Прокрастинація викликає проблеми зі здоров’ям та кар’єрою, але ви можете зупинити її

Прокрастинація

Авторка: Фущія Сирой, професорка соціальної психології та психології здоров’я Даремського університету.

Ви коли-небудь картали себе за прокрастинацію? Можливо, ви складаєте листа другу, якого вимушені підвести, або пишете великий звіт для школи чи роботи та робите все можливе, щоб уникнути цього, але глибоко всередині знаєте, що повинні просто продовжувати працювати.

На жаль, відчитавши себе, ви не перестанете прокрастинувати знову. Насправді це одна з найгірших речей, які ви можете зробити. Це важливо, тому що, як показують мої дослідження, прокрастинація не просто забирає час, а насправді пов’язана з реальними проблемами.

Прокрастинація не є наслідком лінощів або поганого управління часом. Наукові дослідження показують, що прокрастинація виникає через погане управління настроєм.

Це має сенс, якщо врахувати, що люди більш схильні відкладати початок або завершення завдань, до яких вони відчувають відразу. Якщо одна лише думка про завдання викликає у вас занепокоєння або загрожує вашому почуттю власної гідності, ви з більшою ймовірністю відкладете його виконання.

Дослідження показали, що ділянки мозку, пов’язані з виявленням загрози та регулюванням емоцій, відрізняються у людей, які хронічно прокрастинують, порівняно з тими, хто не прокрастинує часто.

Коли ми уникаємо неприємного завдання, ми також уникаємо негативних емоцій, пов’язаних із ним. Це приносить нам задоволення і привчає нас використовувати прокрастинацію для покращення настрою. Якщо замість цього ми займаємося більш приємними справами, ми отримуємо ще один заряд позитиву.

Завдання, які є емоційно навантаженими або складними, наприклад, підготовка до іспиту або до публічного виступу, є першими кандидатами на прокрастинацію. Люди з низькою самооцінкою більш схильні до прокрастинації, як і люди з високим рівнем перфекціонізму, котрі побоюються, що їхню роботу будуть суворо оцінювати інші. Якщо ви не завершите цей звіт або ремонт будинку, тоді те, що ви зробили, не може бути оцінено.

Але почуття провини і сорому часто залишається, коли люди намагаються відволікти себе більш приємними справами.

У довгостроковій перспективі прокрастинація не є ефективним способом керування емоціями. Покращення настрою, яке ви відчуваєте, є тимчасовим. Після цього люди схильні вдаватися до самокритичних роздумів, які не тільки погіршать їх уже негативний настрій, але ще й посилять їхню схильність до прокрастинації.

Чим шкідлива прокрастинація?

прокрастинація шкода

Тож чому це така проблема? Коли більшість людей думають про ціну прокрастинації, вони мають на увазі втрату продуктивності. Наприклад, дослідження показали, що прокрастинація у навчанні негативно впливає на успішність студентів.

Але академічна прокрастинація може торкнутися інших сфер життя студентів. В одному дослідженні за шестимісячний період понад 3000 німецьких студентів, які повідомляли про прокрастинацію у навчальній роботі, були більш схильні до академічних порушень, таких як списування та плагіат. Але поведінкова прокрастинація була більш тісно пов’язана з використанням нечесних виправдовувань для продовження термінів здачі.

Інші дослідження показують, що працівники в середньому витрачають майже чверть свого робочого дня на прокрастинацію, і знову це пов’язано з отриманням гірших результатів. В одному американському опитуванні, в якому взяли участь понад 22000 працівників, учасники, які сказали, що вони регулярно прокрастинували, мали нижчий річний дохід і меншу стабільність у роботі. З кожним підвищенням показника хронічної прокрастинації на один бал зарплата зменшувалася на 15000 доларів США.

Прокрастинація також пов’язана з серйозними проблемами зі здоров’ям і самопочуттям. Схильність до прокрастинації пов’язана з поганим психічним здоров’ям, включаючи високий рівень депресії і тривоги.

У численних дослідженнях я виявила, що люди, які регулярно відкладають справу, повідомляють про більшу кількість проблем зі здоров’ям, таких як: головний біль, грип і застуда, а також проблеми з травленням. Вони також мають підвищений рівень стресу та погану якість сну.

Вони були менш схильні до практикування здорової поведінки, такої як здорове харчування та регулярні фізичні вправи, і використовували деструктивні стратегії подолання стресу. В одному дослідженні за участю понад 700 людей я виявила, що люди, схильні до прокрастинації, мають на 63% більший ризик погіршення здоров’я серця, враховуючи інші риси особистості та демографічні показники.

Як перестати відкладати

Вміння не відкладати на потім не вирішить усіх ваших проблем. Але пошук кращих способів регулювання емоцій може бути шляхом до покращення вашого психічного здоров’я і благополуччя.

Важливим першим кроком є керування вашим середовищем та особистим баченням завдання. Існує низка стратегій, які можуть допомогти вам позбутися відволікаючих факторів і налаштувати справи так, щоб вони викликали менше тривоги та були більш значущими. Наприклад, нагадайте собі, чому завдання важливе і цінне для вас, і це може посилити ваше позитивне ставлення до нього.

Прощення себе та співчуття, коли ви відкладаєте справи, можуть допомогти розірвати цикл прокрастинації. Визнайте, що вам погано, не засуджуючи себе. Нагадайте собі, що ви не перший, хто зволікає, і не останній.

Такі дії можуть допомогти позбутися негативних почуттів, які виникають у нас, коли ми зволікаємо. Це може полегшити повернення на правильний шлях.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «Procrastinating is linked to health and career problems – but there are things you can do to stop» в журналі «The Conversation» 16 серпня 2022 р.


Переклали Ян Додатко, Маргарита Клименко і Катерина Шарабура.


Читати також