бути представлений вже 10 травня. Це буде Edge 30 Ultra

Схоже, перший смартфон із 200-мегапіксельною камерою вийде вже за кілька днів.

Компанія Motorola оголосила про анонс новинки, не називаючи її, намічений на 10 травня. Смартфон відомий під кодовим ім'ям Frontier, а на ринку він очікується з ім'ям Edge 30 Ultra.

Перший у світі смартфон з камерою 200 Мп та Snapdragon 8 Gen 1 Plus

Цей смартфон також буде першим серед анонсованих із SoC Snapdragon 8 Gen 1 Plus. Щоправда, з огляду на сьогоднішні дані про затримку виходу платформи тепер невідомо, коли у продажі з'явиться сам смартфон.

Що ж до інших параметрів, новинці приписують 144-герцевий екран OLED діагоналлю 6,67 дюйма, 12 ГБ ОЗУ, акумулятор ємністю 4500 мА•год та 150-ватну зарядку.

На відеокартах серії GeForce RTX 3000 вперше повністю обійшли обмежувач майнінгу

Розробники сервісу NiceHash повідомили, що їм вдалося зняти захист від майнінгу Lite Hash Rate (LHR) на відеокартах серії GeForce RTX 3000 – обмеження на майнінг залишилися лише на відеокартах RTX 3050 та RTX 3080 12GB.

Технологія LHR обмежувала майнінг GeForce RTX 3000 аж до 50%. Якийсь час тому NiceHash вдалося розблокувати LHR, щоб знизити обмеження до 30%. Ще 9 місяців потрібно, щоб відеокарта могла видавати 100% своєї потужності на майнінг.

На відеокартах серії GeForce RTX 3000 вперше повністю обійшли обмежувач майнінгу

В результаті, майнінг на відеокартах серії GeForce RTX 3000 розблокували, але тільки при видобуванні криптовалюти з алгоритмом Dagger-Hashimoto (Ethash) - на ньому, зокрема, працює криптовалюта Ethereum.

ЗМІ повідомили про скорочення постачань Lenovo та Xiaomi в росію через побоювання санкцій

Китайські компанії Lenovo і Xiaomi скоротили кількість поставок своєї продукції в росію через страх перед західними санкціями - про це пише видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела. Офіційних заяв із боку компаній поки не було.

Імовірно, що позиція компаній пов'язана з політикою Китаю, який продовжує займати нейтралітет щодо війни росії в Україні. І хоча прямого тиску з боку китайської влади немає, у Lenovo та Xiaomi побоюються санкцій, через які вони втратять доступ до західних технологій, поставок та контрактів.

Apple, Google та Microsoft планують відмовитися від паролів

Технологічні гіганти США планують використовувати нові стандарти ідентифікації, що забезпечують більш безпечний доступ до облікових записів або пристроїв.

Компанії планують спільно підтримувати загальний стандарт, який дозволить людям входити в систему, розблоковуючи свої мобільні телефони за допомогою відбитка пальця або розпізнавання обличчя.

"Повний перехід до світу без паролів почнеться з того, що споживачі зроблять його природною частиною свого життя", - сказав віце-президент Microsoft Алекс Саймонс.

Використання паролів вважається серйозним проломом у безпеці. Люди роблять їх занадто простими або використовують один і той же пароль кілька разів, щоб спростити керування багатьма обліковими записами.

Прийняття стандартів, створених Альянсом FIDO та Консорціумом Word Wide Web, дозволить веб-сайтам та виробникам пристроїв вбудовувати у свої пропозиції опції входу без пароля. Передбачається, що використання безпечних ключів замість паролів запобігатиме фішинговим атакам хакерів.

Apple, Google та Microsoft планують відмовитися від паролів

Підтримка входу без паролю буде вбудована у програмне забезпечення Android та Chrome протягом наступного року. Apple і Microsoft оголосили про плани зробити те саме зі своїм програмним забезпеченням.

Такий спосіб ідентифікації бачиться безпечнішим, ніж двофакторна автентифікація, пов'язана з надсиланням одноразових кодів доступу з SMS або з підтвердженням через електронну пошту.

Google розпочав блокування акаунтів депутатів російської Держдуми, які потрапили під американські санкції

Google заблокував особистий обліковий запис депутата Держдуми Останиной і видалив канал на YouTube.

У сповіщенні Google про блокування облікового запису зазначається, що він був «відключений відповідно до правил компанії щодо обмеження експорту та застосування санкцій і не може бути відновлений».

Нагадаємо, що і поштовий сервер Держдуми розміщувався на серверах Google.

З ігор у Steam стали видаляти російську мову

Steam-версія гри My Little Pony: A Maretime Bay Adventure вимкнула підтримку російської мови

Повідомляється, що гра не підтримує російською мовою аудіодоріжку та текст. Інформація підтверджується завдяки ресурсу SteamDB, який дає змогу відстежити всі зміни, що проводилися 5 травня. На сторінках гри в Steam вже з'явилася табличка «Не підтримується російська мова».

На початку березня користувачі помітили, що з російського Steam стали пропадати деякі ігри Microsoft, Rockstar, EA та Activision. Користувачам заборонили купувати такі тайтли, як Sea of ​​Thieves, Halo Infinite, Gears 5, Call of Duty: Black Ops 3, GTA V, Red Dead Redemption 2, FIFA 22, Apex Legends та інші.

З ігор у Steam стали видаляти російську мову

США пропонує винагороду $15 млн за інформацію про російських кіберзлочинців

США оголосили «полювання» на групу кіберзлочинців Conti, що базується в Росії.

За інформацію про учасників групи належить винагорода у розмірі $15 мільйонів. Так, нагорода включає $10 мільйонів за ідентифікацію або місцезнаходження лідерів групи та $5 мільйонів за інформацію, яка призведе до арешту будь-кого, хто брав участь у змові з Conti.

США пропонує винагороду $15 млн за інформацію про російських кіберзлочинців

За оцінками ФБР, за допомогою програм-здирників кіберзлочинці Conti обдурили понад 1000 жертв та отримали від них понад $150 мільйонів. Минулого року ФБР заявило, що Conti несе відповідальність за завдання ударів по 16 медичних мережах та мережах швидкого реагування США. Також Conti звинувачують у квітневій атаці на податкові та митні платформи Коста-Ріки, що вплинуло на зовнішню торгівлю центральноамериканської країни. А у лютому угрупування пообіцяло атакувати ворогів кремля, якщо вони відреагують на вторгнення росії в Україну.

"Пропонуючи цю нагороду, США демонструють свою прихильність до захисту потенційних жертв програм-вимагачів по всьому світу від експлуатації кіберзлочинцями", - зазначив представник Держдепартаменту Нед Прайс (Ned Price).


Читати також