Виставка «ХειροΣοφια української вишивки»

Виставка «ХειροΣοφια української вишивки». Афіша Львів 2019

16 травня – у Всесвітній день вишиванки - відкривається виставка «ХειροΣοφια української вишивки» у виставкових залах Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів ЛННБ України ім. В. Стефаника.

На виставці представлено українську вишивку та прикраси з бісеру з бібліотечних, музейних фондів і приватних колекцій.

Учасники виставки :

Інститут досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів

Львівський музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України

Коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша

львівські народні майстрині Христина Тимчук, Марта Кулинич-Новицька, майстриня з бісероплетіння Деонізія Качмар.

Осердям експозиції є колекція зразків української вишивки, виконаних Ігорем Чмолою. Колекція (обсягом 209 од.) поповнила фонди Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів у 2018 р.

Ігор Чмола - Старшина 1 Дивізії Українької Національної Армії, син Івана Чмоли – одного із засновників організації української молоді «Пласт» та співтворець Збройних Сил України 1918-1920 років. Ігор Чмола залишив по собі цінну колекцію зразків української вишивки, з виставками якої їздив по осередках української громади Америки і Канади.

Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України за кількістю і якістю пам’яток народного мистецтва, зокрема вишивки, народного одягу з елементами вишивки входить до десятки найбільших музеїв України.

На виставці представлені експонати з фондових груп «Сучасний текстиль» та «Народний одяг»: вишиті рушники та сорочки з різних регіонів України першої третини ХХ ст.

Відділ вишивки та моделювання одягу Львівського коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені І.Труша презентує свій кращий «золотий» фонд робіт, які свідчать про відродження традиційної української вишивки та її творче переосмислення в моделюванні сучасних виробів. Під керівництвом провідних педагогів відділу представлено моделі, близькі до етнографічного зразка з використанням народного крою, способу оздоблення, народної колірної гами.

Зібрана колекція народного одягу та власні роботи народної майстрині Христини Тимчук захоплюють чимало поціновувачів української вишивки. Адже орнаменти жінка збирала у різні часи з усіх регіонів України. Окрім цього, послуговувалась антикварним альбомом німецького дослідника буковинської вишивки Кульбергаєра.

Марта Кулинич-Новицька є учасницею Творчого об′єднання самодіяльних художників та народних майстрів при Львівському державному обласному центрі народної творчості. Музикознавець за фахом, працює у Дитячій музичній школі № 2. Вільний час присвячує художній вишивці, яка стала її покликанням. На експозиції преставлені авторські вишиті ікони майстрині за творами відомих українських художників, власні композиції на релігійну тематику.

Львівська майстриня з бісероплетіння Деонізія Качмар родом з Поділля, за фахом – медичний працівник. Змалечку тонко відчувала красу української вишивки, передаючи її у своїх прикрасах з бісеру і яких є вже чималий доробок. І сьогодні майстриня щедро наповнює своє життя і оточуючих своїми прекрасними виробами.

Експозиція буде тривати до 17 червня 2019 р.


Читати також