Що відбувається у темряві. Людмила Німчук

    Темрява цьогорічної зими стала частим явищем у нашому домі. Вона несе холод і неспокій, а зимою особливо хочеться світла і тепла. Темрява спонукає нас до роздумів і мрій. Спочатку йде молитва щира, глибока, енергетична молитва за мир в Україні, за спокій і щастя у родині, за краще майбутнє нашої стражденної нації. Потім як би того не хотілося знову і знову виникає туга та злість і запитання, яке не покидає мене вже багато років «За що?».  І тоді я знову прошу у Бога милості та благословення  моїй мирній державі, моєму щирому вільнолюбивому українському народу.

   Темрява не зникає, знову літають ракети і дрони,  в повітрі відчувається напруга і тривога. Звучить сирена, повітряна тривога і в темряві ми шукаємо захисту від рашистських снарядів та ракет. Прислухаємось до страшних звуків, шукаємо порятунку, молимось, просимо і проклинаємо московітів до останнього коліна за сльози і страх в очах дітей, за біль матерів, за загиблі молоді житті, за руйнування і жорстокість, яку вони принесли на нашу землю.

    Відбій тривоги, я вслухаюся у ці три короткі гудки, повертаюсь до свого улюбленого дому і в темряві починаю згадувати дитинство, молодість, мирне життя. Яке  ж то було щастя, як гарно ми жили, як усміхалися діти, звучала народна пісня і виспівував  у садочку соловейко. Далі  приходять мрії про майбутнє, ми переможемо, ми виженемо ворога з нашої землі. Зміниться все і ми самі. Бо в ДНК українців навіки закарбується  ненависть і недовіра до московітів, ми вже ніколи не будемо жити по-сусідськи дружно та довірливо. Наші діти і онуки знатимуть, що звідти йде насилля, жорстокість, ненависть, ґвалтування, звідти йде загроза і війна…

    Темрява триває і я  вмикаю радіо, про яке ми згадали під час війни та слухаю новини, знову і знову тривожусь за  Бахмут і Соледар, як там наші захисники, адже надворі мороз, а у них спекотно.  Вірю, що вже скоро ми знову відчуємо емоції щастя і запах перемоги, як це сталося із  Херсоном. Згадую ті хвилини радості та болю, слухаю новини далі, щиро радію втратам ворога  (хоч це не по-християнськи, але ж вони не люди, вони діти сатани).  Звучить гімн України і я з гордістю повторюю кожне слово, опівніч, в домі з’являється світло… Поспіхом   намагаюся зробити звичайні буденні речі, які потребують світла і тепла, світло приносить надію, вселяє оптимізм і впевненість. Після цієї жахливої чорної смуги прийде біла, настане мир і радість, зацвітуть сади, усміхнуться діти, заспівають солов’ї.  Загояться рани, відбудується і розквітне Україна. Наша красива європейська демократична держава. «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине... От де, люде, наша слава,  Слава України!»

 Людмила НІМЧУК

М. Бершадь Вінницька область

Read also


up