Уроки життя від Стівена Гокінга

Уроки життя від Стівена Гокінга

РУС

Стівен Гокінг більш, ніж просто фізик-теоретик з оскароносного фільма про його життя.

Його вклад не обмежується лише світом науки. Він є образом наслідування, для тих, хто хоче більше дізнатися про світ і життя. Гокінг допоміг нам краще зрозуміти планету, але в той же ж час і самих себе. Ось декілька з його думок.

Я просто дитина, яка так і не виросла. Я досі продовжую задаватись питаннями ''як'' і ''чому''. І часом я знаходжу відповіді.

Гокінг нагадує нам, що треба залишатись допитливими, такими, як ми були в дитинстві. Він говорить про те, як важливо бути сміливим. Ми можемо відкрити для себе цей світ просто задаючи питання. Звичайно, ми не завжди отримуємо відповіді, які хочемо або взагалі не отримуємо їх, але це не повинно нас зупиняти. Життя саме по собі - один великий знак оклику і навряд чи люди коли-небудь зможуть припинити задавати питання собі та іншим.

Якби мені доводилось вибирати супергероя, я б вибрав Супермена. Він є всім, чим є я.

Не дивлячись на свою геніальність та успішність, у Стівена, як і у всіх решта, є мрії. Зрештою всі ми люди і як люди, ми можемо робити тільки те, що дозволяють нам наші розум та тіло. І, не дивлячись на те, що ми не володіємо супервластивостями, кожний день дає нам чимало можливостей бути героєм.

Минуле, як і майбутнє, є невизначеним та існує тільки у вигляді спектру можливостей.

Це черговий доказ того, як важливо жити теперішнім. Ми можемо вершити великі справи, але тільки в теперішньому. Ми можемо оглядатися на минуле, думати про уявлені можливості, будувати плани на майбутнє. Але, саме зараз ми маємо чудовий шанс зробити щось.

Найбільше, що мені б хотілось бачити в світі - це співчуття. Тоді б ми жили в безтурботному, миролюбному місці.

Не так давно Гокінг сказав: ''Найбільший недолік людини, який я б хотів виправити - це агресія''. Він відзначив, що акт агресії мав свої переваги для виживання в часи ''печерної людини'', але сьогодні це загроза для всього світу. Він акцентує увагу на важливості співчуття та співпереживання.

На його думку, емпатія здатна протистояти агресії. Це саме те, що на відміну від математичних обчислень і розуміння Всесвіту, насправді здатне врятувати людський рід. Це просте поняття, але часом ми самі протистоїмо йому.

Емпатія - це розуміння і здатність розділяти відчуття та досвід іншої людини. Небагатьох людей можна звинуватити у недостатньому співчутті. Однак це те, що необхідно розвивати і те, що здатне привести до великих та позитивних змін у світі.

© md-eksperiment.org


Читати також