26-09-2023 Literature 43

Война. Ден 557

Война. Ден 557. Khrystia Vengryniuk
Khrystia Vengryniuk
 
През изминалата нощ по време на масираните руски атаки с Шахеди, част от тях паднаха и се взривиха на територията на Румъния.
„Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните-членки на НАТО“, каза говорителят на Министерството на външните работи Олег Николенко.
През нощта руснаците атакуваха Одеска област с "шахиди" от нова партия
„Видяхме, че преди атаката на Одеса имаше засилване на товарния въздушен транспорт между Техеран и Москва, което може да означава пристигането на допълнителна партида Шахеди, каза Наталия Хуменюк, говорител на направление „Юг“.
„На останките от свалените дронове видяхме, че това наистина е следващата партида, която се различава по маркировката. Очевидно е, че руснаците пестят ракети. Защото този запас не се попълва толкова лесно и е много по-скъп. Врагът се опитва да унищожи гражданска инфраструктура, използвайки по-евтин метод", заключи Хуменюк.
В резултат на вчерашния обстрел в Херсонска област е ранено дете
"Вчера 11-годишно момче е било ранено от врага в село Сонячно. То е с диагноза минно-взривно нараняване, както и наранявания по краката", каза началникът на областната военна администрация.
Момчето е откарано в болница.
*Ердоган на среща с путин: „Сега русия е №1 за нас“
В Сочи приключиха преговорите между Ердоган и путин. Ръководителят на Турция каза, че текущият обем на външната търговия в отношенията между Турция и русия е 62 милиарда долара и страните се движат към целта от 100 милиарда долара.
Той отбеляза и продължаването на работата в АЕЦ "Аккую" в Турция, която се строи по руски проект. Но той спомена АЕЦ Синоп - проектът за изграждане на втората атомна електроцентрала в страната. Отделно Ердоган отбеляза, че една от най-важните стъпки между Турция и русия е развитието на туризма. „За нас сега русия е номер едно в сферата на туризма“, каза Ердоган.
Ердоган също обяви "важни отношения с русия" по отношение на природния газ. путин отбеляза, че русия е постигнала напредък в преговорите за създаването на газов хъб в Турция и се надява на бързото им приключване.
Турският президент благодари и за двата самолета, предоставени от русия за борба с горските пожари, но поиска още.
Ердоган обаче не успя да се договори за възстановяването на „зърненото споразумение“. Президентът на русия настоява за изпълнение на изискванията по отношение на руския износ на селскостопански продукти и премахване на ограниченията върху тях. Той заяви, че Западът е "принудил" русия да се оттегли от споразумението, тъй като тя отказва да свали санкциите върху банковия сектор.
„Украйна, разбира се, трябва да смекчи подхода си, за да предприеме съвместни стъпки с русия“, съгласи се с него Ердоган.
И за край на ежедневните трагични новини, благодаря ти България!
България взе нефтения терминал от руската "Лукойл"
Българските власти поеха пълен контрол над нефтения терминал Росенец. Преди това беше нает от руската "Лукойл", каза министърът на транспорта и съобщенията на България Георги Гвоздейков.
Освен това България няма намерение да плаща компенсации на лукойл.
„Концесионният договор е прекратен поради непреодолима сила, свързана с ограничения, наложени по-рано на руската федерация, така че лукойл може да настоява за правата си навсякъде, но не и в България“, каза министърът.

Read also