07.01.2024
Literature
eye 137

Война. Ден 661

Война. Ден 661. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

 
17.12
Унищожени са една ракета Х-59 и 20 атакуващи БПЛА
През нощта на 17 декември руските войски атакуваха Украйна с крилата ракета "Искандер-К", управляема въздушна ракета Х-59 и 20 ударни безпилотника "Шахед".
В резултат на бойната работа бяха свалени 20 "шахеда" и една управляема въздушна ракета Х-59. Крилатата ракета "Искандер-К" не достигна целта си.
русия се стреми да легитимира нахлуването в Украйна чрез избори в окупираните територии, - британското разузнаване
Агенцията посочва, че както в случая с регионалните избори през септември 2023 г., гласуването на президентските избори в окупираните от руската федерация украински региони няма да бъде нито свободно, нито честно.
„По време на изборите на 15-17 март руските окупационни власти почти сигурно ще използват методи, които ще включват значителна измама на избирателите и сплашване, за да гарантират, че президентът путин ще спечели с голяма разлика. В края на краищата постигането на „правилните“ резултати от изборите ще даде легитимност на нахлуването на руската федерация“, се казва в прегледа на британското министерство на отбраната от 17 декември.
Диктаторът путин заплаши Финландия с „проблеми“ и нареди създаването на нов военен окръг в граничните райони
Той не уточни какви са тези проблеми.
Изявленията бяха направени на фона на нарастващото напрежение между двете страни в резултат на руската инвазия в Украйна и последвалото решение на Финландия да се присъедини към НАТО.
През последните седмици Финландия напълно затвори границите си с русия поради наплива от мигранти, предимно от Близкия изток, които се опитват да преминат границата и търсят убежище.
Финландия заяви, че руските власти умишлено насърчават мигрантите да отидат във Финландия в опит да дестабилизират страната.
Жена загина в Сумска област при руски обстрел. Още един мъж почина в Херсон
На 17 декември 69-годишна жена загина в собствената си къща след обстрел в Краснопил. Пострадали са три частни къщи и две превозни средства, съобщи Сумската ОВА.
81-годишен мъж също е загинал в резултат на обстрел в центъра на Херсон, съобщиха от градската управа.

Read also


up