27.02.2023
Розваги
eye 432

Секрети японського спокою

Секрети японського спокою

Жителі Японії усміхнені, доброзичливі, терплячі. Як їм це вдається? Публікуємо розділи з книги Кендіс Кумай ««Кінцуги. Японське мистецтво перетворювати невдачі на перемоги».

«Діти навчаються, спостерігаючи за тим, що роблять їхні батьки, а не слухаючи, що вони говорять».
Японська приказка

Не бійтеся недосконалості

Земля Японії далека від ідеалу, погода може бути різкою: холодні зими, спекотне літо та дощові сезони) і завжди є небезпека природних катастроф, таких як землетрус чи цунамі. Але замість того, щоб жити в страху (або вважати, що їм не пощастило), японці сприймають, що загалом у житті є місце невпевненості та темряві. Досконалість здається чудовою, але швидко минає. Хороші часи не будуть постійними.

Вабі-сабі може навчити вас як цінувати красу зів'ялої квітки або чашки, що тріснула, так і …фізичну форму. Чи це шрам, зморшки через сміх, веснянки чи сиве волосся — вабі-сабі вважає цю відмінність красою. Ось що ви можете зробити, щоб допомогти собі прийняти вабі-сабі:

  • обнультесь: зміна пір року — гарна нагода повернутися до природи. Ви можете вирушити на просту прогулянку, піти в гори або бігати і витратити час, щоб поміркувати. Спостерігайте за недосконалістю навколо вас. Чи це зміна кольору листя, мох, що росте на камінні, або вкрита пліснявою кора дерева — все це перед очима того, хто дивиться. Недосконалість – частина природного порядку.
  • замініть судження на прийняття: у нас є упередження до людей, яких ми зустрічаємо, і ми швидко готові судити інших. ...Якщо ви вирішите не дивитися через лінзи судження, вас вразить побачена вами краса.
  • прощайте: люди не ідеальні. Вони роблять помилки, або як мій друг Річард одного разу сказав мені: "Люди можуть неправильно функціонувати". Частина практики вабі-сабі полягає в тому, щоб навчитися приймати та прощати. Це не завжди легко, але краще відпустити та пробачити, ніж жити з вузлом у животі.
  • перестаньте порівнювати: в епоху соціальних мереж легко порівнювати себе з іншими. Але якщо ми перестанемо це робити, то зможемо дозволити собі набути миру і прийняття.
  • спрощуйте: рівновага полягає в тому, щоб уповільнитись і насолодитися тим, що у нас є. Заняття вабі-сабі також може означати спрощення вашого життя. У вас є все, що вам потрібно на даний момент. Жодні надмірності ви не візьмете з собою, коли підете.
  • працюйте над прийняттям самого себе: це, швидше за все, одна із найскладніших речей, яким вам потрібно навчитися. Прийняття себе процес, але мені здалося корисним проводити час на самоті. Коли ви самі, вам не потрібно ні про кого хвилюватися. Ви можете зняти маску і просто бути собою. Прийміть той факт, що кожна людина має свої недоліки, включаючи вас.

<...>

Вабі-сабі багато в чому — про зміну свого світогляду, щоб подивитися на життя з іншого погляду. Цінуйте боротьбу більше, і життя стане трохи легшим. Без боротьби ви ніколи не зможете користуватися своєю силою та вашим справжнім потенціалом. Іноді мета життя – не перемога. Іноді це просто життя, подолання, відчуття, навчання, спроби та невдачі. Коли ви пройдете через це, ви будете вдячні за чудовий, неідеальний вигляд.

Дозвольте собі сумувати

Американська культура трохи одержима позитивністю. З юного віку нас вчать підходити до життя з… «все-можу»-отношением... Дітей вчать... з того що, якщо у них хороші думки, то вони й добре справлятися з роботою.

Японська культура має реалістичніший підхід. Життя не може завжди бути ідеальним. Фраза «моно але аваре» буквально перекладається як «сумна чарівність речей»... У цій ідеї є легкий сум — через швидкоплинність життя, — і в японській культурі це сприймається як реальність, а не як те, з чим треба боротися. Моно але аваре — про те, щоб бачити речі такими, якими вони є. Іноді все буде добре, а іноді погано. Без темряви не може бути світла... Погані речі неминуче відбуваються, ми маємо можливість виявити співчуття до інших.

Вабі-сабі

Вмійте терпіти

2011 року на Японію обрушилася серія руйнівних подій. Землетрус 9,1 бала — найбільший у Японії — стався на 231 милю північніше Токіо. Воно викликало величезне цунамі з хвилями 9 м заввишки, пошкодивши кілька ядерних реакторів на станції Фукусіма Даїті. Катастрофа забрала понад 22 000 життів, і збитки оцінювалися у мільярди доларів США.

Поки решта світу сумувала про величезні втрати і надсилала гуманітарну допомогу, японці робили те, що завжди роблять. Терпіли.

З дитинства японці вчать своїх дітей принципу "гаман" - здатності виносити біль, залишаючись спокійним, терплячим та стійким. Коли японська дитина голодна чи скаржиться, її мама відповість «гаман!». За традицією, японці не скаржаться і не реагують різко на важкі часи. Вони швидше вважають за краще залишатися спокійними і дозволити бурі пройти, поки вони тихо зазнають труднощів на шляху.

Нам не потрібно чекати на бурю, щоб попрактикувати «гаман». Ми можемо робити це у нашому повсякденному житті. Не важливо, що відбувається навколо вас - повний стресу робочий день, поганий настрій (всі ми це відчували), непорозуміння - ви можете навчитися практикувати стійкість.

Як залишатись стійким? Я випробувала і бачила, як через це проходило багато моїх друзів, — ситуації, за яких здавалося, що краще вже не буде. Щоразу все здавалося безнадійним. Але щоразу ми не тільки зцілювалися, але виходили з цієї ситуації ще сильніше.

Якщо ви переживаєте якусь невдачу: розбите серце, зміну роботи чи втрату коханої людини, — пам'ятайте, що ми всі сумуємо по-різному. Визнайте той факт, що ви справлятиметеся з цим по-своєму. Дозвольте собі пройти всі стадії смутку та дбайте про себе. Добре харчуйтесь, здійснюйте тривалі прогулянки і проводьте час з людьми, які люблять вас і піклуються про ваші інтереси... Що б там не було, дозволяйте собі відпочивати. Іноді, коли ви переживаєте лихоліття, ви хочете лише спати, і це нормально. Спіть стільки, скільки можете. Це допоможе «зарядитися». Слухайте своє тіло уважніше, ніж зазвичай. Воно скаже вам, чого ви потребуєте. Будьте певні: час буде найкращим лікарем. Життя – це процес. Довіртеся йому.

Бережіть себе

Вираз «до цукеті» має багато значень: «Бережи себе», «Будь добра до себе», «Будь уважна».

У японській культурі, говорячи про турботу про когось, ми завжди використовуємо цю фразу. Матері часто кажуть її дітям, як і робила моя мати. Але також ми говоримо її один одному, коли розлучаємося, надихаючи сім'ю, друзів чи колег на нові подвиги. Ви бажаєте всього хорошого і водночас закликаєте бути уважними.

Згадайте правило літака: надягніть кисневу маску спочатку собі, а потім дитині. Це може прозвучати егоїстично, але вислухайте мене. Перш ніж ми зможемо подбати про інших, ми маємо подбати про себе.

Довгий час я ставила понад усе потреби інших людей (друзів, бойфрендів, колег), не приділяючи собі достатньої уваги. Чи не здається вам іноді, що всім щось потрібно від вас? Бути на зв'язку з людьми 24 години сім днів на тиждень може бути стомлюючим. Бувають дні, коли мені хочеться, щоби електронна пошта не існувала. Мені подобається дбати про улюблених людей, але, коли ти не вкладаєш ту саму енергію в себе, ти можеш перегоріти.

<…>

Один із способів зрозуміти філософію «кі про цукет» — практикувати подяку. Навіть у найскладніші дні я нагадую собі, що потрібно знайти три-п'ять причин бути вдячною за щось... Іноді я починаю з простого факту, що в мене сильне тіло, серце, що б'ється, і активний розум. Я можу створити будь що. Я вдячна за людей, присутніх у моєму житті, за набуті можливості...

Намагайтеся

Ганбатте (Ganbatte) - завжди намагатися щосили. На початку моєї кар'єри я часто порівнювала себе з іншими. Як і багато молодих людей, я не могла не відчувати, що всі навколо були успішними, і не розуміла, чому мій час ніяк не настає. Мені було трохи більше двадцяти, і я очікувала, що успіх настане миттєво.

<…>

Ганбатте каже, що й у стараннях є краса. Так, термін «ганбатте» означає, що ти завжди маєш намагатися, але також означає, що якщо ти завжди намагаєшся, то це вже добре. Ви не повинні надто суворо до себе ставитись або чекати досконалості. Ви не повинні бути найкращими, ви просто повинні намагатися робити найкраще.

Відпускайте вчасно

Яка ж одна з основних причин довголіття жінок з Окінави, на думку моєї подруги Хіромі-сан з Окінави? Це ідея, відома як «сіката га най», а саме: «нічого не вдієш»...

«Сіката га най» (або «со га най») означає «відпускати». Тобто потрібно прийняти те, що не можеш змінити і зробити все, що в твоїх силах. Вона радить відсторонитися від драматичних подій вашого життя і нагадати собі: «Це не матиме значення через п'ять років або через п'ять місяців (або в деяких випадках навіть через п'ять тижнів), тому я не збираюся приділяти цьому більше п'яти хвилин». А потім забудьте про це.

Дерева восени — гарний приклад «Сіката га най» у природі. Пори року змінюються: цього не можна змінити. Скидаючи листя, дерева являють нам приклад того, як потрібно вміти відпускати.

Беріть приклад із жінок Окінави: коли ви стикаєтеся з тим, що не можна змінити (незгоду з упертою людиною або навіть непривітну погоду), не роздумуйте над цим. «З ганай», відпустіть все, нічого не вдієш.

Ви можете змінити силу та напрямок всього вашого життя, лише змінюючи настрій. Зробіть глибокий вдих. Розслабтеся. Відпустіть.

Читайте также


up